Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Instalacija o ustaškom zločinima nad Sarajlijama
ANTIDAYTON POKRET POZIVA KARDINALA PULJIĆA DA NE SLUŽI MISU USTAŠAKIM ZLOČINCIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 13. May 2020. 16:05:40


U povodu najave održavanja mise za one koje cijeli svijet osuđuje, dali smo sebi za pravo kao građani da se suprostavimo tome...
U samom startu želimo istaći da naša reakcija nije usmjerena na održavanje same mise kao vjerskog obreda niti vjerske običaje. Mise se u Sarajevu i drugim gradovima BiH odvijaju bez ikakvih problema i incidenata i tako je bilo i tokom agresije u opkoljenom Sarajevu. Međutim ono što razlikuje ovu najavljenu misu za 16. maj 2020. godine je to da se održava u ime zločinaca i posvećuje fašističkim linijama koje iza sebe imaju samo ostavljene leševe.
Svima pa i nama je poznato bezrazložno vješanje civila u Sarajevu koje je počinjeno 28. marta 1945. godine, prema naređenju ustaškog upravitelja Sarajeva Maksa Luburića.
U Sarajevu je tada obješeno na Marijin Dvoru 55 građana Sarajeva. Bilo je to tačno sedam dana uoči bijega navedenog zločinca iz Sarajeva.
Od 18. marta do 4. aprila Maks Luburić je sa svojim ustašama provodio najgori fašistički teror nad građanima Sarajeva te pobio najmanje 783 stanovnika grada. Tim povodom i svim drugim zločinima koji su historijski fakti iza imena Maksa Luburića, apsolutno se protivimo ovom isključivo ciljanom obilježavanju i davanju značaja jednom zločincu i njegovim sljedbenicima.Sarajevo je kao grad preživjelo mnoge zločince, od Eugena Savojskog, Hitlera, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, pa tako i Maksa Luburića, te ne želimo pomisliti da bi sutra neko mogao održati neko obilježavanje u ime posljednjih zlotvora koji su držali Sarajevo pod opsadom pune četiri godine.

U ime ljudskosti, u ime svih žrtava agresije i genocida, u ime historijskih fakata i u ime svih žrtava Maksa Luburića i svih građana Sarajeva i Bosne i Hercegovine, pozivamo nadbiskupa vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića da odustane od ovakve vrste mise koja će svojim održavanjem skrnaviti redovno održavanje mise koje katolici Sarajeva obavljaju. Ukoliko održite navedenu misu u ime fašističkih vladara života i smrti iz tog perioda, svrstavate se na njihovu stranu za šta zaista ne želimo da vjerujemo da je moguće. Na samom koncu vaše karijere posebno u gradu u kojem ste kako poštovani tako i cijenjeni od svih religija, smatramo da vam nije potreban ovakav ispad i pamćenje po skrnavljenju i omalovažavanju grada u kojem služite.
- Pozivamo sve one koji su u mogućnosti da se svojim javnim oglašavanjem usprotive oživljavanju proustaških likova kroz vjerske obrede te im se na taj način daje značaj i peru ruke od svega negativnog i krvavog što ja ispisano iza njihovih imena. AntiDayton pokret se isključivo protivi održavanju navedene mise, te tim povodom simbolično danas u Sarajevu ispred sarajevske katedrale postavlja instalaciju koja simboliše nevino obješene građane Sarajeva, kako bi ukazao i podsjetio na historijske fakte i činjenice koje su rezultat djelovanja Maksa Luburića. Dajemo sebi za pravo na ovakvo djelovanje u ime suživota i poštovanja koje krasi naš glavni grad Bosne i Hercegovine te uvažavanja i razumijevanja koje vlada u našem gradu. Upravo ta načela ne želimo da iko ugrožava i narušava, piše u saopćenju koje je potpisao Nihad Aličković u ime AntiDayton pokret.
Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora: