Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U Ottawi međudržavni razgovori Kanade i Bosne i Hercegovine: Sastanak sa premijerom, guvernerkom i ministrom vanjskih poslova
SRDAČAN SASTANAK KANADSKOG PREMIJERA TRUDEAU I PREDSJEDAVAJUĆEG PREDSJEDNIŠTVA BIH KOMŠIĆA
Autor: B.net
Objavljeno: 11. March 2020. 12:03:30
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se s premijerom Kanade Justinom TrudeauSagovornici su ocijenili ovaj susret veoma značajnim s obzirom na to da je ovo prvi put da se zvaničnici dviju zemalja sastaju na najvišem nivou. Razgovarano je o bilateralnim i prijateljskim odnosima Bosne i Hercegovine i Kanade, s naglaskom na unapređenju te saradnje u oblastima energetike, ekonomije i obrazovanja. Poseban akcenat stavljen je na potencijalni projekt plinofikacije, kao i snabdijevanja tečnim plinom u BiH.

Sagovornici su se saglasili da bi Sporazum o penziono-socijalnom osiguranju trebalo privesti kraju, jer je od velikog značaja za bh. dijasporu.Predsjedavajući Komšić zahvalio je na dosadašnjoj podršci koju je Kanada pružala Bosni i Hercegovini i njenim građanima, kao i na podršci integracijskim procesima Bosne i Hercegovine, na njenom putu ka članstvu u euroatlantske integracije. Predsjedavajući Komšić također je zahvalio premijeru Trudou na humanom prihvatu bh. građana u Kanadu, kojih, prema procjenama, ima oko stotinu hiljada.

Razgovarano je o strategiji koja bi unaprijedila privredne i turističke potencijale Bosne i Hercegovine, u čijoj bi realizaciji aktivnu ulogu imala bh. dijaspora koja živi u Kanadi. Istaknuta je važnost ponovnog otvaranja počasnog konzulata u BiH, što bi znatno olakšalo i unaprijedilo dosadašnju bilateralnu saradnju Bosne i Hercegovine i Kanade.

Tema razgovora bila je i potreba potpisivanja sporazuma o unapređenju i zaštiti stranih investicija kao prvog koraka ka značajnijim ulaganjima Vlade Kanade u Bosnu i Hercegovinu. Predsjedavajući Komšić potvrdio je zvaničnu podršku Bosne i Hercegovine Kanadi za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a, zbog čega je premijer Trudo zahvalio predsjedavajućem Komšiću i Bosni i Hercegovini i iskazao važnost ove značajne podrške.Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić
sastao se danas s guvernerkom Kanade Julie Payette


Predsjedavajući Komšić zahvalio je u ime Predsjedništva Bosne i Hercegovine za svu pomoć koju je Kanada pružala i danas pruža ljudima iz Bosne i Hercegovine koji žive u Kanadi.

Sagovornici su razgovarali o odličnim političkim i prijateljskim odnosima dviju zemalja, s obzirom na to da je Kanada među prvim zemljama koje su priznale nezavisnost Bosne i Hercegovine. Guvernerka je istaknula da Vlada Kanade radi na proceduri imenovanja počasnog konzula Kanade u Bosni i Hercegovini. Ponovljeno je da će Kanada nastaviti podržavati Bosnu i Hercegovinu i njen put ka NATO-u i Evropskoj uniji, kao i raditi na akademskoj razmjeni i saradnji.Guvernerka Payette, inače bivša astronautkinja, poklonila je predsjedavajućem Komšiću fotografiju Bosne i Hercegovine koju je sa svemirske stanice napravio kanadski astronaut.

Generalnog guvernera Kanade imenuje kraljica Elizabeta II, a predlaže premijer Kanade.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić sastao se danas sa ministrom vanjskih poslova Kanade Francois-Philippeom Champagneom


Sagovornici su pozdravili današnji susret i njegov značaj s obzirom na to da je ovo prvi put da se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine sastaje sa najvišim zvaničnicima Kanade. Razgovarano je o odnosima Bosne i Hercegovone i Kanade, kao i o izazovima s kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana, ali i čitav svijet.

Ministar vanjskih poslova iskazao je podršku Kanade Bosni i Hercegovini na njenom putu ka NATO-u i EU. Razmijenjena su mišljenja o trenutnoj migrantskoj krizi koja pogađa Evropsku uniju i Tursku, te kako bi se to moglo odraziti na Bosnu i Hercegovinu i zemlje regije koje nemaju kapacitet da odgovore na ove izazove.Iskazan je interes Kanade da pruži podršku Bosni i Hercegovini u vidu reformi, novih investicija i projekata. Razgovarano je i o potrebi potpisivanja Sporazuma o unapređenju i zaštiti stranih investicija kao prvom koraku ka značajnijim ulaganjima Vlade Kanade u Bosnu i Hercegovinu.

Zaključeno je da su od velike važnosti za ovu saradnju vladavina prava i sigurnost u Bosni i Hercegovini, ali prvenstveno provođenje reforme pravosuđa koja će omogućiti da Bosna i Hercegovina bude stabilna zemlja za nova ulaganja i saradnju.Ostali prilozi:
» DR. IZETBEGOVIĆ: OSTANITE U KUĆAMA
B.net | 04. April 2020 15:33
» MOLBA BRAĆI I PRIJATELJIMA U ARAPSKO-ISLAMSKOM SVIJETA ZA POMOĆ U VRIJEME KRIZE KORONAVIRUSA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. April 2020 16:42
Ostali prilozi istog autora: