Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Obilježena 27. godišnjica deblokade Mostara
JEDNA OD NAJBLISTAVIJIH VOJNIH OPERACIJA ZA OBRANU BOSNE I HERCEGOVINE
Autor: AA
Objavljeno: 30. June 2020. 14:06:56


Polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe ili minutom šutnje, brojne delegacije te bivši pripadnici Armije RBiH iz Mostara, obilježili su 27. godišnjicu deblokade Mostara. Na skupu je navedeno kako se radi ''o jednoj od najblistavijih vojnih operacija za obranu Bosne i Hercegovine u proteklom ratu u kojoj je poginulo 40 boraca, među kojima i brigadni general i narodni heroj Midhat Hujdur – Hujka'', piše Anadolija.

Prisjećajući se 30. juni 1993, ratni zapovjednik Suad Muharemović rekao je radostan zbog uspješne operacije, koja je značila spas za tisuće građana, ali istovremeno i tužan zbog pogibije suboraca. “Izgubili smo nažalost tog dana i našeg Hujku - slavnog komandanta koji je bio na čelu Prve mostarske brigade. Podsjetit ću da je Mostar od 9. svibnja 1993. bio u potpunoj blokadi, odvojen od ostatka slobodne teritorije, tako da smo bili primorani probiti se, iako na izmaku snaga. Velikom hrabrošću, vojnom operacijom koja se teško izvodi, napravili smo proboj sa malo materijalno-tehničkih sredstava, te uspjeli osloboditi Bijelo Polje i spojiti se sa ostatkom slobodne teritorije Republike Bosne i Hercegovine“, rekao je Muharemović.

Između ostalih, cvijeće je u Mostaru položilo izaslanstvo Ministarstva za pitanja boraca FBiH predvođeno ministrom Salkom Bukvarevićem. On je, kako je kazao, u Mostar stigao i ove godine ''kako bi iskazao poštovanje šehidima i palim borcima predvođenim Midhatom Hujdurom, kao i onima koji su danas živi, a bili su sudionici slavne bitke''.

“Posebno poštovanje onima koji su dali svoje živote i dijelove tijela braneći ovaj grad, njegove napadnute građane i državu Bosnu i Hercegovinu. Trajna zadaća je obilježavati značajne datume i prisjećati se svih važnih ljudi za obranu zemlje. Svi oni su nas časnim djelom zadužili. Također, dužni smo prenositi istinu o obrani na mlađe sa željom i ciljem da ovdje zauvijek vlada mir i da se više nikad ne dogodi stradanje, agresija ili rat“, izjavio je Bukvarević.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: