Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Čestitka povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana
DŽAFEROVIĆ: ARMIJA RBIH BRANILA JE IDEJU I VRIJEDNOSTI NA KOJIMA SE TEMELJI CIVILIZOVANI SVIJET – SLOBODU, ZAJEDNIČKI ŽIVOT U MIRU I DEMOKRATIJU
Autor: B.net
Objavljeno: 08. May 2020. 16:05:59
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović uputio čestitku povodom Dana pobjede nad fašizmom, Dana Evrope i Dana zlatnih ljiljana:Dan pobjede nad fašizmom – 9. maj, jedan je od najznačajnijih datuma u novijoj historiji. Na taj dan, 1945. godine, evropski narodi su konačno, uz pomoć saveznika, vojno savladali nacističke i fašističke projekte.

Na temeljima te borbe, na isti ovaj datum pet godina kasnije, udareni su temelji formiranju Evropske unije, kao najznačajnijeg mirovnog i ekonomskog projekta, zasnovanog na zajedništvu i saradnji.

Ovo je datum kada trebamo podsjetiti i na dugu historiju antifašizma u Bosni i Hercegovini, utemeljenog na tradiciji zajedničkog života.

Nikada ne treba zaboraviti da je upravo Bosna i Hercegovina bila mjesto borbe najvećeg antifašističkog pokreta otpora na području Evrope. To nije nimalo slučajno, jer borba protiv fašizma je u samoj prirodi i suštini ove države, te predstavlja uslov njenog opstanka.

Na ovaj datum obilježavamo i Dan zlatnih ljiljana, odajući poštovanje i prisjećajući se najboljih i najhrabrijih sinova ove zemlje, koji su iskazivali posebnu hrabrost u borbi Armije Republike Bosne i Hercegovine za opstojnost ove države.

Ta armija nije branila samo Bosnu i Hercegovinu, već je branila i ideje i vrijednosti na kojima se temelji civilizovani svijet – slobodu, zajednički život u miru i demokratiju. I na to zauvijek trebamo biti ponosni.Ostali prilozi:
» MAČAK SE VRAĆA U MEDIJE
Eset Muračević | 04. June 2020 13:08
Ostali prilozi istog autora: