Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Odogovor ambasade SAD u BiH "KLUBU 100 PLUS", nosiocu inicijative 8372 - nametanje Zakona protiv negiranja genocida u BiH
AMERIKA SE SNAŽNO PROTIVI POKUŠAJIMA HISTORIJSKOG REVIZIONIZMA I NEGIRANJU GENOCIDA U SREBRENICI
Autor: B.net
Objavljeno: 27. June 2020. 14:06:32

JASNA PORUKA AMBASADE SAD U BIH "KLUBU 100 PLUS": "SAD snažno se protivi pokušajima historijskog revizionizma i negiranju genocida u Srebrenici"!


Građanska inicijativa “KLUBA 100 – PLUS”, odnosno peticija 8372, kojom se od Visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka traži da po hitnom postupku, a najkasnije do 11. jula 2020., nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u Bosni i Hercegovini ulazi u završnu fazu. Naime, Peticija 8.372 je posredstvom naše vrijedne aktivistice gospođe Senade Softić-Telalović, 12.06.2020., uručena u OHR-u kako bi za dalju proceduru bila dostavljena Valentinu Inzku, Visokom predstavniku za Bosnu i Hercegovinu.

Pokretači inicijative se nadaju da će do 11. jula 2020., kada obilježavamo još jednu tužnu godišnjicu genocida u Srebrenici, Visoki predstavnik naći način da, deblokira Parlamentarnu skupštinu BiH o ovom pitanju odnosno, da u okvirima Bonskih ovlasti, neposredno oktroira-nametne Zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Kao vid dodatnog poticaja i moguće podrške gospodinu Inzku, osnivači „KLUBA 100 – PLUS“ su se predano angažovali na društvenim mrežama i uspostavljanju kontakata sa bh. medijima, kojima smo izuzetno zahvalni na obezbjeđivanju medijskog prostora i prenošenju vijesti o peticiji i našem građanskom angažmanu. Osim toga, članovi kluba dodatno kontaktirali značajne predstavnike vlasti poznate političare u mnogim zemljama i zamolili ih da i oni dodatno podrže zahtjeve iz peticije.


Aktivistica “KLUBA 100 – PLUS” i glavna urednica portala "Bosanski pogledi" Amna Dumpor iz Londona, dobila je odgovor iz Ambasade SAD u Sarajevu


Veliki dio tog posla odradila je agilna aktivistica “KLUBA 100 – PLUS”. Glavna urednica portala "Bosanski pogledi" gospođa Amna Dumpor iz Londona, koja je za agenciju BHDINFODESK referisala:

“Bilo mi je zadovoljstvo da sam ispred “KLUBA 100 – PLUS” bila zadužena za kontaktiranje akreditovanih ambasadora i diplomatskih predstavništva u Bosni i Hercegovini, potom institucija Evropske Unije, ureda Generalnog sekretaru UN-a, potom Britanskog Parlamenta i ureda premijera Borisa Johnsona. Naravno nisu izostale ni mnogobrojne međunarodne organizacija širom svijeta – sve s ciljem veće transparentnosti i podizanja svijesti o genocidu koji se, nažalost, još uvijek negira na našim prostorima. Reakcija nije izostale i veoma smo iznenađeni toplim porukama podrške, a naš predani rad prepoznala je i Američka ambasada u Bosni i Hercegovini. U njihovom pismu “KLUBU 100 – PLUS” se navodi:

- "SAD su posvećene nastojanjima da se pamte žrtve genocida Srebrenici i snažno podržavaju napore da se pronađu svi oni koji se još uvijek vode kao nestali, a odgovorni da se privedu pravdi".
U odgovoru se također naglašava:

- "SAD snažno protivi pokušajima historijskog revizionizma i negiranju genocida u Srebrenici". Također, podržavaju učešće i aktivizam dijaspore da ostvari pozitivan utjecaj na zbivanja u BiH.
Na kraju bih još dodala da njihovo obraćanje “KLUBU 100 – PLUS” ujedno i poziv našoj dijaspori na veće učešće u društveno-političkom životu BiH i pozitivnom doprinosu gradnji demokratske svijesti i uvažavanju presuda haškog tribunala za bivšu Jugoslaviju.”


Amna Dumpor


„KLUB 100-PLUS” za sada čini 131 građanin i prijatelj Bosne i Hercegovine iz 27 zemalja i ovom prilikom zahvaljuje se svima koji su na bilo koji način pomogli i pomažu u realizaciji peticije.

“KLUB 100-PLUS” će peticiju ostaviti aktivnom i stoga poziva sve one koji je žele podržati da to urade na sljedećem linku.Ostali prilozi:
» ODBRANA SAKIBA MAHMULJINA NAJAVILA ŽALBU
Fena | 22. January 2021 15:16
» TABAKOVIĆ: DESILA SE KRAĐA U SREBRENICI, ODLUKA OČEKIVANA
Anadolu Agency (AA) | 21. January 2021 15:11
Ostali prilozi istog autora: