Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DODIK SE ŽALI PREDSJEDNIKU EVROPSKOG SUDA "ZBOG" KOMŠIĆA, KOJI IGNORIŠE DODIKOVU PRIČU
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 26. February 2020. 13:02:45


Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik uputio je pismo predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava Linosu Aleksanderu Sicilijanosu u kojem ga obavještava da nije upoznat sa njegovom namjerom da kandiduje Angeliku Nusberger na mjesto međunarodnog člana Ustavnog suda BiH, iako Član 6 tačka 1a Ustava BiH nalaže da predsjednik Evropskog suda bira tri člana Ustavnog suda BiH "nakon konsultacija sa Predsjedništvom".

Željko Komšić, trenutni predsjedavajući Predsjedništva BiH, nije me obavijestio o Vašem pismu od 18. novembra 2019. godine i o Vašem izboru gospođe Nusberger kao kandidata za poziciju člana Ustavnog suda BiH, kao ni o Vašem zahtjevu da se, u skladu sa Ustavom BiH, konsultujete sa Predsjedništvom BiH u vezi sa Vašim izborom kandidata, - naglasio je Dodik u pismu.

Srpski član Predsjedništva BiH istakao je da ga Komšić nije obavijestio ni o svom pismu koje je uputio predsjedniku Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu Sicilijanosu 20. decembra prošle godine u kojem je naveo da će obaviti potrebne konsultacije sa ostala dva člana Predsjedništva u skladu sa Ustavom.

- Gospodin Komšić se nikada nije konsultovao sa mnom, niti, koliko mi je poznato, sa gospodinom Šefikom Džaferovićem, iako je bio dužan da to uradi u skladu sa Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH i Ustavom BiH - naveo je Dodik u pismu Sicilijanosu.

Neinformišući o svom pismu i njegovom sadržaju druga dva člana Predsjedništva, Dodik je konstatovao da je Komšić najozbiljnije prekršio Ustav BiH i Poslovnik o radu Predsjedništva BiH i stvorio opasan presedan koji je doveo u pitanje normalno funkcionisanje Predsjedništva BiH.

- Na ovaj način doveo je u pitanje imenovanje gospođe Nusberger za člana Ustavnog suda BiH, jer se Predsjedništvo BiH nikada formalno nije izjasnilo o Vašem prijedlogu, - istakao je član Predsjedništva BiH.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić kazao je nakon sjednice Predsjedništva da Predsjedništvo ne imenuje strane sudije u Ustavnom sudu BiH, već to čini predsjednik Evropskog suda za ljudska prava.

Na pitanje da li je odgovorio na pismo predsjednika Evropskog suda za ljudska prava, Komšić je kazao da mu se na tom pismu zahvalio i poručio mu da će nekad o tome razgovarati.

Upitan je li već razgovarao, Komšić je naveo kako ne bi učestvovao u tom razgovoru, jer se ništa ne pita.

- O čemu da pričamo? Nisu tražili mišljenje. On je nas samo obavijestio da se mijenja sudija i da je prijedlog ova gospođa koja je sad imenovana. Dakle, mi se tu ništa ne pitamo. U čemu da učestvujem? U onome o čemu se ne pitam? Ionako ne možemo da obezbijedimo gospodina Dodika za neke bitnije stvari ovdje. A gospodin Dodik, koji je isto tako bio upoznat s tom procedurom, mogao je to tražiti. Ja ne bih učestvovao u takvoj priči. Neću da se raspravljam s njim i svađam na stvarima o kojima ne odlučujem. I da mu dajem priliku da kroz nazor procedsure koje on tumači dovede do toga da ne budu imenovane strane sudije u Ustavni sud BiH, - naglasio je Komšić.Ostali prilozi:
» SANDŽAK: FORMIRAN KRIZNI ŠTAB SPP-A
B.net | 03. July 2020 16:40
Ostali prilozi istog autora: