Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Pismo Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK): Sramni i skandalozni čin ambasadora BiH u Kanadi na Dan sjećanja nažrtve genocida u Srebrenici
ANTICIVILIZACIJSKI ČIN MARKA MILISAVA, AMBASADORA BOSNE I HERCEGOVINE U KANADI
Autor: B.net
Objavljeno: 14. July 2020. 14:07:44
Zbog sramnog, neprimjernog, neljduskog i skandaloznog čina ambasadora BiH u Kanadi na Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, Instituta za istraživanje genocida Kanada (IGK), uputio je otvoreno pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefiku Džaferoviću, članu Predsjedništva Bosne i Hercegovineč Željku Komšiću i ministrici vanjskih poslova Biseri Turković,
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine. Pismo prenosimo u cjelosti:Poštovani predsjedavajući Predsjedništva,
Poštovani član predsjedništva,
Poštovana ministrica,
Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je 9. jula ove godine poslala Instrukciju za postupanje diplomatsko-konzularnih predstavništava Bosne i Hercegovine povodom 25. godišnjice Genocida u Srebrenici. U Instrukciji se između ostalog kaže: "Sva diplomatsko konzularna predstavništva i misije Bosne i Hercegovine {uključujući rezidencije ambasadore-šefova diplomatsko konularnih misija}, su na dan 11. juli 2020. godine dužna da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola u vezi sa članom 20. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima.

Veliki broj građana Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi, od kojih su mnogi preživjele žrtve agresije i genocida u Bosni i Hercegovini su očekivali da ambasade Bosne i Hercegovine u Otavi postupi u skladu sa Instrukcijom i spusti zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja. To bi bio ljudski čin odavanja počasti žrtvama genocida i poštovanja preživjelim žrtvama genocida u ambasadi u Otavi, tom malom komadu bosanskohercegovačke zemlje u dalekoj i prijateljskoj Kanadi.

Na žalost to se nije desilo. Predstavnici Instituta za istraživanje genocida Kanada su 11. jula više puta obišli ulicu u kojoj se nalazi ambasada Bosne i Hercegovine i kamerom zabilježili ponižavajuči čin. Ne samo da zastava Bosne i Hercegovine nije spuštena na pola koplja, već je taj dan potpuno uklonjena.

Ovaj anticivilizacijski čin ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi, Marka Milisava, je ponizio sve građane Bosne i Hercegovine u Kanadi, posebno preživjele žrtve genocida, ponizio Bosnu i Hercegovinu i Kanadu, ponizio međunarodnu pravdu i pravo.

Srebrenica i država Bosna i Hercegovina su tako izdate od ambasadora Bosne i Hercegovine u Kanadi.

Bosanskohercegovačke diplomate u Sjevernoj Americi, čast izuzecima, govore sa sve manje pijeteta prema žrtvama najvećeg zločina poslije holokausta u Evropi. Sve više pokušavaju revidirati historiju, sudske i naučne činjenice i pljuvati po zdravom razumu, istini, pravdi i pravu. Sramno je da se ambasada Bosne i Hercegovine u Kanadi nije oglasila povodom 25. godišnjice srebreničkog genocida.

Od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Bosne i Hercegovine i Kanade, ambasada u Otavi nikada nije obilježila 11. juli Dan sjećanja na žrtve Srebrenice iako je država Kanada sa dvije rezolucije proglasila ovaj datum danom sjećanja. Umjesto bosanskohercegovačkih diplomata koji moraju predstavljati državu Bosnu i Hercegovinu, pa samim tim i sudske, historijske i naučne činjenice o genocidu u Srebrenici, oni, plaćeni od države, predstavljaju antibosansku koaliciju u kojoj negatori genocida i revizionisti historije imaju lidersku ulogu. Rušenjem kulture sjećanja na genocid u Srebrenici i Bosni i Hercegovini se zapravo ruši bosanskohercegovačka država.

Rušitelji države Bosne i Hercegovine su zauzeli ključna mjesta u diplomatiji. Negiranjem sudski utvrđenih činjenica o genocida u Srebrenici i Bosni i Hercegovini i veličanjem sudskih osuđenih ratnih zločinaca, diplomate proturječe svojoj državi koju zapravo ne priznaju, a navodno diplomatski predstavljaju, ali i proturječe i općim, univerzalnim principima ljudskih prava i sloboda, demokratije i međunarodno priznatih konvencija.

Tražimo od predsjedavajučeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića i ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da pokrenu disciplinski postupak protiv ambasadora Marka Milisava. Ne može se više tolerisati da ambasadori rade protiv vlastite džave koja ih dobro plaća. Ako ih se ne prizove disciplini zbog ovoga, može ih ojačati, odnosno pokazati da se nedisciplina i nepoštovanje instrukcija isplati, da postaju bitniji u očima onih koji su ih poslali, ali i antibosanske koalicije koja ih podržava u lobiranju protiv države Bosne i Hercegovine, piše u pismu koje je bh. zvaničnicima uputio dr. Emir Ramić, direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada.

Prema informaciji koju su objavile agencije, ambasador BiH u Kanadi Marko Milisav, kako je izjavio Srni, da nije postupio po instrukciji ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković koja je naložila diplomatsko-konzularnoj mreži da 11. jula obilježe Dan žalosti spuštanjem zastave BiH na pola koplja, s obzirom na činjenicu da je tu odluku donijela samoinicijativno, te da ne postoji odluka Vijeća ministara koja bi bila obavezujuća.

Milisav je istakao da se diplomatsko-konzularna mreža ne može staviti u funkciju jednog naroda i da se upravo takvim zloupotrebama narušava ugled BiH.

"Sviđalo se to nekome ili ne, BiH je zemlja tri konstitutivna naroda, a ne samo jednog i sve odluke moraju se donositi konsenzusom. Kao ambasador jedino sam dužan, a to je i moj stav i lično opredjeljenje, da zastupam usaglašene odluke i interese sva tri naroda. Možda su pojedinci u Federaciji BiH od nekih prethodnih ambasadora koje su imenovale neke druge političke partije iz Republike Srpske navikli na podaničko ponašanje i drugačiji stav, ali ja sam imenovan na prijedlog srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i samo me on može pozvati na odgovornost", poručio je Milisav.

Kada je riječ o samoj zastavi, rekao je ambasador BiH u Kanadi, ona nije uklonjena na taj dan, kako to tvrde pojedinci, već je zajedno s kopljem otkinuta za vrijeme nedavne oluje u Otavi i bit će vraćena i pravilno istaknuta kada bude završen proces nabavke i postavljanja jarbola.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: