Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Tutinu “srušen monopol SDA Sandžaka koja sada neće moći sama da formira vlast”
ZUKORLIĆ: POBJEDA NA REPUBLIČKIM, USPJEH NA LOKALNIM IZBORIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 22. June 2020. 02:06:07


Predsjednik Stranke pravde i pomirenja (SPP) Muamer Zukorlić izjavio je večeras da je ta partija odnijela “uvjerljivu pobjedu nad SDA Sandžaka na parlamentarnim izborima”, a da je na lokalnim u sandžačkim općinama napravila uspjeh u odnosu na prijethodne izbore.

On je kazao da je SPP znatno uvećala broj glasova u odnosu na prošle parlamentarne izbore i da će imati bar tri poslanika u Skupštini Srbije.

“Od danas nema nikakve sumnje ko je stvarni, legalni, legitimni i uvjerljivi predstavnik bošnjačkog naroda u Narodnoj skupštini”, poručio je Zukorlić.

On je dodao da je SPP na nivou Sandžaka i Novog Pazara na drugom mjestu, a da je u Tutinu “srušen monopol SDA Sandžaka koja sada neće moći sama da formira vlast”.

“Još je potrebno snage i rada da se pobjede stranke koje u rukama imaju vlast i državu, ali s obzirom da smo mi stranka budućnosti, nema razloga za pesimizam. Za našu potpunu pobjedu na lokalnom nivou je potrebna temeljna promjena svijesti i emancipacija građana”, rekao je Zukorlić.Lider SPP poručio je okupljenim pristalicama i da će ih poslanici te partije u Skupštini Srbije zastupati uvjerljivo, autentično, dostojanstveno i odano zbog čega je siguran da će biti ponosni na njih, javlja radio Sto plus.

NOVI PAZAR: SDP 52,8%, SPP 21% i SDA 17%

“Kao stranka koja je ostala dosljedna idealima, bili smo u riziku da li će to mase prepoznati. Ponosan sam i zahvlan svima koji su nam dali glas i prepoznali naš koncept. Te glasove ne vidimo kao brojku, već ih doživljavamo kao podršku da smo na pravom putu i da njime treba nastaviti još jače i odlučnije”, istakao je Zukorlić.

Pristalice Sandžačke demokratske partije (SDP) okupile su ispred stranačkih prostorija proslavljajući, prema nezvaničnim informacijama, ubedljivu pobjedu na lokalnim izborima u Novom Pazaru, saznaje radio Sto plus.

Na osnovu 60 odsto obrađenih glasova, prema podacima izbornog štaba te stranke, lista “Za evropski Novi Pazar – Rasim Ljajić” osvojila je 52,8 odsto glasova i moći će sama da formira vlast.

Na drugom mjestu, pokazuju podaci SDP-a, je Stranka pravde i pomirenja sa 21 odsto osvojenih glasova, ispred SDA Sandžaka sa 17 odsto i koalicije okupljene oko Srpske napredne stranke koja je osvojila oko 10 odsto glasova izašlih birača.

Ispred stranačkih prostorija Stranke pravde i pomirenja i SDA Sandžaka trenutno je mirno i nema okupljenih ljudi.

TUTIN: SDA 46,88, SPP 31,1, LISTA "TUTIN NA PRVO MJESTO" 14,3, SDP 5,3 ODSTOPrema nezvaničnim informacijama koje prenosi Sandžačka TV mreža, SDA Sandžaka izgubila je većinu u Tutinu, koju je u kontinuitetu imala od izbora 1996. godine.
Prema trenutnim nezvaničnim rezultatima, SDA Sandžaka je osvojila 46,88 odsto glasova, Stranka pravde i pomirenja 31,1, Lista “Tutin na prvom mjestu” 14,3 dok je Sandžačka demokratska partija osvojila 5,3 odsto glasova.
SDA Sandžaka očito neće moći samostalno da formira vlast u ovoj opštini i ona će zavisiti od opozicionih stranaka, objavio je portal sandzacke.rs.

U Sjenici je SDA osvojila prvo mjesto, ali sa svega 300 glasova razlike, prema preeiliminarnim rezultatima, dok SPP grabi drugo mjesto.

SDA u Tutinu po prvi put u historiji pala na 45% i ne može samostalno vršiti vlast. SPP, SDP i Bajro Gegić mogu promijeniti vlast, osim ako se neka od listi ne odluči dogovoriti sa SDA.

U Prijepolju je SDP osvojio nešto više glasova od SPP, dok je SPP uvećao broj odborniak sa 4 na 7, prema preeiliminarnim rezulatima. U priboju je SPP uvećala broj odbornika sa 1 na 2 prema preeiliminarnim rezultatima.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: