Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SUD BIH POTVRDIO NOVE ČLANOVE CIK-A, ODBIJEN PRIJEDLOG PETRIĆA
Autor: NAP
Objavljeno: 25. March 2020. 13:03:56


Sud BiH odbio je kao neosnovan zahtjev Branka Petrića za odlaganje izvršenja upravnog akta, tužene Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom, potvrđeno je za Patriju iz ove insttrucije.

Naime, bivši predsjednik CIK-a Branko Petrić bio je uputio žalbu Sudu BiH, te zahtijeva poništavanje Odluke Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH kojom je smijenjen.

Tužbom od 19.03.2020. godine, Petrić je pokrenuo upravni spor protiv odluke tužene Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom. Osporenom odlukom prestaje dužnost članovima Centralne izborne komisije BIH zbog isteka mandata te se biraju novi, te se određuje da novoizabrani članovi stupaju na dužnost danom izbora, kao i da odluka stupa na snagu danom donošenja.

Nakon što je ispitao osnovanost zahtjeva za odlaganjem lzvršenja konačnog upravnog akta, sud je odlučio da se iz navoda tužitelja, koji nisu ničim argumentovani, ne može se zaključiti da bi izvršenjem rješenja nastala šteta, a posebno takva šteta koja bi se teško mogla popraviti, jer u tom pravcu nije naveo činjenice i okolnosti, niti je o tome pružio bilo kakve dokaze.

„Naime, nije dovoljno da se podnosilac zahtjeva pozove na tužbene razloge, jer се ovi razlozi biti ispitani prilikom ocjene pravitnosti i zakonitosti pobijanog konačnog upravnog akta, nego je potrebno u zahtjevu barem učiniti vjerovatnim nastupanje takvih štetnih okolnosti pa tužitelja, koji trebaju biti označeni pa vrsti, visini i posljedicama pa tužitelja. Tužitelj je uz zahtjev za odtaganje konačnog upravnog akta, morao priložiti dokaze i činjenice na sve zakonom propisane uvjete, kako bi sud mogao biti u pritici da razmotri sve okolnosti konkretnog slučaja i posijedice izvгšenja pobijanog upravnog akta na tužiteljeve lične prilike, kako bi razumno mogao da se odredi i osnovanosti podnesenog zahtjeva.
Obzirom na izneseno, Sud nije našao da postoje pretpostavke kao uslov za odlaganje izvršenja osporenog konačnog upravnog akta zbog čega je zahtjev odbijen“, navodi s eu obrazloženju Suda BiH.

Podsjećamo, Zastupnički doma Parlamentarne skupštine BiH, prihvatio je prijedlog zastupnika Srpske demokratske stranke (SDS) Dragana Mektića o izboru i stupanju na funkciju, te prestanku funkcije članova Centralne izborne komisije (CIK) BiH.

Branko Petrić i Novak Božičković, dosadašnji članovi CIK-a koji su važili za kadrove odane Savezu nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), su smijenjeni sa svojih pozicija, a umjesto njih su imenovani Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba.

Suad Arnautović i Ahmet Šantić su ponovo izabrani za članove CIK-a.Ostali prilozi:
» ŠTA SU ČLANOVI PREDSJEDNIŠTVA BIH DOGOVORILI U BRUXELLESU
Bošnjaci.Net | 30. September 2020 19:02
» OTVORENO PISMO IVICI DAČIĆU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. September 2020 14:03
» BANJA LUKA: BOSANSKI JEZIK I TRADICIJA PISMENOSTI
Bošnjaci.Net | 26. September 2020 19:14
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11