Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Teme

Pismo iz mail našeg boxa
PODRŽAVAM HAFIZA, ALI NE I NAČIN KOJI JE IZABRAO DA SAOPŠTI SVOJU OSTAVKU
Autor: B.net
Objavljeno: 11. June 2020. 17:06:32
Pošto se i ja smatram dijelom IZ-e, ovo osobno shvatam kao poniženje. Bez obzira što dajem za pravo i mogućnost, da je sve, ono, što je hafiz naveo, istina. Dakle ima pravo na satisfakciju i podržavam ga, ali sam protiv načina na koji je izabrao da saopšti svoju ostavku.


Ima nešto čudno u prirodi našeg čovjeka – Bošnjaka! Voljan je da mijenja kad vidi da nešto nije dobro ili bi moglo biti bolje. Međutim kad uđe u tim i počne da radi, onda tek vidi koliko je život kompleksan i koliko je to teško. Jer šta god ”pomakneš” na jedno mjesto ”odmičeš” od drugog. I onda, u nedsotatku strpljenja, brzo iskače iz tima i prelazi na tribinu. A onda, kao po defoltu, što je dalje na tribini postaje sve "grlatiji". A odatle, naravno, slabo šta može uticati i promijeniti. I tako nam je u svakoj sferi našeg života. Bilo da je politika, kultura, sport, vjera. Sve je slično ili isto.

Ne ulazim u razloge hafizove ostavke, ali obrazloženje nije smio dati na ovakav način. To nije lijepo. A i kontraproduktivno je! Braća, ako sebe smatraju braćom, ne prepučavaju se preko Facebook-a i ne kvalifikuju druge, bilo da su pojedinci ili grupe. Ovo, kako je napravljeno, ja tumačim, da pomenuti hafiz nije želio da se problem riješi unutar zajednice, već da se osveti nekoj grupi, a preko njih, na neki način, i IZ-i kao instituciji.

Nezrelo dragi i poštovani hafize!

Način na koji je komuniciro javnosti svoju ostavku, možda i govori o razlogu zašto baš i nema povjerenje za funkciju na kojoj je bio.

Pošto se i ja smatram dijelom IZ-e, ovo osobno shvatam kao poniženje. Bez obzira što dajem za pravo i mogućnost, da je sve, ono, što je hafiz naveo, istina. Dakle ima pravo na satisfakciju i podržavam ga, ali sam protiv načina na koji je izabrao da saopšti svoju ostavku.

Možda pomenuti hafiz jeste ili nije "najveći alim" kako ga neki smatraju, ali to ne mora da znači da mora da obnaša neku funkciju pod svaku cijenu. Ako nije "teamplayer" onda njegov ilm ili znanje ne znači puno. I Zlatan Ibrahimović je fantastičan fudbaler, ali nije mogao opstati u Barceloni niti godinu dana. Ne zato što nije znao da igra, ili što ga je neko ”maltretirao”, već zbog toga što se njegov način igre nije uklapao u koncept koji je već određen i zadat od strane kluba. Ako se na višoj instanci odredi da se igra na jedan način, a Zlatan zahtijeva da se igra po njegovom, jer je on, tobože, ”svjetska zvijezda” i najbolji igrač, naravno da će veza negdje pući. Normalno je da je klub veći od svakog igrača pojedinačno i da to ne može opstati na duge staze.

Zato se ne treba puno zalijetati i komentarisati a posle toga osuđivati ostatak IZ-e samo zato što hafiz misli da je "maltretiran". Ja lično bih podržao i "manjeg alima" na poziciji glavnog imama, ali više sa karakteristikama organizatora i "teambuildera", dakle, osobu koja je fokusiranija na pitanja organizacije. Osoba sa sposobnošću da okuplja timove sa različitim profilima ljudi i da ima mogućnost da delegira zaduženja i time pokazuje povjerenje za one koji se nalaze ispod njega u hijerarhiji. Može čovjek i zaplakati kad priča, ali ne volim kad to čini javno.

U ulozi glavnog imama u jednom području ili državi, želim da vidim čovjeka koji ima jak gard, fokus prema onom što radi, i između ostalog, čovjeka koji će da zna kako da ukomponuje sve volje ostalih imama u jednu. Da bude njihova podrška i asistent. A raditi sa ponekad "svojeglavim" imamima zahtjeva izuzetnu virtualnost. Ne kažem da to dotični hafiz nije i da ne posjeduje takve kompetencije, ali, sve su prilike, da, dok je dao ostavku, a pogotovo na način na koji ju je izkomunicirao sa javnošću, nešto kod njega "ne štima" u komunikaciji! Jer takvu stvar mudar čovjek ne radi preko javnih trač platformi!

Autor: Muhammed Šetkić
Örebro, SverigeOstali prilozi:
» OSVRT NA KNJIGU "SAVREMENA KNJIŽEVNOST AZERBEJDŽANA“
Božidar Proročić | 19. June 2021 15:12
» ZUMRETA, MUNIRA I KADA – BOSANSKE HEROINE SIMBOLI SU BORBE ZA BUDNU SAVJEST ČOVJEČNSTVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 11. June 2021 12:34
» ŠEHIDISKOM KRVLJU NATOPLJENA ZEMLJA HRVATSKA
Ferhat Korajac | 04. June 2021 14:38
» ZAJEDNO DO USPJEHA
B.net | 19. May 2021 16:49
» BOLNI ODLAZAK ADMIRA MULAMEKIĆA (1992-2021)
Božidar Proročić | 15. May 2021 15:46
» ŠTAMPAN TREĆI SVEZAK KNJIGE „JA SAM GOVORIO“
Bošnjaci.Net | 06. May 2021 15:16
» NAŠI ŠEHIDI ZAHID-EF. I NERMIN MAKIĆ
Haris Hojkurić | 02. May 2021 22:12
Ostali prilozi istog autora:
» ZAJEDNO DO USPJEHA
19. May 2021 16:49