Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 12. February 2020. 17:02:44

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Prije svega, naša Bosna i Hercegovina, kao jedina nam domovina je ispred svih interesa, bilo kolektivnih ili pojedinačnih.
Nama Mostarcima je svakako i grad Mostar u interesu, kako smo ga branili od dvostruke agresije u ona zlokobna vremena, da ga i danas u miru odbranimo od svih nacionalističkih nasrtaja, veliko hrvatskih HDZ-ovih i orguljaša Dragana Čovića, isto tako i od veliko srpskih SNSD-ovih, „dodikovaca“ guslara i jarana Milorada Dodika iz RS-a.


Životarimo u vremenu nadolazećih tzv. kineskih korona virusa, sa brigama i bojazni kako im se oduprijeti.

Međutim, svjesni smo činjenica da nas u našem gradu Mostaru, već punih 12 godina, nekako napadaju i domaći virusi, kojima još uvijek ne nalazimo efikasnog lijeka.

Da li nam je na pomolu i svjetlo našeg mračnog tunela u gradu „slučaja“ posebno našeg voljenog Mostara, u aplikaciji i odluci Suda za ljudska prava iz Strazbura, po prijavi ili tužbi naše mlade heroine Irme Baralije, u kojoj se konstatuje da izbora za Gradsko vijeće Mostara treba i mora uskoro biti?

Intuicija me moja i nagnala, da sam prije nekoliko dana i napisao članak, kao: „Proglas ili poziv mojim mostarcima“ da se trgnu iz „medinog sna“ da se aktiviraju i organizuju u pripremama za naredne izbore, koje željno iščekujemo već 12 godina.

Kao da su neke od naših stranaka ili partija pročitali moj apel i osjetili potrebu animacije svojih članova i ostalih građana ovoga grada, te su organizovali i tribine sa sadržajem o budućnosti grada Mostara, u svjetlu predstojećih izbora.

Tako su među prvima stranke SDP-a i Naša stranka, kako to i sami naglašavaju stranke nekoga budućeg BH bloka, organizovale svoje tribine u hotelu Bristol u Mostaru, sa zavidnom posjetom.Za nas mostrce, svakako su njihove poruke i sadržajne priče bile ohrabrujuće, posebno od državnih parlamentaraca Saše Magazinovića i Predraga Kojovića, prije svega u činjenici da će i oni lično i njihovi članovi stranaka istinski pripomoći da se izbori u Mostaru i održe. Drugo, veoma pohvalno i interesantno su njihove sugestije i mišljenja da se sudbina i odluke o Mostaru trebaju prepustiti samim mostarcima.

Mlada i umna naša mostrska heroina, Irma Baralija, bila je veoma jasna i konkretna, u tumačenju slijeda svih događanja oko njene apelacije, kao i o pizitivnim rezultatima iste, te je dodatno ulijevala povjerenje i pozitivna nadanja svim prisutnima i građanima ovoga grada.
Međutim, kao nestranački posjetilac tribine, ali kao građanin ovoga voljenog grada, kao bivši vijećnik Gradskog vijeća u dva saziva i njegov predsjednik / podpredsjednik u periodu 2000/04 kada i Pedi Ešdaun donosi nam i natura Statut, u svojoj diskusiji sam iznio ličnu želju za ostvarenjem jedinstvenog nastupa ovim izborima, sa jedinstvenom listom, kao što smo ostvarili i 1996. godine i pobjedili kandidatsku listu HDZ-a.

Moram priznati, nije mi bila jasna i nedefinisana sadržina istupa nekih kandidata i organizatora ove tribine, prije svega u njihovim apriornim stavovima da oni ne žele ići u izbore sa nacionalnim strankama.

Ovakvim stavovima i konstatacijama, automatski su se izjednačile pozicije nacionalističkih, veliko hrvatskih HDZ-a i veliko srpskih SNSD-a stranaka i njihovih satelita, sa najvećom nacionalnom strankom SDA u Bošnjaka, što nije prihvatljivo, bar kada je Mostar u pitanju.
Kada smo mi u Mostaru, u teška vremena, uspjeli pod strateškom i vizionarskom palicom, našeg vrsnog nosioca liste, gospodina Safeta Oručevića, uspjeli ujediniti snage svih stranaka, sa SDA, SDP. Strankom za BiH i jednim brojem nezavisnih kandidata iz redova tadašnjih Srba, koji nam je problem ili prepreka, da isto jedinstvo ne ostvarimo i za naše naredne izbore.

Svjestan sam činjenica, da su mnogi stranački predstavnici u vlasti griješili, aferima je bezbroj, o kojima bih mogao i knjigu napisati, ali apelujem da se svaka mržnja, animoziteti, netrpeljivosti i stranački ili lični „ego“ potisnu u zaborav, da nadvladaju državni interesi, u ovome slučaju naši mostarski interesi, bio bi to najveći doprinos i ovome gradu i njegovim građanima.
Prije svega, naša Bosna i Hercegovina, kao jedina nam domovina je ispred svih interesa, bilo kolektivnih ili pojedinačnih.
Nama Mostarcima je svakako i grad Mostar u interesu, kako smo ga branili od dvostruke agresije u ona zlokobna vremena, da ga i danas u miru odbranimo od svih nacionalističkih nasrtaja, veliko hrvatskih HDZ-ovih i orguljaša Dragana Čovića, isto tako i od veliko srpskih SNSD-ovih, „dodikovaca“ guslara i jarana Milorada Dodika iz RS-a.


Semir Drljević - Lovac


Evo, upravo ovih dana prisustvujem i svečanoj Skupštini Prve mostarske partije /PMP/, koja slavi šesto-godišnjicu formiranja i djelovanja.
Kakva li je milina bila, emotivni osjećaji u duši i mome srcu, koje počelo ubrzano i da otkucava svoje impulse, prilikom same najave i moje lično obraćanje, kao gosta i simpatizera ove partije?
Priznajem da mi je bila velika čast i ponos, kao zahvalnost rukovodstvu stranke, koje nije zaboravilo i moj lični doprinos gradu i građaniama, kao vijećnika i predsjednika Gradskog vijeća, kao i lične golgote, sa pokušajima likvidacije od strane nacionalističkih elemenata te iste veliko nacionalističke stranke HDZ-a.


Obraćanje na Skupštini Mr. Milana Jovičića!


Važno je istaći, da je upravo ova partija PMP, pod rukovodstvom proslavljenonog komandanta 41 motorizovane jedinice Armije BiH, našeg Semira Drljavića, osnovana prije šest godina, da je partija sa dosta mladih ljudi, moje i neše raje, koji još uvijek nisu imali prilike da na izborima iskažu i svu svoju ljubav i privrženost svome gradu i njegovim građanima. Ovo je partija lokalnog- mostarskog karaktera, sa mogućnošću daljeg uspješnog djelovanja i sa svojim kandidatima da ostvari pozitivne rezultate, kako za Gradsko viječe, isto tako i u svim narednim izborima za državne institucije vlasti i parlament.

Međutim uz pozdravni govor i lične čestitke za nastavak uspješnog djelovanja, sugerisao sam rukovodstvu i članovima, da iskreno vode računa o strateškim ciljevima i stvaranja jedinstvenog jakog bloka, koji će i garantovati i dovoljan broj vijećnika i drugih kadrovskih riješenja.
Sve je to tako lijepo, rekao bih i diplomatski, u svome krajnjem obraćanju prisutnima iznio i pojasnio i njihov predsjednik, gospodin Semir Drljević - Lovac, čuvajući i njihove adute kao džokere i cjelovitoj javnoj i tajnoj, međustranačkoj igri u ovome pred izbornome periodu u gradu Mostaru.
Mogao sam samo poželiti sretno i uspješno djelovanje za naredni period.Ostali prilozi:
» TO JE VUK!
Said Šteta | 13. July 2020 03:58
» SREBRENICA NA TRGU HEROJA
Aziz Hurem | 13. July 2020 03:40
» SREBRENIČKA ZAKLETVA
Ismail Šehić | 12. July 2020 14:42
» JUČER JE PONIŠTEN RUSKI VETO NA REZELUCIJU OSUDE SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2020 13:11
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI
Božidar Proročić | 10. July 2020 12:28
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
» BOSANSKI PARADOKS - KAZNI DOBROG JER MOŽE BITI BOLJI, NAGRADI LOŠEG JER MOŽE BITI GORI!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. June 2020 16:39
» STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Amir Telibećirović | 18. June 2020 01:40
Ostali prilozi istog autora:
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15