Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

U povodu 28. godišnjice od pogibije heroja viteške Armije Republike Bosne i Hercegovine
SAFET HADŽIĆ - GAZIJA KOJI JE STAO NA PUT DUŠMANIMA BOSNE
Autor: Elmedina Muftić
Objavljeno: 14. April 2020. 18:04:26

SAFET HADŽIĆ - gazija koji je stao na crtu četvrtoj srbo-četnikoj vojnoj sili u Evropi


ELMEDINA MUFTIĆ: Heroj, Safet Hadžić, čije ime je ostalo zapisano u duborezu kojim je graviran opstanak R BiH, rođen je u Rudom, tamo gdje se čuva granica Bosne i gdje se rođenjem zna za emanet. Odgojen na temeljima vjere, kroz život je hodio dostojanstven, svima je davao prednost, ali nije pristao biti drugi. Svaki posao je obavljao temeljito, onako kako to rade oni koji znaju da će se i trun učinjenog dobra, ali i trun učinjenog zla naći na Danu suda. Bio je od onih kojima se vjeruje, i zbog toga je postao jedan od najbližih saradnika Predsjednika R BiH, Alije Izetbegovića.
Bosna nikad nije bila samo parče zemlje na brdovitom Balkanu, nije bila ni tek ucrtani pojam na karti Svijeta. Bosna je bila i ostala ideja, za koju su vjekovima najbolji sinovi i kćeri svoje živote davali. Bosna je više od države, Bosna je Domovina.

Bosna je stih tek sišao sa usana ašika, priča davnina koju s koljena na koljeno prenosimo generacijama. Bosna je zemlja za koju je pitanje časti umrijeti. Bosna je majka heroja, koji su svojom krvlju i životima ispisali priču njezinog opstanka.

Čovjek iz naroda, sa pogledom u budućnost, instiktom za Bosnu i Bošnjake. Čovjek koji je prepoznao hegemonističku velikosrpsku politiku koja se na kraju dvadesetog vijeka širila prostorima bivše Jugoslavije, a posebno je bila opasna po opstanak R BiH i Bošnjaka (Muslimana), što će se u dešavanjima koja slijede potvrditi kao istina.

Radio je predano na buđenju političke, vjerske i nacionalne svijesti muslimana, kojima je još od Berlinskog kongresa i okupacije Austrougrarske, pa kroz razne oblike Jugoslavije, ubijan identitet, oduzeto pravo na jezik, kulturu, tradiciju. Znao je da bez korjena nema ni sigurnog stabla, zato je udarao čvrste temelje svenarodnog buđenja, kroz političke,vjerske, organizacijeske aktivnosti.

Bio je čovjek od akcije, sa harizmom vođe kojem je dato da iznese preuzeti emanet. Gazija koji nije dvojio o tome ko su dušmani Bosne. Hrabro samo onako kako to mogu učiniti istinski heroji, stao je na branik Domovine, mnogo prije drugih. Svojim primjerom je pokazivao narodu šta znači sloboda. Bio je ratnik, koji je stao na put dušmanima, s hrabrošću onoga koji zna da je privilegija biti Svjedokom opstanka vjere, države i naroda. Vezista čije frekvencije su spajale nespojivo, glas koji je dolazio do svakog patriote, pozivajući ga na otpor agresoru. Nepresušni izvor energije, kojom su se punila mnoga srca u vremenu kad je sve odzvanjalo prazninom beznađa. Za strah nije imao vremena, jer se nije bojao za sebe, ali se bojao šta će biti sa narodom ako nam porobe Bosnu. Išao je prvi i uvijek prvi. Išao je tamo gdje je najteže bilo ići. Stizao je tamo gdje je najpotrebnije bilo doći.

Heroj, Safet Hadžić, čije ime je ostalo zapisano u duborezu kojim je graviran opstanak R BiH, rođen je u Rudom, tamo gdje se čuva granica Bosne i gdje se rođenjem zna za emanet. Odgojen na temeljima vjere, kroz život je hodio dostojanstven, svima je davao prednost, ali nije pristao biti drugi. Svaki posao je obavljao temeljito, onako kako to rade oni koji znaju da će se i trun učinjenog dobra, ali i trun učinjenog zla naći na Danu suda. Bio je od onih kojima se vjeruje, i zbog toga je postao jedan od najbližih saradnika Predsjednika R BiH, Alije Izetbegovića. Kao predsjednik Kriznog štaba za Sarajevsku regiju i šire, ponio je ogroman teret organizovanja naroda na pružanju otpora agresoru koji je sa svih strana okupirao R BiH. Stao je na crtu četvrtoj vojnoj sili u Evropi, s porukom „živote svoje za Bosnu ćemo dati“. Nije podlegao pritiscima, niti se uplašio vojno-tehničke nadmoćnosti Srbo-četnika, svjestan da istina i pravda nikada ne mogu biti poraženi. Smireno je išao agresiji u susret, spreman da pogine, ali da pedlja Bosne ne prepusti agresoru.


Safet Hadžić - bio je od onih kojima se vjeruje i zbog toga je postao jedan od najbližih saradnika Predsjednika R BiH, Alije Izetbegovića


Bilo je to na samom početku agresije, opsade Sarajeva, kada se otpor pružao puškama napravljenim od vodovodnih cijevi, kada smo se branili srcem i inatom, a ne oružjem. Sa saborcima krenuo je u akciju izuzimanja oružja iz „Pretisa“, 18.aprila 1992.godine, na vojnom zadatku, u bitki prsa u prsa sa još nekoliko saboraca, pokošen je rafalom. Sin bosanski, Safet Hadžić, kojem je za Bosnu bilo draže umrijeti, nego bez Bosne živjeti, ugradio je sebe u temelje Bosne. Njegov život je garant našeg opstanka. Njegova smrt je svjedočansto postojanosti i trajnosti Bosne sve do kijametskog dana.

Njegova djela su tragovi koji na njega upućuju, i koji nas vode putem kojim idu oni koji dostojanstveno nose povjereni emanet vjere, države i nacije.

Gazija, Safet Hadžić, posthumno je odlikovan ratnim priznanjem „Zlatni ljiljan“, također mu je posthumno 1994.godine dodijeljen „Orden heroja oslobodilačkog rata“, kao i čin brigadnog generala.

Bio je suprug i otac troje djece. Bio čovjek koji je svoj život utkao u temelje R BiH. Safet Hadžić je heroj čija hrabrost se ogledala u mudrosti i viziji kako se suprostaviti agresoru.
Heroj kojem je Bosna bila više od sna. Šehid čija dova Bosnu iz sna budi, i u san je ispraća. Gazija čija borba je ispisala historiju našeg opstanka.

Heroj koji je poginuo da bi Bosna mogla živjeti...
Ostali prilozi:
» RAMAZANSKA PRIČA
Aziz Hurem | 12. April 2021 15:13
» GENOCID U ZVORNIKU 1992.
Mehmed Meša Pargan | 08. April 2021 17:14
» MOJ VANVREMENSKI MUHABET S EVLIJOM ČELEBIJOM
Fatih Hadžić | 07. April 2021 20:49
» JASMINE, BOŠNJACI SU MUSLIMANI… OSIM ONIH KOJI KAŽU DA NISU…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. April 2021 14:32
» NEPRIJATELJSKE SNAGE
Dr. Tarik Kurbegović | 05. April 2021 18:11
» RASIZAM JE PRVO LEGITIMIRAN BIBLIJSKOM DOGMOM
Šemso Agović | 05. April 2021 16:53
» BRAVO… BAKIRE…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 04. April 2021 14:34
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI NASTAVAK POLITIKE FAŠIZMA
Božidar Proročić | 03. April 2021 13:17
» ZAR JE TERORIZAM JEDINO ONDA KAD JE NAPADAČ MUSLIMAN?!
Ajša Čišija | 03. April 2021 13:08
» NAGAZNE MINE MINISTRA PRAVDE
Ratka Jovanović-Vukotić, Vijesti.me | 02. April 2021 17:46
» KOME SAD DA SE ŽALI NANA FATA ORLOVIĆ?
Salih Brkić | 02. April 2021 15:03
» BOŠNJAČKI „ZID PLAČA“
Božena Jelušić | 31. March 2021 15:10
» BOSNA NIJE MULTINACIONALNA DRŽAVA
Dr. Harun Hadžić | 31. March 2021 13:49
» NEGIRANJE GENOCIDA U SREBRENICI
Omer Šarkić | 30. March 2021 12:46
» KAKO NAZVATI POSLJEDNJU GODINU
Avdo Metjahić | 29. March 2021 21:33
» NEGATORI BOŠNJAŠTVA
Dr. Sefer Međedović | 29. March 2021 17:25
Ostali prilozi istog autora:
» PONAVLJANJE IZDAJNIKA
18. March 2021 17:22
» VUČIĆEVE VAKCINE
02. March 2021 22:39
» ZAPIS O DANU NEZAVISNOSTI RBIH
28. February 2021 14:55
» OKREĆE SE FILM ŽIVOTA
27. December 2020 02:28
» URBANA FINA GRADSKA RAJA
23. December 2020 16:22
» TEŠKO JE BITI "BAKIR”
06. December 2020 17:24
» PORUKA POBJEDE I PORAZA
24. November 2020 14:31
» BOŠNJAČKI PUT DO SLOBODE
14. October 2020 15:39