Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Memorijalni centar žrtava genocida Potočari - Srebrenica
DODIKOVI ČLANOVI KOMISIJE RS-A ZA SREBRENICU NEGATORI RAZMJERA ZLOČINA AUŠVICA
Autor: Fena
Objavljeno: 06. April 2020. 16:04:44


Članovi komisije RS-a za Srebrenicu i Sarajevo su dokazani desničari i negatori razmjera zločina u Aušvicu, saopćeno je iz Memorijalnog centra Srebrenica.

- Memorijalni centar upozorava člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika da ova institucija nije nikakvo 'udruženje građana' ili 'organizacija', već je ustanova uspostavljena zakonom i od države Bosne i Hercegovine. S tim u vezi, iz ove institucije poručuju da je vrijeme da se preispita zakonitost uspostave i rada 'komisija' koje je Vlada entiteta Republika Srpska imenovala za podnošenje izvještaja o "stradanju Srba u Sarajevu od 1991. do 1995. godine i stradanja svih naroda u i oko Srebrenice od 1992. do 1995. godine", - navodi se u saopćenju.

Te komisije nemaju nikakav naučni kapacitet ni kredibilitet da nepristrasno istražuju pitanja zločina genocida u Srebrenici i drugih zločina u ratu u BiH, uključujući zločine počinjene za vrijeme opsade Sarajeva, naglašavaju iz Memorijalnog centra.

Domaćoj i međunarodnoj javnosti napominju da je jedna od ključnih osoba ovog političkog projekta čiji je cilj minimiziranje žrtava, negiranje genocida i historijski revizionizam, izvjesni Raphael Israeli, koji je u državi Izrael prepoznat i osuđen od većine javnog mnjenja kao ekstremni desničar i koji je u svojoj knjizi 'Arapska manjina u Izraelu: Otvoreni i skriveni procesi' zagovarao formiranje koncentracionih logora za arapsko stanovništvo.

Član Komisije je i Giuseppe Zaccaria koji je domaćoj javnosti poznat kao glasnogovornik kompanije 'Fiat Srbija' u Beogradu. Također, u komisijama je i Gideon Greif koji je javno tvrdio da je 'Jasenovac bio monstruoznije mjesto od Aušvica' te je poznat po višestrukim javnim istupima s ciljem politizacije pitanja zločina nad Srbima za vrijeme Drugog svjetskog rata, što je u nekoliko navrata činio u izravnoj koordinaciji s ministrom Ivicom Dačićem, što dovodi u pitanje njegov akademski kredibilitet, poručuju iz Memorijalnog centra Srebrenica.Napominju da su 'komisije', pored njihove uloge u negiranju genocida, još jedna prilika za netransparentno i nenamjensko trošenje budžetskog novca koji pripada svim građanima BiH.

Memorijalni centar Srebrenica ističe da su milioni maraka na sličan način utrošeni u propali program 'Istorijski projekat Srebrenica', koji je također finansirala Vlada RS, a čiji su izvještaji također običajno koincidirali s važnim događajima, godišnjicama i presudama za genocid u Srebrenici kao forma političkog kontraudara.

- Memorijalni centar Srebrenica ne prihvata, za razliku od paraprojekata historijske revizije koju finansiraju vlasti u entitetu RS, bilo kakvo političko djelovanje u svojim okvirima, a u svom djelovanju istupa isključivo u onim slučajevima kad se dovodi u pitanje karakter počinjenog zločina genocida, kada se negiraju žrtve genocida te kada se osobama koje su preživjele genocid negira njihovo pravo na zaštitu dostojanstva, pravo na povratak iz mjesta u koja su prognani i pravo na istinu.

Pozivamo institucije entiteta Republika Srpska da se vrate na pozicije u okviru kojih su prihvatili izvještaj "Komisije za istraživanje događaja u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine", što smo smatrali jedinstvenim primjerom pomaka u minimalističkom, ali ipak institucionalnom suočavanju sa prošlošću, umjesto da se bave sramnom politizacijom i negiranjem genocida u Srebrenici kroz revizije vlastitih izvještaja i sudski utvrđenih činjenica, - naveli su iz Memorijalnog centra Srebrenica.
Ostali prilozi:
» DOVA DANA ZA HASTU HADŽI SENADA HADŽIFEJZOVIĆA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 00:55
» EVO KOJE DONIO UKRADENU IKONU IZ LUGANSKA
Oslobođenje | 16. January 2021 17:35
» GODIŠNJICA MASAKRA U RAČKU: PEČAT RATA NA KOSOVU
Anadolu Agency (AA) | 15. January 2021 15:33
Ostali prilozi istog autora:
» SUTRA IZBORI U MOSTARU
19. December 2020 23:27