Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

HELSINŠKI ODBOR OD EU TRAŽI DA SPRIJEČI PODJELU KOSOVA, A OD SRBIJE DA GA PRIZNA
Autor: NAP
Objavljeno: 10. June 2020. 14:06:35


Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je danas Evropsku uniju da učini sve kako bi se spriječila podjela Kosova i ocijenio da bi takav scenario bio opasan presedan za cijelu Evropu.

U saopćenju Helsinškog odbora navodi se da Srbija "nikada nije odustala od ideje podjele Kosova" i dodaje da tu ideju podržava i Rusija, kao i dio kosovske političke elite, dok je stav SAD nejasan, prenosi agencija Beta.

"Ideju o podjeli Kosova trebalo bi na svim nivoima označiti neprihvatljivom, na forumima EU i na nivou pojedinih evropskih vlada. Podjela je prijetnja stabilnosti i miru Zapadnog Balkana i bila bi opasan presedan za cijelu Evropu. Aktivna uloga EU u sledećoj fazi procesa konsolidacije od presudnog je značaja za osiguravanje mira i stabilnosti", navodi se u saopćenju.

Iz Helsinškog odbora pozivaju EU na ponovno pokretanje i olakšavanje pregovora između Srbije i Kosova unutar izvornog dijaloškog okvira iz Briselskog sporazuma, koji je potpisan 2013. godine.

Dodaju da se treba fokusirati na potpunu normalizaciju odnosa izmedju Srbije i Kosova i priznanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova unutar postojećih granica.

"Svi napori ka podjeli se moraju odlučno odbiti. EU bi takođe trebalo da nadgleda sprovodjenje postojećeg Briselskog sporazuma i uslovljava podršku Srbiji", ocjenjuje se u saopćenju.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji istakao je da vjeruje da će se EU čvrsto držati svojih vrijednosti i načela, koja su preko potrebna za izgradnju demokratije, mira i stabilnosti u regionu.

U saopćenju se navodi i to da je i dio kosovske elite također zainteresovan za podjelu Kosova, dok se široka javnost i značajan dio političkog spektra na Kosovu tome protivi.Ostali prilozi:
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
Ostali prilozi istog autora: