Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Otmica i brutalna likvidacija 18 Bošnjaka, jednog Hrvata i jedne nepoznate osobe afričkog projekla
DRŽAVNI ORGANIZIRANI ZLOČIN: 27. GODIŠNJICA RATNOG ZLOČINA U ŠTRPCIMA
Autor: B.net
Objavljeno: 27. February 2020. 13:02:34

Postoje dokumenta koja ukazuju da je ova otmica bila unapred pripremana i da su ŽTP, MUP Srbije i Vojska Jugoslavije bili upoznati sa tim da će "pripadnici Srpske vojske općine Rudo izvršiti zaustavljanje voza i odvođenje putnika". Prema izjavama svjedoka, nakon polaska voza iz Beograda, kondukter je, u pratnji dvojice policajaca, pregledao karte, i upisivao svačije ime na kartama, navodno zbog šverca. Pruga Beograd - Bar jednih kratkim delom prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, blizu mesta Štrpci, ali voz tu inače ne staje. Kako se voz bližio bosanskoj granici, policija i vojska je započela legitimisanje po hodnicima, odvajajući muslimane, dok su ostale tjerali u kupee. Voz je nakon toga, mimo reda vožnje, zaustavljen u Štrpcima i grupa kidnapovanih civila je izvedena iz voza.
Svjedočenja putnika ukazuju da je između vojnika koji su bili u vozu i onih koji su voz zaustavili u Štrpcima postojala saradnja. Kidnapovani civili su odvezeni u selo Prelovo kod Višegrada, gdje su ih u fiskulturnoj sali osnovne škole postrojili, prilikom pretresanja oduzeli novac, nakit i druge vrijedne stvari, a zatim tukli. Poslije toga, oteti putnici iz voza su vezani žicom, ubačeni u kamion, potom odvedeni u pravcu Višegrada i likvidirani u jednom selu nedaleko od Drine.
Oteti putnici, 18 Bošnjaka i jedan Hrvat, su potom likvidirani. Većina ubijenih su bili državljani SR Jugoslavije i bili su uglavnom iz Priboja, Prijepolja, Beograda i Podgorice. Među njima je bilo i državljana Bosne i Hercegovine.
Posmrtni ostaci 16 putnika još nisu pronađeni, dok su posmrtni ostaci Rasima Ćorić i Jusufa Rastodera pronađeni u jezeru Peruċac. Nekompletni ostaci trećeg putnika Halila Zubčevića su takođe pronađeni u jezeru Peruċac.
Među izvedenima iz voza je bio i jedan crnac čija je sudbina nepoznata.


Žrtve otmice i ratnog zločina u Štrpcima:

Esad Kapetanović (19),
Ilijaz Ličina (43),
Fehim Bakija (43),
Šećo Softić (48),
Rifet Husović (26),
Senad Đečević (16),
Ismet Babačić (30),
Halil Zubčević (49),
Adem Alomerović (59),
Muhedin Hanić (27),
Safet Preljević (22),
Džafer Topuzović (55),
Rasim Ćorić (40),
Fikret Memović (40),
Favzija Zeković (54),
Nijazim Kajević (30),
Zvezdan Zuličić (23),
Jusuf Rastoder (45)
Toma Buzov, vojni penzioner iz Beograda,
i nepoznata osoba afričkog projekla čija je sudbina nepoznata.
Na današnji dan 1993. godine dogodila se otmica u Štrpcima, kada su pripadnici srpskih paravojnih jedinica pod zapovjedništvom Milana Lukića, u mjestu Štrpci oteli grupu civila iz voza Lovćen 671 koji je putovao na relaciji Beograd - Bar.

Oteto je 18 Bošnjaka, jedan Hrvat i jedna nepoznata osoba, koji su potom likvidirani, a većina njih bili su građani Srbije ili Crne Gore, priopćila je nevladina organizacija Udruženje za društvena istraživanja i komunikacije (UDIK), piše Fena.

"Prošlo je dvadeset i sedam godina od ovog ratnog zločina, a porodice žrtava još uvijek nemaju nikakvu simboličnu naknadu samo zato što su njihovi članovi ubijeni na teritoriju druge države. Samim tim, postavljanje spomen-ploče na beogradskoj željezničkoj stanici, koja bi trebala podsjećati na ovaj ratni zločin, za sve nas postaje nezamisliv cilj", kazao je koordinator UDIK-a Edvin Kanka Ćudić.

Za taj ratni zločin osuđeni su Nebojša Ranisavljević na petnaest godina zatvora i Mićo Jovičić na pet godina zatvora.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u tijeku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su zapovjednik Višegradske brigade VRS-a Luka Dragičević i zapovjednik interventne jedinice u Višegradskoj brigadi Boban Inđić.

Krajem 2019. godine Tužiteljstvo BiH podiglo je optužnicu protiv Milana Lukića, dok je pred sudom u Beogradu u tijeku suđenje Gojku Lukiću, Ljubiši Vasiljeviću, Dušku Vasiljeviću, Jovanu Lipovcu i Dragani Đekić, podsjećaju iz UDIK-a.
Ostali prilozi:
» SDA: UZNEMIRUJUĆA I OPASNA PORUKA IZ ENTITETA RS
Vijesti.ba | 28. March 2020 18:36
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
B.net | 27. March 2020 00:42
Ostali prilozi istog autora:
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
27. March 2020 00:42