Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Kulturni centar Novi Pazar: Svečanost uručivanja nagrade
RIZAH GRUDA DOBITNIK NAGRADE "AMIR DAUTOVIĆ", 2020
Autor: B.net
Objavljeno: 12. June 2020. 15:06:36
Piše: Aiša Halitović


Predsjednik žirija za dodjelu nagrade „Amir Dautović“ 2020. godine prof. dr. Sait Kačapor, predstavnica Kulturnog centra Novi Pazar mr. Hasna Ziljkić, laureat Rizah Gruda i predstavnik Uprave Grada Novog Pazara Nihad HasanovićNagrada „Amir Dautović“, koju Kulturni centar Novi Pazar dodjeljuje po treći put, odlukom tročlanog žirija čiji je predsjednik dr. Sait Kačapor – univerzitetski profesor emeritus, pripala je Rizahu Grudi iz Novog Pazara za „ukupni doprinos afirmaciji identiteta Bošnjaka u Srbiji, posebno u Sandžaku, kao i kulture, tradicije i običaja Bošnjaka". Njemu je nagrada uručena na svečanosti, 6. februara 2020. godine, u Kulturnom centru, na kojoj su predstavljeni i njegovi rad i djelo.


RIZAH GRUDA, na svečanoj dodjeli nagrade „Amir Dautović“„MOJA MISIJA JE BILA DA SE O BOŠNJACIMA U SANDŽAKU I ŠIRE GOVORI SA VELIKIM RESPEKTOM I UVAŽAVANJEM“

Rođen sam i odrastao u bošnjačkoj porodici koja je stoljećima znala kako da sačuva svoju vjeru, svoj jezik, svoju kulturu i tradiciju. Školovao sam se i obrazovao sa željom da svojim stečenim znanjem opravdam ukazano mi povjerenje od strane moje porodice i da doprinesem afirmaciji svog rodnog kraja i naroda kome pripadam.
Cijeli svoj život sam vršio misiju da se o Bošnjacima u Sandžaku i šire govori sa velikim respektom i uvažavanjem.
Sada, kada slušam svoju biografiju, u dubini duše osjećam da se moglo više, i da je moj narod zaslužio više. A za mene je taj moj narod najljepši i najpametniji na cijelom svijetu. Za njega se vrijedilo i vrijedi boriti! Ali život je suviše kratak i na tom životnom putu, punom prepreka i zastajkivanja, čovjek načini nekoliko iskoraka kojima se može ponositi i ostaviti ih u naslijeđe svojim potomcima.
Primajući ovu nagradu, ne mogu a da se ne sjetim našeg rahmetli Amira Dautovića, koji je za svog kratkog života svima nama pokazao kako se voli ova naša sandžačka gruda i kako se njeguje naš lijepi Bosanski jezik. Nijedno priznanje mi ne bi toliko značilo kao ovo koje nosi njegovo ime, jer sam se svojim životom, angažovanjem i djelovanjem u potpunosti identifikovao sa našim rahmetli Amirom.
Koristim se prilikom da od srca zahvalim Kulturnom centru, na čelu sa uvaženim Huseinom Memićem, kao i poštovanoj Hasni Ziljkić, koja rukovodi ovim projektom, na cjelokupnom trudu. Veliku zahvalnost dugujem članovima žirija: prof. dr. Saitu Kačaporu, prof. dr. Redžepu Škrijelju i književniku Enesu Nikšiću zato što su prepoznali moj skromni doprinos u afirmaciji identiteta Bošnjaka u Sandžaku, kao i njihove kulturne baštine.
Podsjetit ću na misao velikog hrvatskog pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića: „Ljubi, rode, jezik iznad svega, za njeg' živi i umri za njega“ i dodat ću: „Ko zaboravi svoj jezik i svoje ime, taj više ne postoji.“
Zahvaljujem svima vama, mojim dragim prijateljima i sugrađanima, što ste mi ove nesvakidašnje večeri pružili veliku ljubav i podršku. Živi mi i zdravi bili!
Prema riječima Hasne Ziljkić, koordinatorke u Kulturnom centru Novi Pazar, konačnoj odluci, koja je donijeta jednoglasno, prethodilo je nekoliko sastanaka članova žirija, održanih u mjesecu januaru, na kojima je razmatrano o mogućim dobitnicima. Pored dr. Saita Kačapora, sastav žirija činili su i: dr. Redžep Škrijelj – univerzitetski profesor, naučni istraživač, i Enes Nikšić – pisac, publicista.

Nagradu „Amir Dautović“ ustanovio je Kulturni centar Novi Pazar 2017. godine u znak sjećanja na rh. Amira Dautovića, profesora bosanskog jezika i književnosti, a dodjeljuje se na dan njegove smrti, 6. februara, i to za: (1) afirmaciju kulture suživota, sa akcentom na afirmaciju bošnjačke tradicije i bosanskog jezika (kroz književnost, novinarstvo, javna djelovanja i ostale javne sadržaje). Pod ovim se podrazumijeva i materijalna i nematerijalna kultura; (2) predstavljanje grada Novog Pazara kroz pojedinačno i grupno djelovanje na polju obrazovanja, kulture, javnog djelovanja i sl. izvan grada (Ambasadori Novog Pazara) u minuloj godini. Dosadašnji dobitnici su: Šefka Begović-Ličina – književnica i prof. dr Sead Šemsović – univerzitetski profesor, društveno-javni djelatnik i naučni istraživač.

Na svečanosti dodjele nagrade Rizahu Grudi, 6. februara 2020. godine u Kulturnom centru, pred brojnim posjetiocima, o životu, radu i djelu laureata govorili su Hasna Ziljkić, u ime organizatora Kulturnog centra, te članovi žirija. Plaketu ovogodišnjem laureatu nagrade „Amir Dautović“ uručio je Nihad Hasanović, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara.

Direktor Kulturnog centra Husein Memić čestitao je dobitniku sljedećim riječima: „Imajući povjerenje u rad članova komisije, njihovu percepciju onoga što se dešava u našoj zajednici, a shodno njihovom iskustvu i angažovanju u toj istoj društvenoj zajednici, kao rukovodiocu ustanove koja već treću godinu zaredom dodjeljuje Nagradu „Amir Dautović“, bez uplitanja u rad stručne komisije i prihvatajući njihov prijedlog da Rizah Gruda bude ovogodišnji laureat, predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo što kroz ovu nagradu ističemo rad i zalaganje pojedinca u cilju promovisanja kulturnih, intelektualnih i svih ljudskih vrijednosti, kroz čiju promociju utičemo i na ostatak društvene zajednice. Profesoru Grudi iskrene čestitke, uz zahvalnost za sve učinjeno.“

Predsjednik žirija, prof. Kačapor, je u svom obraćanju kazao da su se članovi komisije u radu rukovodili onim što je rh. Amir Dautović bio za vrijeme života, ali i da su se trudili da pronađu osobu koja je najviše doprinijela na raznim poljima, i da se na završetku svake diskusije nametalo ime Rizah Gruda.

„Mi smo pominjali i brojna druga imena, pogotovo prosvjetnih radnika, jer je i rh. Amir Dautović bio prosvjetni radnik; razmišljali smo o ljudima koji rade u nastavi i daju veliki doprinos rudareći u učionici, šireći među učenicima znanje, kulturu, nauku, umjetnost itd., ali smo se vraćali i na lica koja, pored posla u učionici, daju značajni doprinos i široj društvneoj zajednici.“


Sa svečanosti dodjele nagrade „Amir Dautović“: Prof. dr. Redžep Škrijelj, Rizah Gruda, prof. dr. Sait Kačapor i mr. Hasna Ziljkić


Kačapor je podsjetio na period 1981–1989. godine kada je u ulozi prosvjetnog savjetnika obilazio sve škole i imao priliku više puta da sluša predavanja Rizaha Grude koji je radio u OŠ „Rifat Burdžović Tršo“, te u vezi sa tim rekao: „Gruda spada u red onih nastavnika koji možda ne kažu mnogo, ali ono što kažu kažu jasno i afirmativno; učenici su prosto upijali znanja poput sunđera kada ga spustite na mokru površinu.“

Što se tiče ostalog angažmana Rizaha Grude, Kačapor je istakao njegovo djelovanje na političkoj sceni, kao i na polju pisane riječi, koji su imali za cilj: afirmaciju identiteta Bošnjaka u Srbiji. „Rizah je hrabro i otvoreno govorio o problemima Bošnjaka i zalagao se na svim mogućim nivoima za ostvarivanje njihovih prava“, kazao je Kačapor.

O laureatu

Svečanost dodjele nagrade „Amir Dautović“: Plaketu Rizahu Grudi uručio je Nihad Hasanović, pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara


Rizah Gruda je rođen u Gusinju 1946. godine, od oca Murata i majke Rabe, rođene Tošić. Osnovnu školu je završio u Gusinju, srednju Učiteljsku u Prizrenu, a studije geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Prištini. Od 1968. godine živi u Novom Pazaru. Svoj radni vijek je proveo kao profesor geografije u Osnovnoj školi „Rifat Burdžović Tršo“ u Novom Pazaru.
Objavio je sljedeće publikacije:

- Privredne aktivnosti Plavsko-gusinjske kotline (Novi Pazar, 1987),
- Sandžak u sjenci topova (Novi Pazar, 1998),
- Gusinje – od kapetanije do mjesne zajednice (Novi Pazar, 2001),
- Nacionalno biće Bošnjaka Sandžaka (Novi Pazar, 2001),
- Muslimanska bratstva u Crnoj Gori (Novi Pazar, 2001),
- Istaknuti Bošnjaci gusinjskog kraja (Novi Pazar, 2014).

U periodu od 1990. do 1995. godine bio je narodni poslanik u prvom sazivu Skupštine Republike Srbije. Bio je član Matice Bošnjaka Sandžaka (Društva za kulturu, nauku i umjetnost sa sjedištem u Novom Pazaru i Plavu). Takođe, vršio je funkciju predsjednika Bošnjačke kulturne zajednice Sandžaka u dva mandata, kao i funkciju predsjednika Savjeta visokih zvaničnika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Sandžaka (SENAT-a).


Svečana dodjela nagrade „Amir Dautović“, Kulturni centar Novi Pazar 2020. godine


Kao funkcioner Bošnjačkog nacionalnog vijeća zadužen za Resor obrazovanja i kulture, 1992. godine je započeo projekat upisa studenata sa prostora Sandžaka na turske univerzitete i visoke škole. Tom prilikom je, o trošku Republike Turske, školovanje započelo 752 studenta. Učesnik je mnogih naučnih simpozijuma i konferencija širom svijeta na kojima je govorio o društveno-političkom i kulturnom identitetu Bošnjaka u Sandžaku.

Profesor Rizah Gruda je dao veliki doprinos razvoju književnog stvaralaštva na prostoru Sandžaka, tako što je napisao nekoliko recenzija i osvrta na rad mladih autora, kao i učestvovao na mnogim promocijama, prenoseći na taj način svoje veliko znanje i iskustvo na nove naraštaje. Član je NUNS-a (Nezavisnog udruženja novinara Srbije) od 1995. godine, kao i dopisnik više glasila u Srbiji, Crnoj Gori, BiH i dijaspori. Oženjen je i otac tri sina. Živi naizmenično u Novom Pazaru i Gusinju. (Piše: Aiša Halitović, Izvor: Web portal Kulturnog centra Novi Pazar /kcnovipazar.com )

Mr. Hasna Ziljkić, Kulturni centar Novi Pazar
„Nagrada 'Amir Dautović' predstavlja pravu priliku da se društvena zajednica, na neki način, oduži pojedincima za njihov doprinos i zalaganje u borbi za ostvarivanje osnovnih ljudskih i demokratskih prava, zatim za poboljšanje odnosa u društvu, kao i za aktivizam u cilju profesionalizacije institucija.
Čast nam je i zadovoljstvo što je ovogodišnji laureat Rizah Gruda – koji je cijeli svoj životni vijek proveo u društveno-javnom aktivizmu – od republičkog parlamenta, preko djelovanja u zemlji i izvan granica naše zemlje sa ciljem lobiranja u ostvarivanju nacionalnog pitanja Bošnjaka i ostalih ljudskih prava i demokratizacije društva, do pisanog traga, tj. pisanih djela koje je ostavio iza sebe.“


Enes Nikšić: „Dobitnici ove nagrade su svetionici očuvanja znanja“
Pisac i publicista Enes Nikšić, član žirija, kazao je, između ostalog, da nagrada „Amir Dautović“ ima posebnu težinu i da su dobitnici ove nagrade svetionici očuvanja znanja, pravilnog odgoja i razvoja pravih moralnih vrijednosti.
„Rahmetli Amir, koga se danas sa bolom i ponosom sjećamo, predstavlja paradigmu, parametar ili urnek za nešto što je napredno, dobro, posebno i značajno za zajednicu kojoj je on pripadao. Osobe koje zavređuju ovu nagradu moraju da budu i jesu posebne u našoj zajednici.“Ostali prilozi:
» JERMENISKI NAPAD NA AZAERBEJDŽAN PRIJETNJA MIRU U SVIJETU
Božidar Proročić | 27. September 2020 15:43
» MAJČIN ZOV MAJKE BOSNE
Zijad Bećirević | 16. September 2020 16:02
» JA SAM RIJEKA, MAIDA MEHMEDOVA BILAL
Said Šteta | 29. August 2020 02:06
» VJEČNI POČINAK U VOLJENOM GRADU
Ferhat Korajac | 18. August 2020 16:26
» ISLJAM ĆEMAN: BIHOR I PETNJICA VJEČNA ISPIRACIJA
Božidar Proročić | 12. August 2020 19:48
» ESAD-ESKO PLUNAC - 30 GODINA POSVEĆENOSTI I HUMANOSTI
Božidar Proročić | 03. August 2020 20:19
Ostali prilozi istog autora: