Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

ODRŽANA CENTRALNA SVEČANOST 510. DANA AJVATOVICE
Autor: MINA
Objavljeno: 29. June 2020. 02:06:42


Nakon klanjanja podne-namaza i učenja dove na platou Ajvatovice danas je u prisustvu više stotina vjernika završena centralna svečanost kulturno-vjerske manifestacije "510. Dani Ajvatovice", koja se ove godine održava pod motom „Vjerom i tradicijom do harmonijje u društvu i prirodi“.

-BiH je komotna i velika zemlja, komotna za sve narode koji u njoj žive i zato svi narodi ove zemlje trebaju gledati svoj put u ovoj zajedničkoj zemlji - poručio je izaslanik reisu-l uleme na ovom događaju i muftija mostarski Salem ef. Dedović.Muftija Dedović je ovom prilikom kazao da u kontekstu tradicije Bošnjaci nisu mali, nego veliki narod i da baštine tekovine i srednjovjekovne i osmanske i austrougarske Bosne, ali da im je „cilj i sudbina nezavisna, suverena i slobodna BiH“.

-Među Bošnjacima po ovom pitanju nikada ne smije biti nikakve rasprave, naglasio je muftija.
Ukazao je na značaj očuvanja tradicije u zaštiti ukupnog identiteta Bošnjaka, te podsjetio da su životi i djela učenjaka i velikana iz prošlosti inspiracija sadašnjim generacijama.- Mi do mjesta naših velikana ne dolazimo da se molimo njima, nego dolazimo da se molimo samo Allahu, Jednome, Jedinome, a inspirišemo se životima naših duhovnih velikana - pojasnio je muftija Dedović.
Obraćajući se prisutnim vjernicima muftija travnički Ahmed ef. Adilović je podsjetio kako se akteulna pandemija korona virusa odrazila i na ovogodišnju manifestaciju „Dani Ajvatovice“, što je rezultiralo manjim brojem sadržaja i ograničenim brojem učesnika, jer su se morale ispoštovati važeće mjere.

To nije uticalo na kvalitet predstavljenih sadržaja, kazao je muftija Adilović, ističući da se uspjelo organizirati i neke nove, značajne događaje, kao što su okrugli sto "Ajvatovica jučer, danas, sutra" i predstavljanje dokumentarnog filma povodom 30 godina od ponovnog pokretanja Ajvatovice.- Moderni način života doprinosi slabljenju izvornih ljudskih i kulturnih vrijednosti, a rezultat toga su mnoge negativne pojave u društvu i prirodi. Izlaz iz takvog stanja trebamo tražiti prije svega u našoj vjeri i tradiciji, jer nema napretka u društvu bez poštivanja propisa Svemogućeg Stvoritelja i lijepog odnosa prema svim njegovim stvorenjima – kazao je muftija Adilović, pojašnjavajući moto ovogodišnje Ajvatovice "Vjerom i tradicijom do harmonije u društvu i prirodi".
Dovi i klanjanju podne-namaza na najvećem dovištu muslimana u Evropi prethodio je prigodan kulturno-umjetnički program.
Ostali prilozi:
» KOMŠIĆ I DŽAFEROVIĆ SASTALI SE SA LAJČÁKOM
Bošnjaci.Net | 19. June 2021 14:47
Ostali prilozi istog autora: