Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KONAČNA PRESUDA ZLOČINCU RATKU MLADIĆU ODGOĐENA ZA NAREDNU GODINU
Autor: BIRN
Objavljeno: 10. June 2020. 13:06:27


Zbog pandemije koronavirusa, završetak žalbenog postupka na suđenju Ratku Mladiću i obnovljenog postupka protiv Jovice Stanišića i Franka Simatovića sada se očekuju u prvoj polovini 2021. godine, kazao je predsjednik Međunarodnog mehanizma za krivične sudove (MMKS) Carmel Agius u obraćanju Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN).

Presuda Mladiću očekuje se devet mjeseci nakon iznošenja žalbi, čiji termin još uvijek nije potvrđen, a presuda u predmetu protiv Stanišića i Simatovića do aprila 2021. godine.

Tokom predstavljanja izvještaja Vijeću sigurnosti UN-a, Agius je u videoobraćanju rekao da se, zbog količine posla Mehanizma i uticaja pandemije, završetak Mladićevog žalbenog postupka i ponovljenog suđenja Stanišiću i Simatoviću sada očekuju u prvoj polovini 2021. godine.

“Bez obzira na to, rad se nastavlja i ulažu se svi napori da se ovi slučajevi provedu i završe što je skorije moguće”, kazao je Agius.

Ranije je Mehanizam najavio da će do kraja 2020. godine izreći presudu Ratku Mladiću, bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) nepravosnažno osuđenom na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Agius je rekao da je proteklih mjeseci glavni fokus Mehanizma bio da nastavi rad bez ometanja. On je objasnio da iako je pandemija uticala na rad u sudnici, zahvaljujući činjenici da se veliki dio posla provodi u pisanoj formi, predmeti su napredovali s relativno malim brojem ometanja.

“Bez obzira na to, predmeti koji su bili na putu da se završe do kraja ove godine, sada se očekuje da će biti završeni u prvoj polovini naredne”, naveo je Agius.

On je Vijeću sigurnosti kazao da su mjere za sprečavanje pandemije zaustavile obnovljeni proces protiv Stanišića i Simatovića u polovini njegovog trajanja i da se sada očekuje da će se suđenje moći nastaviti 7. jula 2020. te da će do kraja godine biti saslušani svi svjedoci.

“Donošenje presude se očekuje do aprila 2021. godine”, rekao je Agius.

Bivši šef Službe državne bezbjednosti Srbije (SDB) Jovica Stanišić i operativac te službe Franko Simatović optuženi su za progon, ubistva, prisilno premještanje i deportacije Hrvata i Bošnjaka u Hrvatskoj i BiH.

Poslije prvog suđenja, Haški tribunal je 2013. Stanišića i Simatovića oslobodio krivice, ali je Apelaciono vijeće 2015. usvojilo žalbu Tužilaštva i zbog nepravilnosti u postupku naložilo da suđenje bude ponovljeno po istoj optužnici.

Stanišić se zbog bolesti od jula 2017. nalazi na privremenoj slobodi u Beogradu.

U vezi s predmetom “Mladić” Agius nije naveo kada bi se moglo održati iznošenje žalbi na prvostepenu presudu i kada bi se mogla očekivati drugostepena presuda.

Iznošenje žalbi na suđenju Mladiću isprva je bilo zakazano za mart, a potom je odgođeno za sredinu juna, nakon čega je ponovo odgođeno, ovaj put bez preciznog roka kada bi se moglo održati.

Iznošenje žalbi nedavno je odgođeno do daljnjeg.

“Izricanje drugostepene presude se očekuje devet mjeseci nakon iznošenja žalbi”, naveo je Agius.

Mladić je uhapšen u maju 2011., a suđenje mu je počelo godinu dana poslije.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala iz 2017. godine Mladić je proglašen krivim za genocid u Srebrenici, progone Bošnjaka i Hrvata, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, te je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

Mladić je na tu presudu uložio žalbu, ali je to učinilo i Haško tužilaštvo, tražeći da on bude proglašen krivim i za genocid počinjen u još šest općina 1992. godine.

Mladić je operisan 28. marta ove godine, a ljekari su, kako je navedeno iz MMKS-a, zaključili da se on oporavlja dobro.

Iznošenje žalbi na presudu Mladiću već je ranije odgađano zbog izmjena u Žalbenom vijeću, koje će donijeti konačnu presudu. Prema ranijem planu, konačna presuda trebala je biti izrečena krajem ove godine.Ostali prilozi:
» TI BIH: REFORMA IZBORNOG PROCESA MORA BITI TRANSPARENTNA
Bošnjaci.Net | 01. December 2021 15:36
» POTREBNA NAM JE BIH U NATO-U I EU
BHRT.ba | 01. December 2021 12:39
» USAME ZUKORLIĆ: MI SMO MUFTIJINA ŠKOLA I SPREMNI SMO
Bošnjaci.Net | 30. November 2021 20:57
» STOLTENBERG: RUSIJA I KINA POTKOPAVAJU MEĐUNARODNI POREDAK
Anadolu Agency (AA) | 30. November 2021 13:35
Ostali prilozi istog autora: