Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Bukvić: Sarajevo Business Forum (SBF) priprema dokument sa smjernicama za prevazilaženje krize u BiH
SBF 2020 ONLINE SESSIONS: “ODRŽIVOST BH. EKONOMIJE U KRIZNIM VREMENIMA“
Autor: B.net
Objavljeno: 12. May 2020. 00:05:03


Svjetska pandemija virusa COVID-19 je početkom marta 2020. godine počela značajno uticati na privredna kretanja u Bosni i Hercegovini i svijetu, što je kao posljedicu imalo značajno smanjenje svih privrednih aktivnosti u našoj državi. Kriza uzrokovana Covid-19 ima teške posljedice za cjelokupnu ekonomiju u svim državama Zapadnog Balkana, a sve zemlje trebaju iskoristiti raspoložive opcije za snalaženje u krizi.

„Opredijeljenost razvoju bh. privrede, ekonomije i društva u kriznim vremenima za našu državu želimo iskazati kroz realizaciju interaktivnih online sesija na platformi najveće međunarodne investicijske konferencije u regionu – Sarajevo Business Forum“, – kazao je Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International (BBI) d.d. Sarajevo i idejni tvorac i organizator Sarajevo Business Foruma. Koncept je zamišljen tako da se kroz nekoliko tematskih SBF online sesija organizuje diskusiju sa vodećim ekspertima, tretirajući posebne industrije i njihovu održivost u kriznim vremenima.

„Identifikovali smo tri ključne industrije kojima trebamo posvetiti pažnju – to su poljoprivreda i proizvodnja hrane, energija i farmaceutika, odnosno proizvodnja lijekova. Želimo postaviti prava pitanja i pokušati ponuditi odgovore i rješenja kako da u ovim životno važnim industrijama proizvodimo dovoljno za potrebe stanovništva BiH“, dodao je Bukvić, te istakao kako je cilj razmjene ideja i diskusija eksperata iz ovih oblasti da rezultira dokumentom koji će u formi prijedloga biti dostavljen vlastima u BiH kao smjernice stručnjaka za prevazilaženje ekonomske krize.Potrebno je napraviti brze promjene i pokrenuti inicijative koje trebaju biti usklađene sa strateškim pravcem i razvojnim ciljevima države BiH, a ujedno je potrebno razmisliti i kako postaviti novi pravac za otporniji održivi ekonomski razvoj.

„Otpornost, samopouzdanje, inkluzivnost, konkurentnost i otvorenost – samo su neki od ključnih principa koji bi trebalo da definišu novu ekonomsku viziju i razvojni model. Naši ekonomski eksperti zajedno sa Bosancima i Hercegovcima iz cijelog svijeta, kao i domaćim stručnjacima, intenzivno rade na izradi dokumenta koji će sadržavati smjernice za prevazilaženje ekonomske krize uzrokovane pandemijom,“ – zaključio je Bukvić kazavši i to kako je sada više nego ikad potrebno raditi na promjeni svijesti potrošačkih navika građana u BiH i istaći značaj kupovine i korištenja domaćih proizvoda i usluga, gdje god je to moguće.

Inače, 11. Sarajevo Business Forum koji je trebao biti održan u aprilu ove godine pomjeren je na jesen, a organizatori su odlučili da u međuvremenu održe online panele koji će okupiti vodeće domaće stručnjake iz raznih oblasti koji će dati smjernice za razvoj domaće privrede u ovim uslovima. Pored učešća stručnjaka u BiH, planirano je da se organizuje i panel na temu regionalnog povezivanja „Jedan region – jedna ekonomija“, što je u biti i ideja vodilja prethodnih Sarajevo Business Foruma, na kojem će se okupiti regionalni eksperti i dati smjernice kako se region u ovoj situaciji treba povezati ekonomski i zajedničkim snagama prebroditi krizu.Ostali prilozi:
» SUD BIH POTVRDIO OPTUŽNICU U PREDMETU FADIL NOVALIĆ I DRUGI
Anadolu Agency (AA) | 18. January 2021 15:36
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
Ostali prilozi istog autora: