Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo, 9. maj: Čestitka
DŽAFEROVIĆ I KOMŠIĆ POLOŽILI CVIJEĆE POVODOM DANA POBJEDE NAD FAŠIZMOM I DANA "ZLATNIH LJILJANA" ARMIJE RBIH
Autor: Fena
Objavljeno: 09. May 2020. 14:05:06


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović i član Predsjedništva Željko Komšić danas su položili cvijeće u Memorijalnom centru Kovači u povodom obilježavanja Dana Zlatnih ljiljana.

Džaferović je građanima BiH čestitao Dan pobjede nad fašizmom koji se obilježava 9. maja, ističući da je prije 75 godina vojno poražena najmračnija ideologija koja je zadesila moderan ljudski rod.

"Želim da čestitam i Dan Evrope jer BiH želi da postane članica EU kojoj su temelji postavljeni pet godina nakon okončanja Drugog svjetskog rata", rekao je Džaferović.

Podsjetio je da je danas i Dan Zlatnih ljiljana Armije RBiH kojima je također uputio čestitku i poručio da svi trebamo biti ponosni na Armiju RBiH.

Džaferović je istakao da se ta armija borila za istinske vrijednosti antifašizma - slobodu, demokratiju, ravnopravnost i zajednički život svih u Bosni i Hercegovini.

Poručio je da ćemo se poginulim pripadnicima Armije RBiH najbolje odužiti ako nastavimo ono za šta su se oni borili.Komšić je naveo da je Bosna i Hercegovina, obilježavajući ovaj datum i sjećajući se svega što se dešavalo u Drugom svjetskom i u posljednjem ratu, davno odabrala svoju stranu i stala na stranu civilizacije i demokratskog svijeta.

"U oba ta rata BiH je pretrpila strašna stradanja i mislim da ne postoji porodica u ovoj zemlji koja nije izgubila nekog u tim ratovima", kazao je Komšić.

Potcrtao je da svima njima trebamo biti veoma zahvalni jer su ovu zemlju i društvo odveli na pravu stranu istorije i jer smo zahvaljujući njima bili na strani pravih vrijednosti.

Delegacije različitih nivoa vlasti u BiH, ambasada i udruženja danas su u Sarajevu položile cvijeće na više lokacija u gradu.

Položeno je cijeće kod spomen-obilježja Vječna vatra, Spomenika ubijenoj djeci grada Sarajeva i kod Alipašine džamije, javlja Fena.
Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: