Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Estrada

U susret Festivalu narodne muzike „Ilidža 2020“
NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
Autor: Eset Muračević
Objavljeno: 06. July 2020. 18:07:07

Mesud Kreštalica


Festival narodne muzike „Ilidža“, u godinama iza, ustabilio se kao vrlo vrijedna manifestacija koja okuplja istinske zaljubljenike dobrih melodija krojenih po motivma naše tradicionalne pjesme sevdalinke. Na ovogodošnjoj Ilidžanskoj fešti, 24. jula, u takmičartskom dijelu festivala, naći će se 17 pjasama koje su pisali najrespektabilniji bosanskohercegovačjki i regionalni autori, a koje tekstualno, aranžmaski i izvođački mirišu na sevdah. Suad Jukić, Armin Šaković, Mirko Šenkovski Geronimo, Mensura Bajraktarević, Aladin Imamović, Amir Softić, Nazif Gljiva, Ljubo Kešelj, Nardin Mašić, Suad Sulejmani, Edib Čengić, Hasib Durmišević, Samir Zavlan, Aid Husrep, Mesud Kreštalica, Hako Obić, Azmir Halilović i Hamdo Rožajac napisali su vrlo dopadljive melodije koje će u vremenu pred nama, pravit gužvu u vrhovima top lista narodne muzike. Neki od njih su za svoje kompozicije pisali i tekstove, a za najbolje nagrađene stihove borit će se i Fahrudin Pecikoza, Lejla Adilović, Rasim Ljuić, Izudin Bihorac, Amir Mašić, Edib Čengić, Zulfo Skopak, Enver Šadinlija...

Jedan od istinskih zaljubljenika bosanskohercegvačke tradcionalne pjesme sevdalinke koji će se, pojaviti na ovogodišnjem Festivalu narodne muzike „Ilidža 2020“ je i profesor Mesud Kreštalica iz Sarajeva. Bit će to njegov drugi susret sa publikom koja prati ovu, vrlo respektabilnu, muzičku manifestaciju. Izvest će vlastitu kompoziciju „Ko to noćas pjeva“ za koju je tekst pisao Enver Šadinlija, a koju je u aranžersko ruho obukao Branislav Vasić. Prije tri godne, na istom ovom festvalu, također je pjevao vlastitu kompozciju „Vraćam ti se moja Bosno“ za koju je tekst pisao potpisnik ovih redova, a aranžmam Mesudov sin Adnan. Na upit šta festivali za pjevača, uistinu, znače rekao je:


TANDEM ZA POBJEDE: Enver Šadinlija i Mesud Kreštalica


-Festivali su mjesta gdje pjevači i autori na najbolji način mogu predstaviti sebe i ono što su stvarali, družiti se sa kolegama iz branše i svima onima kojima je dobra narodna pjesma u srcu i duši, kaže Mesud Kreštalica. Šteta je što mnogi poznati pjevači ovakve manifestacije ne smatraju kao mjesta na kojima pobjeđuje najbolja pjesma pa ih, zbog vlastite sujete, izbjegavaju. Nisam opterećen nagradama. Međutim, zašto kriti. Imam pjesmu koja odiše duhom naše tradicionalne pjesme sevdalinke, i koja je po mjeri skrojena za mene, te nije neskromno ako kažem da ona može biti jedan od kandidata za neku od festivalskih nagrada.

O tome hoće li novokomponovana muzika pregaziti sevdalinku kaže:

-Ne. Svaka od zemalja ima neki svoj zaštitni znak. Nešto po čemu se ogleda osobenost Bosne i Hercegovine je, svakako, sevdalinka. Nema govora da je neka druga vrsta muzike, bez obzira na trenutne pomodarske hirove, može potisnuti. Ona će da živi i nadživjeće mnoge druge stilove. Ponekad mi se čini da malo pridajemo pažnju ovoj, našoj, pjesmi. Nju treba zaštititi na jedan poseban način. Mnogima su puna usta sevdalnke, a malo je ima na njihovim projektima. To je pjesma koju nebi svako trebao da snima, da radi sa njom šta hoće, da je skrnavi nekim pomodarskim aranžmanima.... Ja se muzikom ne bavim zbog egzistencije već zbog ljubavi i ličnog zadovoljstva. U posljednje vrijeme mnogo što šta se promijenilo tako da me ta ljubav prema pjesmi sve više i više počela obuzimati ali i donosiliti slatke plodove o kojima sam nekada maštao.


Mesud Krestalica i Eset Muračević: „Detalj sa premjere filma SARAJEVO MARSH na Sarajevo Film Festivalu“


Inače, od kako zna za sebe Mesud Kreštalica druguje sa našom tradicionalnom pjesmom sevdalinkom. Pjevački zanat „pekao“ je u sekcijama mngobrojnih kulturno umjetničkih društava. Značajnije se pjesmi posvetio nakon susreta sa Spasom i Ljubcom Berak koji su ga, kao vrsni majstori, usmjeravali kako da lakše korača trnovitim estradnim putem. Prvi put , javno, je nastupio u vrlo popularnoj emisiji „Meraklije“ koju je vodio i uređivo Vehid Gunić. Interpretirao je tada pjesmu „Podigo se junak putovati“. Nju je nedavno, uz još šest sevdalinki, snimio za arhiv Radija RTV BiH. Trenutno priprema album na kojem će se, pored nekoliko najljepših sevdalinki naći i neke nove pjesme pisane u duhu naše tradicionane pjesme. Pored Ilidže nastupao je i na festivalima u Bihaću, Tuzli, Jelahu... Sa dijelom jedne od svojih pjesama našao se i u dokumentarnom filmu „Sarajevo march“, agilnog turskog reditelja Ersana Bayraktara, koji je 2017. godine prikazan na „Sarajevo Film Festivalu“. Aktivni je član sarajevskog Udruženja ljubitelja sevdalinke „Sevdah“.Ostali prilozi:
» ZEJD ŠOTO NA FANTASTIČNOM VIDEO SPOTU O AYA SOFIJI
Bošnjaci.Net | 23. July 2020 16:02
» BUDNICA ILIRSKOG RODA
B.net | 19. July 2020 15:10
» NISAM OPTEREĆEN NAGRADAMA
Eset Muračević | 06. July 2020 18:23
» ZANIN BERBIĆ O “KAPIJI BOSNE“
B.net | 07. May 2020 17:52
» "VUČKO MA FREN"
B.net | 07. March 2020 13:26
» HALID BEŠLIĆ: KAD GOD SE SJETIM KEME I DAVORA PUSTIM SUZU
RadioSarajevo.ba | 20. February 2020 21:38
» NAGRAĐENI NAJUSPJEŠNIJI STVARAOCI
Eset Muračević | 07. February 2020 14:04
Ostali prilozi istog autora:
» BOSNU IMA KO DA BRANI
15. June 2020 12:49
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
04. June 2020 13:08
» SEHARA LJUBAVI
29. May 2020 14:13
» IMA LI DNO DNA U OVOJ ZEMLJI
12. April 2020 16:36