Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Islamske teme

UZ 7. MAJ - DAN DŽAMIJA: Da se zna, pamti i ne zaboravi!
GENOCIDNI I UZP OKOT 1992 – 95, PORUŠILI SU 614 DŽAMIJA, 218 MESDŽIDA, 69 MEKTEBA, ČETIRI TEKIJE, 37 TURBETA I 405 DRUGIH OBJEKATA VLASNIŠTVO IZ U BIH
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 07. May 2020. 05:05:52


Godine 1993. 7. maja, psi rata srušili su Ferhad pašinu džamiju u Banja Luci koja je bila jedna od najstarijih, najljepših i najznačajnih džamija u BiH i Balkanu, i kao takva je bila Zakonom zaštićena i pod zaštitom UNESCO-a. Genocidni okot nije mogao podnijeti njenu ljepotu i gizdavost u gradu na Vrbasu. Minirali su je i do temelja srušili, njene ostatke su sakrili u više grobnica, kao i svih šesnaest banjalučkih džamija. Isto što su uradili sa stotinama drugih džamija koje su srušili i žrtvama genocida koje su zvjerski pobili, sa dobro isplaniranim namjerama - prikrivanja ratnih zločina, u grobnicama su bacali ostatke žrtava genocida i džamija. Oni, Srbi, znaju dobro koje planirao, naređivao a ko je rušio, ali nikada nikada naredbodavce i izvršioce nisu procesuirali.

7. maj je proglašen za - Dan džamija u BiH. Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini i svi njeni članovi, svakog 7. maja obnavljaju sjećaje i pamćenje na dane genocidne agresije 1992. – 1995. kada su velikonacionalisti iz srpsko-crnogorskog i hrvatskog naroda, porušili 614 džamija, 218 mesdžida, 69 mekteba, četiri tekije, 37 turbeta i 405 drugih objekata u vlasništvu Islamske zajednice.
Od ovog broja Hrvatska vojska i HVO srušili su 80 džamija, a ostatak Vojska Srbije i CG sa svojim poslušnicima i satelitima iz genocidne tvorevine.Posebno ističemo, na dijelu BiH koji je pod veliko-srpskom okupacijom nakon planskog genocida i sistematskog istrebljenja bošnjačkog naroda, porušili su sve džamije. Također, pod okupacijom HV i HVO, dobrim dijelom su porušene i oštećene džamije i drugi silamski objekti. To dovoljno govori o namjerama zatiranja svakog traga postojanja bošnjačkog bića i islamske i bosasnke arhitekture.

Ono što jeste bitno naglasiti, tamo gdje su bili pripadnici viteške i časne Armije Republike Bosne i Hercegovine, tamo su sačuvani vjerski objekti svih vjerskih zajednica u BiH. Čak što više postavljali su zaštite na crkvama, pravoslanim i katoličkim, štiteći ih od granatiranja agresorskih srpskih i hrvatskih jedinica.

7. maja 2001. godine na dan polaganja kamena temeljca za obnovu džamije Ferhadije, više hiljada srpskih velikonacionalista kamenovali su rukovodstvo Islamske zajednice na čelu sa reisu-l-ulemom dr. Mustafom Cerićem i nekoliko stotina Bošnjaka koji su prisustvovali svečnosti povodom postavljanja kamena temeljca. Mnogi su od kamenica zadobili teške povrede, nažalost Cazinjanin Murat Badić je podlegao povredama barbarskog kamenovanja. Iako postoje televizjski snimci, niko do danas nije odgovarao. Vlasti u genocidnoj tvorevini sve su zataškali.7. maj uz Dan džamija ujedno je i dan sjećanja na rahmetli Murata Badića koji je ubijen na polaganju kamena temeljca za obnovu Ferhad pašine džamije. Allah da mu podari Džennet. Amin!

Već je četvrt stoljeća od završetka rata, vrlo je interesantno da se politički vrh Srbije i Crne Gore, kako god su se smjenjivali od završetka rata 1995. do danas, nisu se izvinili za genocide nad Bošnjacima u BiH, a niti za ratne zločine koji su počinjeni na teritoriji država Srbije i Crne Gore, i to sve u ime velike Srbije i malo veće CG. Niti je ikada upućeno izvinjenje za rušenje preko hiljadu džamija, mesdžida, tekija i drugih islamskih objekata. Dapače, posebno iz zvaničnog Beograda i njihovih paljanskih megafona koji su se preselili u Banju Luku, sve češće se čuje negiranje genocida i veličanje ratnih zločina i zločinaca. Isti je slučaj sa službenim Zagrebom i njihovim grudanskim satelitima koji su se preselili na zapadnu stranu Mostara.Ono što je posebno zabrinjavajuće, ali i ne iznenanđujuće, Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva, kao vjerske institucije Srba i Hrvata, nisu se udostojili da bar izraze žaljenje državi BiH, IZ i Bošnjacima, što su njihovi članovi pljačkali, silovali, rušili, ubijali i progonili svoje komšije i porušili im sve vjerske objekte. Mnogi od tih zločinaca zločine su činili uz blagoslov sveštenstva pomenutih crkava, čak je u tome u dobar dio svešetnika učestvovao.

Neka je Božje prokletstvo na sve one koji su planirali, naredili i izvršili zločine genocida, rušenja džamija i svih drugih objekata, pljački, silovanja, progona..., te koji su iz razloga prikrivanja planetarnih zločina nad Bošnjacima u cijeloj Bosni i Hercegovini ali i van nje, sakrili po masovnim grobnicama. Isto tako neka je prokletsvo na sve one i njihove porodice koji negiraju genocid i sve druge ratne zločine i koji veličaju zločn i zločince. Amin!Nakon svega, mogu li se očekivati promjene u skorijoj budućnosti u Beogradu i Banja Luci, te Zagrebu i Mostaru, ali i Podgorici, te da će nove političke snage smoći snage da se javno izvinu i poklone žrtvama genocida i Udruženog zločinačkog poduhvata, kao i da će se izviniti za sve porušene džamije, islamske i kulturno-hustorijske objekte. Ostanimo u nadi da ćemo to doživjeti. (ERK)
Ostali prilozi:
» KNJIGE KOJE ČITAJU BORCI ISIL-A
Bošnjaci.Net | 14. December 2020 02:33
» DIJALOG IZMEĐU MUSLIMANA I KRŠĆANA
Dr. Nedžad Grabus, muftija | 20. November 2020 15:26
» MEKTEBI U BIH: VAŽNE VJERSKE USTANOVE ZA ODGOJ DJECE
Anadolu Agency (AA) | 12. November 2020 13:17
» MUSTAFA CERIĆ: BRATSKO PISMO BOSANSKIM HODŽAMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. October 2020 18:07
Ostali prilozi istog autora: