Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Komemoracija rah. Salki Bukvareviću, federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata
DŽAFEROVIćĆ: BUKVAREVIĆ JE BIO ISTINSKI BH. PATRIOTA U RATU I U MIRU
Autor: AA
Objavljeno: 01. August 2020. 14:08:28
Foto: FENA/Hazim Aljović


Opraštamo se od čovjeka kojeg će svi koji su s njim radili, sarađivali ili ga barem jedanput u životu sreli i s njim razgovarali, pamtiti kao vedru, blagu, staloženu osobu, do kraja predanu svojim obavezama, rekao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine na komemoraciji u Sarajevu federalnom ministru za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salki Bukvareviću, javlja FENA.

Džaferović je istakao da je Bukvarević bio istinski bh. patriota u ratu i u miru.

“Pamtit ćemo ga kao golobradog mladića, koji je, shvativši kakvo se zlo nadvija nad bošnjačkim narodom i BiH, odmah sa drugim patriotama pristupio organiziranju Patriotske lige na području Tuzle, a kasnije se tokom agresije zajedno sa svojim Crnim labudovima hrabro borio za slobodu svog naroda i domovine. Pamtit će ga i njegove kolege sa Rudarsko geološkog građevinskog fakulteta u Tuzli kao vrijednog studenta, magistra i na kraju doktora nauka, te profesora na matičnom fakultetu“, podsjetio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Navodi da će ga pamtiti članovi i aktivisti Stranke demokratske akcije, naročito u Tuzli i Tuzlanskom kantonu, kao vrijednog i predanog čovjeka koji je kroz politiku nastavio da se bori za napredak BiH i svih njenih ljudi, kao i uposlenici Bosanskog-kulturnog centra u Tuzli, kojeg je tokom direktorskog mandata krupnim slovima upisao na mapu kulturnih i umjetničkih dešavanja u BiH. Po izuzetnoj saradnji i susretljivosti će ga pamtiti i umjetnici i kulturni radnici iz svih dijelova BiH.

“Pamtit će ga i njegove kolege iz Vlade Federacije, ali i njegovi saborci, s kojima je u posljednjih pet godina s pozicije federalnog ministra za boračka pitanja bio u svakodnevnom kontaktu. U rascjepu između želja i mogućnosti, uspio je da se izbori za zakone koji će boračkoj populaciji obezbijediti dostojanstveniji život. Pamtit će našeg Salku i kao dobrog sina, oca, supruga, brata i komšiju. Ali, svi mi zajedno, najviše ćemo ga pamtiti kao dobrog čovjeka“, istakao je Džaferović, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naglasio je da “uz sve osobine koje jednu osobu mogu krasiti, najvažnije je biti dobar čovjek. Ali, vjerujte, ne postoji ni jednostavnija, ali ni sveobuhvatnija definicija od ove dvije riječi. Niti postoji veća titula od - dobar čovjek“.

“Biti dobar čovjek znači poštovati ljude, poštovati njihovo dostojanstvo, radovati se njihovim vrlinama, ali i imati razumijevanja za njihove mane. Biti dobar čovjek znači ne povrjeđivati druge ljude, ni riječima, a kamoli postupcima. Dobar čovjek se izgrađuje od malih nogu, odgaja se u porodici, uči da poštuje roditelje, braću, sestre, rodbinu, komšije, da poštuje rodni kraj, svoje pretke, vlastiti narod i sve druge narode, da voli svoju državu, da se bori za istinu i slobodu. Ako mnogo ljudi, pokušavajući opisati nečiju ličnost, za nekoga kaže da je dobar čovjek, onda ne postoji veće priznanje i veća čast koja se tom čovjeku može ukazati. A za našeg Salku će mnogo ljudi i onih s kojima je bio na istoj strani i onih koji su mu bili politički ili ideološki oponenti, reći da je, prije svega, bio dobar čovjek. I ja, pred svima vama i pred cijelim svijetom, svjedočim da je Salko Bukvarević bio dobar čovjek“, kazao je Džaferović.

Prisjetio se riječi Nelsona Mandele koji je jednom prilikom rekao: “Smrt je neizbježna. Kad je čovjek učinio ono što smatra svojom dužnošću prema svom narodu i zemlji, on može da počiva u miru“ i dodao da je Bukvarević u 53 godine života svoju dužnost prema svom narodu i zemlji obavio časno.

“Molim dragog Boga da mu podari dženet. Njegovoj porodici još jednom izražavam iskreno saučešće“, zaključio je Džaferović.

Komemoracija će danas biti održana i u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli u 15 sati. Dženaza Bukvareviću biće klanjana u 16.30 sati u haremu Džindić džamije u Tuzli gdje će biti i ukopan.

Ministar Bukvarević je 22. jula primljen u izolatorij kao težak bolesnik zaražen koronavirusom, a potom je i priključen na respirator. Preminuo je u srijedu ujutru.

Bukvarević je rođen 1967. godine u Kalesiji. Od 2015. obavljao je funkciju ministra za boračka pitanja u Vladi FBiH.Ostali prilozi:
» ZAPOČELO ASFALTIRANJE ATLETSKE STAZE
Eset Muračević | 18. September 2020 19:36
» SJEDNICA GLAVNOG IZBORNOG ŠTABA NARODA I PRAVDE U BIHAĆU
Bošnjaci.Net | 18. September 2020 16:30
» AMAZING BOSNIA AND HERZEGOVINA, AUTOR ADIS GOLOŠ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 21:30
» DELEGACIJA SAVEZA RVI FBIH KOD MINISTRICE TURKOVIĆ
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 17:03
» BELMIN KARAMEHMEDOVIĆ IZABRAN ZA GENERALNOG DIREKTORA BHRT
Bošnjaci.Net | 17. September 2020 16:32
» DR. CERIĆ: TUŽNA VIJEST ZA FILIPOV “STAV”, SBK-A SE TRANSFORMIRA U NEŠTO MNOGO JAČE I FUNCIONALNIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. September 2020 15:39
» ENVER ČIČKO IZABRAN ZA PREDSJEDNIKA
Eset Muračević | 16. September 2020 19:19
Ostali prilozi istog autora: