Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DA LI SU SE BOŠNJACI U VLASTI, KONAČNO OPAMETILI?
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 21. February 2020. 16:02:06

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija i bivši stručnjak iz Aluminija: Dobro je, da je i konačno ministar Nermin Džindić, da li i njegovi u vladi, premijer i HDZ-ova finansijerka Jelka, dolaze do istoga saznanja, da stečaj nije loša opcija za Aluminij, s obzirom da je vrlo teško, bez obzira na angažovanje svih, pokrenuti neko privredno društvo koje ima preko pola milijarde obaveza, kao što to ima firma Aluminij.


Dakle, STEČAJ, STEČAJ i samo SEČAJ istina je prava i jedina.

Evo, pune 24 godine, kao vrsni poznavalac svih prilika i neprilika u firmi Aluminij iz Mostara, pišem i govorim o lopovlucima, kriminalu i diskriminaciji radnika na nacionalnoj osnovi.
Kao magistar elektrotehnike, stručnjak iz Aluminija, od kamena temeljca za tvornicu Glinice, školovan i kod firme Pechiney-a iz Francuske i Siemensa iz Njemačke, dobar poznavalac tehno-ekonomskih sadržaja i pitanja u vezi firme Aluminij.

Kao aktivan društveno- politički aktivista, od parlamentarca Skupštine BiH i Savezne skupštine u Beogradu, u predagresorskom periodu, te kao izabrani vijećnik u dva mandata i predsjednik / potpredsjednik Gradskoga vijeća grada Mostara, sasvim normalno, bio sam uključin u sva zbivanja u gradu Mostaru i izvrstan poznavalac prilika u firmi Aluminij.

Upravo danas po medijima mnogim, kao i onim koji su godinama veličali i javnosti lažno prezentirali i velike obmane i laži o stvaranju i izvozu, izmiđljenoga „hercegovačkoga diva“ ili giganta, koji je, kako to javnost i vidi, konačno posrnuo na koljena, jadan i bespomoćan, jer ovi iz vlade Federacije nečujuju njihove vapaje, kao što nisu niti godinama, slušali istinu nas obespravljenih radnika iste firme, uglavnom Srba, Bošnjaka i ponekog nepodobnog Hrvata?

Međutim, kako bi to naš narod govorio: „Poslije je..nja“ nema niti kajanja, što je u ovim i proteklim prilikama u vladi Federacije sa Fadilom Novalićem, ministru+ima Nerminom Džindićem i Jelkom Miličević, sve više ličilo na kuplerajske rabote, nego na ozbiljne razgovore i dogovore sa stranim investitorima.

Da bi konačno i ministar energetike Nermin Džindić konačno konstatovao: „Jedna od najispravnijih varijanti bi bila da se Aluminij pošalje u stečaj, a onda da se u fazi stečaja formira preduzeće u stečaju koje će pokušati nastaviti raditi i ostvarivati profit, jer firma bez profita ne može uspjeti čak i da prođe kroz tu stečajnu fazu. Dakle, model koji je jedini ostvariv i prihvatljiv s ekonomskog stajališta je da privredno društvo radi i ostvaruje određeni profit, tvrdi ministar“.Svakako je ovakva tvrdnja, u odnosu na velikog gubitnika preko pola milijarde maraka, kakav je Aluminij, bila poznata i prihvatljiva i običnim lajicima, ali su našu „vlastodršci“ mutljali i muvali, sa raznim ponudama, neprihvatljivim uslovima brojnih memuranduma i raznim diletantskim grupama i firmama, jer su pametni u startu napustili takve razgovore i pregovore.

Dobro je, da je i konačno ministar Nermin Džindić, da li i njegovi u vladi, premijer i HDZ-ova finansijerka Jelka, dolaze do istoga saznanja, da stečaj nije loša opcija za Aluminij, s obzirom da je vrlo teško, bez obzira na angažovanje svih, pokrenuti neko privredno društvo koje ima preko pola milijarde obaveza, kao što to ima firma Aluminij.

Ništa novo i ništa nepoznato, jer se godinama naši predstavnici u vlasti kod Bošnjaka, sa svojim partnerima iz HDZ-a, ponašaju krajnje drsko i bezobrazno, te nije niti čudno da se nikada i nigdje, nije mogla čuti ili pročitati veoma aktuelna tvrdnja o diskriminaciji radnika srpske nacionalnosti, koji iz „radničkog kapitala“ od 44% nisu dobili ni po jednu dionicu. Zašto i kako, odgovor upravo trebaju dati svi ovi učesnici iz kriminalnog „aluminijskog“ kola, članovi stranaka SDA i HDZ-a, od Edhema Bičakčića, preko rah. Hadžipašića, Brankovića, Nikšića, do Novalića, sa HDZ-om i Draganom Čovićem, Mijom Brajkovićem, Ivom Bradvicom, Mladenom Galićem i brojnim njihovim saradnicima.

Za jednu ozbiljnu pravnu državu i njeno tužilaštvo i sudstvo, posla do iznemoglosti, ali u našim uslovima, ova kriminalna i diskriminatorska banda, još će se placati po Jadranu i njihovim vikendiciama do Zagreba ili mnogih nepoznatih destinacija.Ostali prilozi:
» POSREDNICI DO NEBA
Said Šteta | 20. January 2021 21:14
» BOŠNJACI, GRADITE NACIONALNE INSTITUCIJE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. January 2021 15:00
» MOKROGORSKI POKRET
Aziz Hurem | 19. January 2021 20:22
» NOŽ, ŽICA, BROJANICA
Said Šteta | 18. January 2021 12:50
» HUSEJN EF. ĐOZO NIJE UMRO, ON JE ŽIV, SAMO ŠTO MI (ONI) TO NE OSJEĆAJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 17. January 2021 14:39
» DOKLE ĆE NAM DOMOVINA BITI U RALJAMA „GUSLARA I ORGULJAŠA“?
Mr. Milan Jovičić | 16. January 2021 19:13
» NJEGOŠEVI BOSANSKI CRNOGORSKI SRBI
Sead Zubanović | 16. January 2021 17:50
» ŠTA LI JE SA NAŠIM PRIJATELJIMA IZ SREBRENICE?
Božidar Proročić | 15. January 2021 17:32
» PRIČE O SUŽIVOTU KOJE ULIVAJU NADU
Dr. sc. Amir Ismić | 15. January 2021 15:58
» SVAKI BOŠNJAČKI OTPOR FAŠIZMU TREBA IZJEDNAČITI S STVARNIM FAŠIZMOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. January 2021 12:43
» SAPUN, PARFEM I BANIJA
Said Šteta | 14. January 2021 14:55
» LEKCIJE NAUČENE NAKON IMPLEMENTACIJE DAYTONSKOG MIROVNOG SPORAZUMA
Dr. Mirko Pejanović | 13. January 2021 03:11
» FEJSBUK USPOMENA: ZAKON, LITIJE I GLASANJE
Omer Šarkić | 09. January 2021 15:21
» OTVARA SE KOSOVSKA (PRED)IZBORNA PANDORINA KUTIJA
Sahit Kandić | 07. January 2021 02:50
» VJERA U BOGA - NEPOGRJEŠIVI PSIHOLOG
Ajša Čišija | 06. January 2021 20:43
» USTAV SE TEMELJI I GRADI NA ŽRTVAMA JEDANAEST GENOCIDA
Željko Milićević | 01. January 2021 16:46
» MIGRANTI I MAĆEHINSKI ODNOS DRŽAVE PREMA KRAJINI
Muhamed Mahmutović | 01. January 2021 14:34
Ostali prilozi istog autora:
» FENOMEN SRPSKIH LAŽI
04. December 2020 14:48
» KRENULO JE, KRENULO!
17. November 2020 15:33
» ĆOŠKASTI BOSANSKI TRONOŽAC
19. October 2020 02:45