Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

KOMŠIĆ PRISUSTVOVAO NA AUDIJENCIJI KOD SVETOG OCA PAPE FRANJE
Autor: B.net
Objavljeno: 15. February 2020. 17:02:10


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić prisustvovao je danas na audijenciji kod Svetog oca pape Franje, a nakon toga sastao se i sa državnim sekretarom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinom

Predsjedavajući Komšić upoznao je papu Franju s aktuelnom političkom situacijom u Bosni i Hercegovini. Razgovarano je o odnosima Svete Stolice i Bosne i Hercegovine, te je naglašeno da će Vatikan i dalje pružati konstruktivnu političku podršku Bosni i Hercegovini kao multietničkoj državi, te podršku njenom putu ka euroatlantskim integracijama.

Predsjedavajući Komšić je istaknuo da je za Bosnu i Hercegovinu pravo i jedino rješenje njeno članstvo u NATO-u i Evropskoj uniji. Potvrđena je potreba da se osigura poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana Bosne i Hercegovine. Razgovarano je i o zajedničkim interesima na regionalnom i međunarodnom planu, kao što su mir i sigurnost, podsticanje dijaloga i kako odgovoriti na izazove sa kojima se susreću zemlje Zapadnog Balkana.Na kraju susreta, predsjedavajući Komšić poklonio je papi Franji poseban poklon, autentično umjetničko djelo sarajevskog akademskog kipara Enesa Sivca, raspelo Isusa Krista, kao i originalnu repliku Župne crkve Sv. Josipa na Marijin-dvoru u Sarajevu, oba urađena posebno za ovu priliku.

Predsjedavajući Komšić i državni sekretar Svete Stolice kardinal Pietro Parolin dotaknuli su se ratifikacije i implementacije dokumenata Osnovnog ugovora između Bosne i Hercegovine i Svete Stolice, koji je predsjedavajući Komšić potpisao u prethodnom mandatu 2007. godine. Sagovornici su zaključili da je od velikog značaja za Bosnu i Hercegovinu poštivanje osnovnih ljudskih prava svih građana, kao i mir i sigurnost u regiji. I ovaj put je iskazana briga Svete Stolice o kontinuiranom napuštanju Bosne i Hercegovine, a osobito mladih.

Susretu predsjedavajućeg Komšića sa državnim sekretrom Svete Stolice kardinalom Pietrom Parolinоm prisustvovao je i mons. Miroslaw Wachowski.
Ostali prilozi:
» ZVIZDIĆ: EU NAJAVILA VELIKU POMOĆ
B.net | 02. April 2020 14:29
» APRIL - MJESEC BORBE I OSUDE GENOCIDA U KANADI
Emir Ramić | 02. April 2020 13:32
» CORONA VIRUS DANAS
Zijad Bećirević | 01. April 2020 23:16
» SDA: UZNEMIRUJUĆA I OPASNA PORUKA IZ ENTITETA RS
Vijesti.ba | 28. March 2020 18:36
Ostali prilozi istog autora:
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
27. March 2020 00:42