Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DŽAFEROVIĆ: SKANDALOZNA PRESUDA VIŠEG SUDA U BEOGRADU HUSEINU MUJANOVIĆU
Autor: Fena
Objavljeno: 07. July 2020. 01:07:36


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović skandaloznom je nazvao današnju prvostepenu presudu Višeg suda u Beogradu kojom je Husein Mujanović osuđen na deset godina zatvora.

– Za svaku je osudu da srbijansko pravosuđe uopće vodi krivične postupke za navodne ratne zločine protiv pripadnika Armije Republike BiH. Pravosuđe Republike Srbije, koja je izvršila agresiju na BiH, što su činjenice koje je utvrdio Međunarodni sud pravde, kao i Haški tribunal u nekoliko svojih odluka, procesuira one koji su branili BiH u situaciji kada postoji Sud BiH, nadležan za takve slučajeve, – naglasio je Džaferović u izjavi za Fenu.

Za predsjedavajućeg bh. Predsjedništva to je potpuna zloupotreba međunarodnog prava od Srbije, jer država koja je vršila agresiju, pokušava da one koji su branili BiH od te agresije, procesuira za ratne zločine pred svojim pravosuđem.

– To nema nigdje u svijetu i ovo je praksa koja taje dugi niz godina. Sjetimo se raspisivanja međunarodnih potjernica protiv branilaca BiH koji su se našli u trećim zemljama. Sve te zemlje donijele su odluke da procedure vodi Sud BiH, – kazao je.

Napomenuo je i da su trenutno dvije osobe, ulazeći u Srbiju, uhapšene i protiv njih se vode postupci, a BiH je tri puta podnosila zahtjev za ustupanje predmeta i za izručenje i sve je to odbijeno od srbijanskog pravosuđa.

– U pitanju je situacija koja je suprotna međunarodnom pravu i institucije koje su zadužene za primjenu međunarodnog prava, morat će se pozabaviti tim pitanjem. To pitanje se mora razriješiti, – smatra Džaferović.Ostali prilozi:
» U BRISELU POČEO SAMIT LIDERA NATO-A
Anadolu Agency (AA) | 14. June 2021 14:52
Ostali prilozi istog autora: