Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ramazanske aktivnosti i natjecanje u dobru
GAZIJE ARMIJE, MUP-A I PATRIOTI RBIH ULJEPŠAVAJU BH. ISLAMSKI CENTAR U NEW YORKU I ŠEHIDSKU DŽAMIJU U PLAVU
Autor: B.net
Objavljeno: 15. May 2020. 00:05:49


Sredinu Ramazana i šerifa 2020. u višemjesečnoj Coronavirus izolaciji u New Yorku razvedrili su nam naše bošnjačke gazije. To su oni momci koji su se u tenama i farmericama suprotstavili jednoj od jačih vojnih sila u srcu Europi. Kada je bilo najpotrebnije u onom najtežem vaktu višedržavne genocidne agresije i UZP, svojom časnom i viteškom borbom bili su uz svoj bošnjački narod i domovinu Bosnu. Sada su u dijaspori, opet su tu uz svoj narod. Veterani Armije, MUP-a i patrioti Republike Bosne i Hercegovine godinama u New Yorku obilježavaju 15. april - Dan Armije RBiH. Ove godine zbog pandemije Coronavirusa, svi javni skupovi su zabranjeni, tako da je otkazana i manifestacija Dana Armije RBiH. Ali veterani viteške Armije i MUP-a RBiH ne žele ostati samo na tome, već svoju dobrotu i humanost žele pokazati na djelu.
Bošnjaci u New Yorku imaju pet svoji centra / mesdžida, ili ako još ljepše zvuči džamija, jedan od njih je Bosansko-hercegovački islamski centar koji je smješten u atraktivnoj njujorškoj Astoriji, preko puta Manhattana. Već treći mjesec osim članova odbora, zabranjena su druga masovna okupljanja u svim vjerskim objektima u SAD.Veterani Armije, MUP-a i patrioti Republike Bosne i Hercegovine koji žive u New Yorku i New Jerseyu u telefonskim razgovorima dogovorili su se da izvrše određene promjene, odnosno da Bosansko-hercegovački islamski centar baš u Ramazanu opreme u novom ruhu. Nakon što su donijeli odluku, upoznali su odbor centra, da će promijeniti ćilim – tepih, a nakon toga će ukrašivati zidove odgovarajućim farbama.
Proveli su akciju među svojim članovima, u nekih par dana novac je sakupljen, pronađen je odgovarajući kvalitetan tepih. U ekspresnom roku prijethodni je uklonjen, očišćen pod i pripremljen za postavljanje novog tepiha. Slike najbolje govore.

Molimo Allaha dž.š. da nagradi naše gazije i sve donatore, njihove porodice, kao i sve one koji čine hairli djela. Amin!Ali…
Naše gazije nisu stali na ovoj akciji, već su odmah pokrenuli novu, s nijjetom da u ovom mubarek mjesecu Ramazanu učine što više dobrih djela i da Gospodar svjetova bude zadovoljan na sve njih. Iskoristili su mubarek Ramazan ali i povod i obilježavanje 11. maja - Dan sandžačke zastave, da pokrenu ramazansku blic akciju za kupovinu i instaliranje tepiha u Šehidskoj džamiji u Vojnom selu, na obali Plavskog jezera. Projekat izgradnje Šehidske džamije je u završnoj fazi, na kojoj predstoje još neki finalni radovi, te u zavisnosti od odvijanja pandemije sa Coronavirusom, tako će se i odrediti zvančni dan otvaranja.
Šehidska džamija je izgrađena u ime Allaha dž.š. i pred dušu šehida – žrtava genocida od Plava i Gusinja, preko bihorske i limske doline, Hadžeta, Sjenice…, Kosova, pa do najbolnije bošnjačke rane Srebrenice i svih drugih gradova u RBiH, gdje su dindušmani počinili genocid nad nevinim bošnjačkim narodom, samo iz razloga što su muslimani, i s namjerom potpunog uništenja naroda, države Bosne i Hercegovine i Sandžaka.
Ostali prilozi:
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
Ostali prilozi istog autora: