Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Izbori

ČOVIĆ O PRIPREMAMA ZA IZBORE U MOSTARU, SDA DA IM POPUSTI, BLOKIRANJU
Autor: Anadolu Agency (AA)
Objavljeno: 22. June 2020. 16:06:07


Predsjedništvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine održalo je danas sjednicu u Mostaru, a između ostalog govora je bilo o izborima u Republici Hrvatskoj, pripremama za lokalne izbore 2020. godine, a obavljene su i pripreme za svečanost obilježavanja 30 godina HDZ-a BiH. Komentarišući predstojeće izbore u Hrvatskoj, predsjednik stranke Dragan Čović konstatovao je da je želja HDZ-a BiH dobiti sva tri zastupnika u Saboru iz 11. izborne jedince.

“Pokušavamo fokusirati pažnju na centre poput Mostara, Livna, Viteza... Kada je u pitanju Sarajevo, Banja Luka i Tuzla, vjerujem da možemo mobilizirati građane“, rekao je, te se osvrnuo na lokalne izbore u BiH, koji će biti održani i u Gradu Mostaru.

“Naš stav je da je CIK nelegalan i nelegitiman. Pripremamo se i za izbore u Mostaru. Raspravit ćemo uskoro na HNS-u opciju zajedničke liste što je posve izvjesno. Uskoro bismo u proceduru trebali staviti izmjene i dopune Izbornog zakona. Vjerujem da ćemo na prvim sjednicama parlamenta u narednih 15 dana usvojiti dopune koje se tiču Mostara. To je moje uvjerenje“, najavio je.

Govoreći o Mostaru i izborima, naveo je da svako ko komentariše nedavni sporazum prije svega isti mora detaljno pročitati. Statut je, kaže, zasad samo ideja, koju u djelo treba sprovesti buduće Gradsko vijeće. Postoje i minimalne i maksimalne kvote.

“I Srba može biti 15 i ne može ih biti manje od četiri. Bilo je primjedbi i na to. Minimalne i maksimalne kvote su praktično postavljene i niko ne bi na to trebao imati zamjerke. Prijedlog HDZ-a bio je da se gradonačelnik bira na otvorenoj listi. Predlagali smo i Mostar kao jednu izbornu jedinicu. Da bi ovo vrijedilo, moramo imati usvojen Statut na prvoj sjednici Gradskog vijeća, a za to će nam trebati dvotrećinska većina, dakle mi to vjerovatno nećemo moći sami sa SDA“, prokomentarisao je Čović.

Konstatovao je i da srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić "ima kontinuitet odnosa prema BiH", uz želje da se to održi i u budućnosti.

Intenzivno se, naveo je, razgovara o odnosima Srbije i Kosova, što je u fokusu i međunarodne zajednice. Dogovor oko Mostara mogao bi pomoći da se lakše nađe model za Dom naroda i Predsjedništvo BiH, kao i da se provedu sve odluke sudova.

“Ima potencijala. Izmjene i dopune za Mostar idu u roku od 15 dana, a u roku od tri mjeseca počinju pregovori sa SDA oko Izbornog zakona BiH. Želimo to završiti do kraja godine, kako bismo ga u parlamentarnoj proceduri imali godinu prije općih izbora. SDA mora napraviti iskorak kako bismo na koncu zaštitili konstitutivne narode. Moramo osigurati legitimno predstavljanje“, dodao je.

Bez obzira na uspješne pregovore oko Mostara, Čović je ponovio da partnerstvo sa SDA ipak ne postoji.

“To ćemo pokušati vraćati. Zasad ne postoji programsko i strateško partnerstvo. Prijedlog za ministra sigurnosti je pravo SDA, ali je i naše pravo da ga ne prihvatimo. Neka naša imenovanja stoje po dvije godine. Puno je direktora na nivou države koji su vršioci dužnosti. O tome ću raspravljati s kolegom Izetbegovićem već u četvrtak. Naš stav o Selmi Cikotiću izgrađen je na osnovu tvrdnji branitelja iz Bugojna“, rekao je na kraju.Ostali prilozi:
» SUTRA IZBORI U MOSTARU
Fena | 19. December 2020 23:27
» 20. DECEMBAR - LOKALNI IZBORI U MOSTARU
Hina | 27. November 2020 14:36
» TAJNE PLATE I NAKNADE SDP FUNKCIONERA
B.net | 21. October 2020 23:02
Ostali prilozi istog autora: