Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Fahrudin Radončić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine
AKO DRUGI POŠALJU VOJSKU NA GRANICE, TO NEKA UČINI I BIH
Autor: NAP
Objavljeno: 04. March 2020. 14:03:01


Hrvatska je najavila mogućnost slanja vojske na granicu zbog migrantske krize, a ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je da, bez obzira na zakone, Bosna i Hercegovina ima pravo štiti se i braniti.

"Ukoliko druge zemlje na svoje granice postavljaju vojske ne vidim niti jednog ozbiljnog razloga da to ne uradi i BiH. Mi resurse Oružanih snaga BiH možemo da koristimo i u logistici, ali je ključ da, u veoma lošem scenariju po BiH, Predsjedništvo ima jedinstvo da treba izvesti Oružane snage BiH. Prema tome, Bosna i Hercegovina sama nije spremna da dnevno primi po 10.000 migranata, znate i sami da se jako teško nosimo s cifrom od nekoliko hiljada koji su stalno tu i mi očekujemo da će zemlje EU biti veoma solidarne, veoma odgovorne, veoma čvrste u svom odgovoru i da nećemo imati situaciju da se područje našeg regiona, to su BiH, Crna Gora i Srbija, smatra dijelom koji ne smatraju Evropskom unijom, odgovor mora biti sveevropski, snažan, i ja očekujem da će se to tako i dogoditi - rekao je Radončić", - kazao je ministar Radončić.

Stav Milorada Dodika do sada je bio da Oružane snage BiH ne mogu izlaziti na granicu, Radončić je drugačijeg stava:

"Nužda zakon mijenja. Mislim da imamo legitimno pravo da u odbrani svog suvereniteta, načina života, svojih građana iskoristimo sve potencijale."

On je ponovo naglasio da Bosna i Hercegovina nema kapaciteta da dnevno primi 10.000 migranata kakve su prognoze, te je istaknuo da se već loše nosimo sa brojem migranata koje imamo u zemlji.Ostali prilozi:
» TURKOVIĆ: PROŠIRENJE EU MORA OSTATI U VRHU PRIORITETA
Anadolu Agency (AA) | 24. July 2021 15:03
Ostali prilozi istog autora: