Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Kršenje Ustava Republike Kosovo: Moguća smjena i procesuiranje Thacia
KURTI: THACI 2013. POTPISAO PA SAKRIO TAJNI SPORAZUM S NATO-OM O BUDUĆIM MISIJAMA NA SEVERU KOSOVA
Autor: AA
Objavljeno: 26. February 2020. 13:02:11


Premijer Kosova Albin Kurti službenim pismom obavijestio je predsjednicu Skupštine Kosova Vjosu Osmani o mogućem kršenju Ustava od predsjednika Kosova Hashima Thacija, jer je 2013. kao premijer potpisao sporazumom sa NATO-om kojim je na KFOR prenet apsolutni veto nad svim budućim misijama Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova na neograničen period, prenosi Anadolu Agency (AA).

U pismu, Kurti ukazuje na moguće ustavne implikacije razmjene pisama od 19. aprila 2013. godine između tadašnjeg premijera Hashima Thacija i tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogh Rasmusena.

"Ovim sporazumom premijer Thaci je u ime Republike Kosovo prenio KFOR-u apsolutni veto nad svim budućim misijama Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova za neograničen period", saopćeno je iz Vlade Kosova.

Kurti je u pismu upućenom predsjednici Osmani naglasio činjenicu da je nakon službenog prihvatanja funkcije premijera Republike Kosovo, bez odlaganja, zamolio osoblje kancelarije premijera da analizira sadržaj ovog tajnog sporazuma, kao i njegove ustavne implikacije, tačnije vezu sa ustavnim zahtevima iz člana 20 [Transfer suvereniteta], člana 18 [Ratifikacija međunarodnih sporazuma] i člana 91 [Smijenjivanje predsjednika].

„Svrha ovog pisma je da vas u svojstvu predsjedavajuće Skupštine Republike Kosovo obavijestim o postojanju tajnog sporazuma i o rezultatima analize kancelarije premijera. Kako bi izbjegli bilo kakav mogući nesporazum, želim da budem što jasniji: ja kao premijer ne izražavam stav u korist ili protiv tajnog sporazuma u vezi sa njegovim sadržajem. Kao premijer, duboko razumijem i cijenim izuzetni značaj saradnje Republike Kosovo i NATO-a u obezbjeđivanju punog teritorijalnog integriteta Republike i njenih građana. I ja, kao premijer, uvjeravam Skupštinu, kao i sve građane Republike, da neću preduzeti korake koji bi ugrozili ovaj savez neophodan za bezbjednost naše zemlje“, piše u pismu premijer.

U saopćenju Vlade na kraju se navodi da je ovo pismo upućeno predsjedniku Kosova Hashimu Thaciju i glavnom državnom tužiocu Kosova Aleksandru Lumeziju.

U dodatnom priloženom dokumentu “Mišljenje” navodi se da je 19. aprila 2013. u Briselu Thaci potpisao dva međunarodna sporazuma. Jedan sporazum je potpisan između Kosova, Srbije i EU, koji je imao je za cilj prvenstveno stvaranje autonomnih struktura unutar kosovskih institucija u općinama sa srpskom većinom. Taj sporazum je, kako se navodi, objavljen u roku od jedan dan, a nekoliko mjeseci kasnije, 27. juna 2013. godine, ratifikovala ga je Skupština Republike Kosovo.

Međutim, za razliku od ovog sporazuma, drugi sporazum potpisan tog dana je sakriven od Skupštine i građana Kosova, a ono što ga razlikuje od ranijih sličnih sporazuma sa NATO-om je da se odnosi na davanje apsolutnog veta nad svim budućim misijama Kosovskih bezbjednosnih snaga na sjeveru Kosova za neograničen period.

Ističe se da skrivanje tog sporazuma može biti teško kršenje Ustava Kosova, te Ustav ne isključuje mogućnost smjene predsednika za kršenja koja je počinio prije nego što je postao predsjednik.

U zaključku se navodi da “uzimajući u obzir dokaze kojima raspolaže kancelarija premijera, kao i relevatne odredbe Ustava Republike Kosovo, postoji dovoljno osnova da utvrdimo načelo da je predsjednik Thaci dok je bio premijer izvršio tešku povredu Ustava i da izvršenje takvih kršenja opravdava pokretanje ustavnog postupka za njegovu razrješenje sa mjesta predsjednika Republike Kosovo”.Ostali prilozi:
» DR. IZETBEGOVIĆ: OSTANITE U KUĆAMA
B.net | 04. April 2020 15:33
» MOLBA BRAĆI I PRIJATELJIMA U ARAPSKO-ISLAMSKOM SVIJETA ZA POMOĆ U VRIJEME KRIZE KORONAVIRUSA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 03. April 2020 16:42
Ostali prilozi istog autora: