Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Ministar Radončić zatražio pomoć EU i NATO
ZVIZDIĆ: EU NAJAVILA VELIKU POMOĆ
Autor: B.net
Objavljeno: 02. April 2020. 14:04:13


Zvizdić dobio odgovor iz Evropskog parlamenta


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Denis Zvizdić, danas je dobio odgovor predsjednika Evropskog parlamenta Davida Sassolija.

Radi se o odgovoru na nedavno upućeni zajednički apel predsjednika parlamenata regiona Zapadnog Balkana.

U odgovoru se ističe da Evropska unija već poduzima niz mjera u cilju realizacije pomoći regionu Zapadnog Balkana. Do sada je apel već rezultirao odlukom Evropske komisije o dodjeli zemljama Zapadnog Balkana 38 miliona EUR-a pomoći za zaštitnu opremu i medicinske uređaje, a zemljama Zapadnog Balkana je odobreno i učešće u programu zajedničke javne nabavke zaštitne medicinske opreme, koji je organizovala Evropska komisija.

Pored toga, Evropska komisija je odlučila preusmjeriti već alociranih 374 miliona EUR-a iz IPA fondova za ekonomski oporavak zemalja Zapadnog Balkana, što je također jedna od traženih mjera iz apela. Predsjedavajući Zvizdić je informisan da će 21. aprila biti održana sjednica Odbora Evropskog parlamenta za međunarodnu trgovinu (INTA) na kojem će biti razmotrena mogućnost uključivanja regiona Zapadnog Balkana u EU + šemu dozvole izvoza, što je još jedan važan korak proizašao iz apela upućenog 25.marta 2020.godine, objavio je portal Vijesti.ba.

Upućen zahtjev za pomoć EU i NATO centru za suzbijanje koronavirusa

Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine uputilo je oficijelni zahtjev za međunarodnu pomoć Mehanizmu civilne zaštite Evropske unije, putem Koordinacionog centra za hitne slučajeve (ERCC - Emergency Response Coordination Centre) u cilju suzbijanja pandemije koronavirusa (COVID-2019). Također, zahtjev je upućen i Euro-atlantskom centru za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO), saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Zahtjev je upućen nakon jučerašnje odluke Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za traženje međunarodne pomoći u sferi zaštite i spašavanja.

Ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić u ovom dopisu upoznao je Evropsku komisiju i Euro-atlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (NATO) sa mjerama koje su poduzete u Bosni i Hercegovini. Naveo je da su angažirani svi raspoloživi resursi i da se poduzimaju vanredni napori kako bi se zaustavilo širenje koronavirusa, ali da zdravstveni sistem te ostali relevantni sektori u Bosni i Hercegovini nemaju kapacitet da odgovore na sve potrebe proistekle zbog COVID-19.

Zbog toga je naglasio da bi pomoć i asistencija EU i Euro-atlantskog centra za koordinaciju odgovora na katastrofe bile bi vrlo cijenjene u ovom teškom vremenu, kako bi se BiH mogla nositi sa novom pandemijom koronavirusa, javlja FENA.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: