Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Zlikovac pred Sudom BiH
SRPSKLOM ZLOČINCU MILOMIRU SAVČIĆU POČELO SUĐENJE ZA GENOCID U SREBRENICI
Autor: BIRN
Objavljeno: 22. June 2020. 16:06:06
Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Državnog tužilaštva počelo je suđenje Milomiru Savčiću, koji se tereti da je u svojstvu komadanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu Vojske Republike Srpske (VRS) pomagao u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine.Prema optužnici koju je pročitao tužilac Predrag Tomić, Savčić se tereti da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika 65. zaštitnog motorizovanog puka VRS-a i bataljona vojne policije koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i zatočenja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

U optužnici je između ostalog navedeno da je od 11. do 14. jula 1995. godine, nakon predaje i zarobljavanja, više od deset zarobljenih ubijeno, a 20-ak bilo zatvoreno u prostorijama komande Vojne policije bez adekvatnog smještaja gdje su bili izloženi uvredama, neki od njih izvedeni i tučeni, a potom u grupama prevedeni na fudbalski stadion u Novoj Kasabi.

“Predvečer 13. jula 1995. godine su više stotina zarobljenih na stadionu ‘potrpali’ u autobuse i krenuli, sproveli ih u Kravice i Bratunac pa odatle u Petkovce, Pilicu i druga mjesta pogubljenja”, rekao je tužilac Tomić.

Na upit Suda da li je razumio optužnicu, Savčić je odgovorio da je razumio šta je pročitao tužilac, ali “da je optužnica potpuno izmišljena”.

Tužilac Tomić u uvodnoj riječi je naveo da Tužilaštvo planira saslušati 97 svjedoka, od kojih je šest sa mjerama zaštite, a planirano je i čitanje pet zapisnika iz istrage, svjedoka koji su u međuvremenu preminuli. Optužba će također saslušati dva vještaka i predočiti brojnu materijalnu dokumentaciju.

Kako je rekao tužilac Tomić, Tužilaštvo će dokazati da je optuženi imao saznanja o sudbini zarobljenih, te da napad na enklavu ne opravdava napad na civile, zarobljavanje muškaraca Bošnjaka, njihovo zatočenje kao i njihovo prebacivanje na mjesto pogubljenja. Kako je izjavio, na osnovu ovoga može se zaključiti da su bili dio programa, te da je postojao jasan obrazac ponašanja o masovnim pogubljenjima.

“Zločin čine pojedinci i pojedinci su ti koji moraju odgovarati za počinjena djela”, kazao je tužilac Tomić.

Kako je naveo Savčićev branilac Miodrag Stojanović, uvodnu riječ će dati nakon što Tužilaštvo završi sa svojim dokaznim postupkom te dodao da će dokazi Odbrane biti konkretni, a da će Sud do tada imati saznanja da nije utvrđeno ono što je navedeno u optužnici.

Datum nastavka suđenja bit će naknadno određen, kada će biti saslušani prvi svjedoci.Ostali prilozi:
» OBILJEŽENA 28. GODIŠNJICA BITKE ZA FOČANSKU
Eset Muračević | 19. October 2020 17:35
» KOLIKA JE CIJENA SMRTI U BOSNI I HERCEGOVINI
B.net | 18. October 2020 15:32
» DA „ČVAKNEM“ KOJI PREDIZBRNI POEN
Eset Muračević | 14. October 2020 21:07
» AKADEMIJA U VIJEĆNICI POSVEĆENA ALIJI IZETBEGOVIĆU
Bošnjaci.Net | 14. October 2020 14:33
» ALIJA IZETBEGOVIĆ - IZMEĐU ISTOKA I ZAPADA
Eset Muračević | 13. October 2020 13:37
Ostali prilozi istog autora: