Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

EDIN RAMIĆ: ZAKLJUČCI NSRS NEPROVODIVI, VRIJEME JE DA SE SPRIJEČI MOGUĆA DESTRUKCIJA
Autor: Fena
Objavljeno: 18. February 2020. 16:02:55


Šef poslaničke grupe “Zajedno za BiH” Edin Ramić upozorio je da su neprovodivi zaključci usvojeni sinoć u Narodnoj skupštini u vezi s Ustavnim sudom BiH.
Posebno zasjedanje parlamenta o toj temi, kako je naveo, nije uopšte trebalo biti održano.

- Jasno je da se odluke Ustavnog suda BiH provode, ne komentraišu i ne pokušava se, na neki način, disciplinovati taj sud, da da nadležnosti RS, koje nama, – kazao je Ramić za Fenu, nakon što su poslanici stranaka sa srpskim predznakom u Narodnoj skupštini RS kasno sinoć usvojili „Informaciju u vezi antidejtonskog djelovanja Ustavnog suda BiH”, kao i osam zaključaka.

Ramić smatra da situacija u kojoj u RS ne žele da se usvoji zakon na državnom nivou, koji bi regulisao pitanje državne imovine, znači „da oni ne žele da to pitanje riješe na zakonit način, već jednostrano, nasilnim putem, smatrajući da će to neko nekada legalizirati”.

- Vrijeme je da se oni koji su zaduženi za sigurnost u BiH, za garancije po pitanju provođenja Ustava, vladavine prava, aktiviraju kako dalje ne bi išli u destrukciju, – rekao je on.

Situacija u kojoj se postavljaju utimatumi Ustavnom sudu BiH i državnim institucijama, a nema sankcija, ohrabruje da se ide dalje.

- Bolje je zaustaviti problem dok je još u nastanku, nego kada naraste toliki da se oko njega moraju baviti i EU i SAD i svi oni koji su garanti Dejtonskog sporazuma, – istakao je Ramić.

Usvojenim zaključcima Narodna skupština RS-a zadužuje Vladu da nastavi ranije započete pregovore sa Vladom Federacije BiH s ciljem definisanja granične linije između Republike Srpske i Federacije BiH, a u skladu sa Aneksom II Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH.

Također, između ostalog, obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH i njegovog stupanja na snagu i do poništenja sporne odluke Ustavnog suda BiH vezano za poljoprivredno zemljište RS.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: