Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

DF: GRAĐANI – PROBUDIMO SE, DA NE BUDE KASNO!
Autor: B.net
Objavljeno: 17. February 2020. 14:02:18


Pravo pitanje kada je riječ o svakodnevnim istupima i najavama Milorada Dodika usmjerenih definitivnom raspadu države Bosne i Hercegovine jeste: Vrijedi li više trošiti riječi ukazujući na njegove opasne igre sa strpljenjem građana, vrijedi li mu uopšte odgovarati ili je došlo vrijeme da i se „druga strana“, građanska Bosna i Hercegovina, trgne iz letargije i poduzme korake koji će sačuvati zemlju od evidentnog rušenja države, ne nasilnog i oružanog, nego „suptilnijeg“ rušenja sistema na kojima ona počiva.

Jedan stub tog sistema svakako je Ustavni sud BiH, a drugi je državni Parlament.

Šta bi još „laktaški vožd“ trebao učiniti pa da to shvati uspavani građanski puk i njegovi politički predstavnici u BiH, a da ne spominjemo da je već bilo vrijeme da na njegove prijetnje disolucijom zemlje javno i odlučno odreaguju međunarodni predstavnici, računajući tu i Savjet bezbjednosti UN-a. Jer, posljednje Dodikove ujdurme vezane za Ustavni sud i Izborni zakon (gdje mu se pridružio Čović, da to u paketu njih dvojica riješe) jesu i bukvalno igra s vatrom i hodanje na ivici mogućih sukoba ozbiljnijeg karaktera.

Neiscrpno je vrelo Dodikovih ubleha, nesuvislih optužbi, uvreda, primitivizma. Kako drugačije protumačiti najnovije dvije: Prva je da je gospodin Komšić u Brisel putovao privatno (!!!), a druga, ne manje stupidna je da „ako Europa hoće od BiH da pravi građansku državu, dobro ćemo razmisliti hoćemo li krenuti putem europskih integracija“(!!!).


Dodik: Goodbye, BiH – welcome RS-exit
Odgovor: Malo morgen!
(Ilustracija: Šukrija Meholjić)


Razumijemo da je svako pominjanje imena gospodina Željka Komšića za Dodika ravno „korona virusu“ i da mu to diže pritisak ali činjenica je da se u Briselu održao sastanak LIDERA ZEMALJA ZAPADNOG BALKANA, a predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je upravo to – lider, i poziv je došao na pravu adresu! Uostalom, to su pokazali i razgovori vođeni u Briselu. Isto tako je važno naglasiti da je i posjeta Svetom ocu koja je prethodila Briselu bila u državničkoj funkciji gospodina Komšića, jer je, uz ostalo, bilo veoma bitno relevantne međunarodne činioce, a to su i papa i Brisel, iz prve ruke obavijestiti šta se trenutno dešava u našoj zemlji i kakvu igru igraju Milorad Dodik i njegovi politički sponzori.

I kad smo kod „privatnih„ posjeta, pitamo se pod koju stavku voditi učestale posjete Milorada Dodika Beogradu. Da apsurd bude veći, čovjek o državnom trošku putuje sve sa pratnjom, a istovremeno na istim tim skupovima iz temelja ruši tu istu državu!

Zato mislimo da je svojim potezima Milorad Dodik davno prekoračio crvenu liniju, da su sve riječi već ispucane, i da su na redu, valjda, ozbiljniji potezi u zaštiti ustavnog poretka! A znamo kakva je svjetska praksa kada do takvih situacija dođe. Vrijeme je za triježnjenje i buđenje, da ne bude kasno!

P.S. A na tezu kako će on dobro razmisliti hoće li uopšte u Europsku uniju pošto ona vidi BiH kao građansku državu, ne vrijedi pera trošiti!Ostali prilozi:
» SDA: UZNEMIRUJUĆA I OPASNA PORUKA IZ ENTITETA RS
Vijesti.ba | 28. March 2020 18:36
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
B.net | 27. March 2020 00:42
Ostali prilozi istog autora:
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
27. March 2020 00:42