Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U MOSTARU ODRŽAN DEFILE OSNOVACA I SREDNJOŠKOLACA POVODOM DANA NEZAVISNOSTI BIH
Autor: AA
Objavljeno: 28. February 2020. 13:02:13


Povodom Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. marta, mostarski osnovci i srednjoškolci danas su defilovali ulicama grada, a njihova svečana šetnja održana je pod sloganom “Volim BiH“, javlja Anadolu Agency (AA).

Učenici kojima su se pridružili i štićenici centra "Los Rosales" krenuli su sa Starog mosta, potom su prošli kroz Cernicu, Šantićevu i Ulicu kardinala Stepinca, odnosno kneza Domagoja, te se zaustavili na Španskom trgu gdje je održana centralna svečanost uz prateći program.

Inače, program obilježavanja realiziran je uz podršku Grada Mostara i ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a i drugih institucija.

Poslanik u Skupštini HNK Amir Šelo istakao je da ga posebno raduje svijest mladih o važnosti Dana nezavisnosti i svega kroz što je zemlja prošla nakon što je narod izglasao nezavisnost.“Smatram da je veoma važno raditi sa mladima. Oni moraju znati šta se desilo i koliko su važni bili 28. i 29. februar 1992, kao i 1. mart iste godine. Sretni smo i što se ovako lijepa poruka šalje iz Mostara – grada koji nema lokalne izbore“, rekao je Šelo.

Ističe i važnost kontinuiteta države Bosne i Hercegovine, odnosno međunarodnog priznanja iz 1992.

“Preostaje nam da na ovaj način, zajedno, ali i kroz rad u školama i ostalim obrazovnim institucijama, nastavimo njegovati tradiciju i podsjećati na važnost ovih datuma“, dodaje Šelo.

Dan nezavisnosti BiH važan je dan i za učenicu trećeg razreda Elektrotehničke škole Mostar Lamiju Behram. Ona je danas sa svojim vršnjacima defilovala Mostarom.

“Tek kad se okupimo, vidimo koliko smo jaki i sposobni za nešto. Sretna sam zbog nezavisnosti zemlje i kontinuiteta koji vijekovima ima naša Bosna i Hercegovina. Vjerujem u budućnost mladih ovdje. Ima mnogo mladih koji žele ostati ovdje i ne žele odustati. I ja se lično vidim ovdje. Želim ostati i mijenjati stvarnost na bolje, te pomoći drugim ljudima“, izjavila je Behram.

Učenici i nastavno osoblje osnovnih i srednjih škola Mostara sutra će posjetiti Stari Grad u Blagaju gdje će također biti održana svečanost povodom Dana nezavisnosti BiH.
Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora:
» UBIJENI SU DOK SU SE IGRALI
26. June 2020 13:47
» MIRALEM PJANIĆ U BARCELONI
25. June 2020 14:12