Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sjećanje na 1995.: Dan pobjede nad fašizmom i priznanje demokratskog svijeta za anfašistički karakter borbe Armije RBiH
BEOGRAD NE IZDAJE ATEST ANTIFAŠIZMA, POTVRDU ARMIJI RBIH JE DAO PARIZ
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 14. May 2020. 17:05:46


Za razliku od slobodnog, demokratskog svijeta koji je priznao anfašistički karakter borbe Armije RBiH u minulom ratu, direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić još uvijek misli da bi balkanski narodi po atest antifašizma trebali ići u Beograd.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić ocijenio je kako poistovjećivanje Armije RBiH s borbom saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu pokazuje “neznanje i neodgovornost predsjednika SDA Bakira Izetbegovića”.

“Ne znam na čemu Izetbegović gradi takvo razmišljanje. Ono se sigurno ne može osloniti na povijesne tokove. To je potpuno jedno neznanje i nerazumijevanje pojmova i ideologija”, rekao je Perišić Srni, komentirajući izjave Izetbegovića kojima je poistovijetio borbu saveznika protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu s borbom Armije BiH za očuvanje suvereniteta i teritorijnog integriteta države.

Perišić je rekao kako Izetbegovićeva izjava iz ugla povjesničara ne zaslužuje komentar, osim da se konstatira da je riječ o nečemu što nema uporište u povijesnim saznanjima i tokovima.Na svu sreću, o tome kakva je bila i za šta se borila Armija RBiH neće suditi Perišić i poraženi velikosrpski ideolozi čiji su najistaknutiji predstavnici presuđeni pred Međunarodnim sudom pravde. O tome kakva je bila i za šta se borila Armije RBiH, slobodni, demokratski svijet plebiscitarno se izjasnio još prije 25 godina kada je pozvao predstavnike Armije BiH da 9. maja 1995. godine sudjeluju u Parizu na vojnoj paradi povodom Dana pobjede i proslave pedesete godišnjice od pobjede nad fašizmom. Pozivu Armiji BiH nije se usprotivio niko, uključujući i Rusiju, koja je svesrdno tokom agresije na BiH pomagala srpsku stranu.

Čast da nosi zastavu Bosne i Hercegovine tada je pripala proslavljenom komandantu 41. Mostarske slave i viteške brigade Semiru Drljeviću Lovcu. Kao što se jasno vidi na snimku, Drljević je tada nosio državnu zastavu Armije BiH s ljiljanima.Ostali prilozi:
» DF: PRIPREMLJEN JE ANTI-TEGELTIJA ZAKON
Bošnjaci.Net | 04. December 2020 19:18
» 55 GODINA JU CKM: AKO NEMA UMJETNOSTI – NEMA LJUDI
Bošnjaci.Net | 03. December 2020 14:44
» KLANJANA DŽENAZA I OBAVLJEN UKOP NANE NIMETE JAHIĆ
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2020 14:40
» NA ČELU OVE OPĆINE SREBRENICA TREBA BITI BOŠNJAK
Anadolu Agency (AA) | 03. December 2020 14:33
» NAKON STOCA I BRČKOG, VELEIZDAJA SDP-A U SREBRENICI
Vijesti.ba | 01. December 2020 13:49
» KOMŠIĆ: ORUŽANE SNAGE BIH BILJEŽE KONSTANTAN NAPREDAK
Anadolu Agency (AA) | 01. December 2020 13:14
Ostali prilozi istog autora:
» HUŠKAČKE IZJAVE DODIKA
16. November 2020 15:47