Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

DOSTA NAM JE ORGULJA I GUSALA, ŽELJNI SMO SIMFONIJA
Autor: Mr. Milan Jovičić
Objavljeno: 06. February 2020. 15:02:17

Piše: Mr Milan Jovičić, mostarski Sarajlija: Nisu svjesni i razumni, niti su spremni da zamrznu sve konflikte, mržnju i netoleranciju, da potisnu i sopstveni „ego" bio induvidualni ili kolektivni, odnosno međustranački i da se zajednički okupe, rukovodstva svih ovih, nazovimo ih patriotskih stranaka ili ovih koji vole i Mostar i državu Bosnu i Hercegovinu, kao jedinu nam domovinu, koju svi mi stvaramo, branimo i želimo, za razliku od rušitelja, nacionalista iz HDZ-a i SNSD-a i njihovih satelita.


Na osnovu veoma aktuelne teme u gradu Mostaru, da li će biti ili neće biti izbora za Gradsko vijeće, poslije 12 godina, iniciralo me je za objavu moga članaka na mnogim portalima, kao i na FB profilu. Naslov je bio: „Proglas ili poziv mojim mostarcima“ a po sadržaju ciljan je bio da se svi probudimo iz „medinog“ sna i da se u svakom pogledu maksimalno angažujemo, za pripremu izbora, kao da se sutra održavaju.

Isto tako, ovih dana po izlozima i tablama, radnjama i mnogim vidnim mjestima osvanuo je poziv za Tribinu: „O budućnosti Mostara“ opet na istu temu, ali u organizaciji stranaka SDP-a i Naše stranke.

Ne pripadam niti jednoj stranci, kao i ovim dvjema, obradovao sam se kao građanin ovoga grada, da se ipak grad budi, bez obzira na stranačku pripadnost i da se zaista počinje razmišljati, našim mostarskim glavama, za sopstvenu sudbinu i našu budućnost.

Sasvim normalno uzeo sam i lično učešće u ovoj Tribini u hotelu Bristol, veoma dobro posjećenoj.

Kako se tribina održavala u povodu pravosnažnosti presude Evropskog suda za ljudska prava, prema apelaciji Irme Baralija, kojom je dat rok od šest mjeseci domaćim vlastima da riješe pitanje neustavnosti Izbornog zakona BiH, odnosno neodržavanja izbora u Mostaru.Tribinom su predsjedavali, Irma Baralija, kao potpredsjednica Naše stranke i predsjednik te stranke Predrag Kojović, inače državni parlamentarac u Sarajevu, kao i Arman Zalihić predsjednik SDP-a Mostara i predsjednik Glavnog odbora SDP-a Saša Magazinović, umjesto predsjednika Nermina Nikšića koji je bio najavljen, ali radi smrtnoga slučaja u porodici nije mogao prisustvovati. Važno je napomenuti, a javnosti je poznato da je Saša isto tako državni parlamentarac i to veoma aktivan i zapažen sa svojim istupima i komentarima.

Sama tribina mi se organizaciono dopala iz razloga da istinski počinje buđenje naših stranaka, njihovih čelnika i građana ovoga grada, na temu o budućnosti Mostara.

Dobra je bila i konstatacija Saše Magazinovića, kao parlamentarca, da o Mostaru istinski trebaju da odlučuju građani Mostara. Isto tako i njihove tvrdnje, Magazinovića i Kojovića, da će u parlamentu sve činiti i doprinositi rješavanju konačnog statusa grada Mostara, kao i imperativno održavanje izbora.

Uz veliku i iskrenu zahvalnost i podpredsjednici Naše stranke, Irmi Baralija, za njeno vidljivo u nužno angažovanje sa apelacijom sudu u Strasburu, milina je bilo i slušati u njenim razmišljanjima i nužnim aktivnostima u narednom periodu.Međutim, kako su se iste stranke prestavile kao dio nekog BiH bloka ili neki lijevo orijentisani stranački kadrovi, što mi se i nije svidjelo da su otpočeli „guslati“ stare i otrcane melodije, već često i mnogo dosadno za naše već napunjene i nečujne uši.
Na moje lično pitanje, u diskusiji poslije njihovog izlaganja, da li su strateški spremni i da li imaju viziju te strategije, da se u Mostaru sve te stranke, kako ih one nazivaju probosanskohercegovačke, ili patriotske ili neki blok kako se god zvao, da u gradu Mostaru nastupe jedinstveno, sa jednom listom kandidata, kako smo to već uradil, vidjeli i pobjedili daleke 1996. godine, poslije Dejtona.

Odgovarajući nam, prisutnim građanima tribine, da su oni ti koji nemaju namjeru ići u koaliciju sa nacionalnim strankama, pa i sa SDA-om.

Dakle, apriori odbijajući i takvu saradnju, pokazalo se da oni ne prave nikakvu razliku između krajnjih nacionalističkih stranaka, HDZ-om i SNSD-om kao i ostalih njihovih partnera, te najvećom nacionalnom strankom u Bošnjaka, SDA-om.

Dakle, čine veliku grešku u startu svoga angažovanja i razmišljanja, bar kada je Mostar u pitanju i nemogućnost pronalaženja balansa između nacionalnog i građanskog poimanja društva, kako to oni smatraju, da se to preko noći može postići.

Nisu svjesni i razumni, niti su spremni da zamrznu sve konflikte, mržnju i netoleranciju, da potisnu i sopstveni „ego" bio induvidualni ili kolektivni, odnosno međustranački i da se zajednički okupe, rukovodstva svih ovih, nazovimo ih patriotskih stranaka ili ovih koji vole i Mostar i državu Bosnu i Hercegovinu, kao jedinu nam domovinu, koju svi mi stvaramo, branimo i želimo, za razliku od rušitelja, nacionalista iz HDZ-a i SNSD-a i njihovih satelita.

Samo takvi, jedinstveni i sa zajedničkom listom kandidata za Gradsko vijeće grada Mostara, možemo se nadati boljitku i željenom uspjehu za prosperitetnu budućnost i grada i njegovih građana.

Bar mi mostarci, veoma dobro znamo, koliko su i međunarodni faktori u svakome pogledu, uvijek nagonili vodu na mlinove HDZ-a, koliko su ih podržavali i kroz prste gledali njihovoj majorizaciji i diskriminaciji, a primjera je bezbroj, o kojima sam rad govoriti i pisati nekom drugom prilikom.

Ovim svojim stavovima i zapažanjima, svakako ne želim i amnestirati brojne greške koje je činila stranka SDA u svojoj politici u Mostaru i prema Mostaru, ali nerazumno stavljati u isti koš ovu stranku sa nacionalistima i njihovim lukavstvom na ovim našim hercegovačkim prostorima, pravi je grijeh, kojega ne podržavam.

Uostalom, ako to šira javnost i nije upoznata, da sam i lično godine 1996 kao „bosanski Srbin“ sasvim razumljivo, sa velikom željom i ljubavlju stao kao kandidat građana iz srpskoga reda, za jedinstveni Mostar, sa čelnikom strategom i vizionarom Safetom Oručevićem, koju ličnost, nažalost danas ne vidim u ovome istom nužnom procesu aktivnosti. Život mi je bio ugrožen, sa pokušajima likvidacije, od ovih istih nacionalističkih elemenata iz HDZ-a?

Greška je velika SDA i njenoga rukovodstva, što su se tako često i sami upuštali u pregovore , dogovore i razgovore sa rukovodstvom HDZ-a, bez priziva i šire podrške i drugih stranaka, nevladinih organizacija ili istaknutih intelektualaca u ovome gradu.

Zar u vremenu vladavine „crvenih boraca za državu i čovjeka“ kakav im je bio slogan, u vrijeme Nermina Nikšića kao premijera vlade Federacije, nisu i konačno protjerani svi Srbi iz Aluminija, bez ikakvog obeštećenja i dionica, a Bošnjaci su dobili po mizernih sedam dionica, dok je kapital tzv. „radnički“ od 44% poklonjen Miji Brajkoviću, od te iste vlade i premijera Nikšića, da bi danas, istinski, taj lažni gigant i konačno pao na koljena.

Upravo i tim dioničarima iz reda hrvatskoga korpusa i njihovim HDZ-ovim strukturama, za vrijeme vladavine kao premijera Fadila Novalića, prepuštena su i sva upravljačka prava.
Nisu li to bili i veliki grijesi i stranke SDP-a, koja se i danas tako energično i bez trunke srama i obraza protivi svim stavovima SDA, ne priznajući i svoje grijehe Zato, kao napaćeni i uništeni građani ovoga našega grada Mostara, legimitet i ekskluzivna prava, nedamo nikome od vas stranačkih predstavnika bilo stranački ili pojedinačno, kada je u pitanju sudbina ovoga grada, već želimo samo vaše zajedničko, jedinstveno i ravnopravno djelovanje u interesu svih naroda i građana, koji su njegovi stanovnici, pa i onih naših mostaraca ne svojom voljom rasutim po cijelom svijetu.Ostali prilozi:
» TO JE VUK!
Said Šteta | 13. July 2020 03:58
» SREBRENICA NA TRGU HEROJA
Aziz Hurem | 13. July 2020 03:40
» SREBRENIČKA ZAKLETVA
Ismail Šehić | 12. July 2020 14:42
» JUČER JE PONIŠTEN RUSKI VETO NA REZELUCIJU OSUDE SRPSKOG GENOCIDA NAD BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 12. July 2020 13:11
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» SJEĆANJE NA GENOCID U SREBRENICI
Božidar Proročić | 10. July 2020 12:28
» DODIKOVE BUBICE I PLANETRNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 04. July 2020 18:58
» PORUKA IZ NOVOG PAZARA "BEOGRADSKOJ GOSPODI"
Šefka Begović-Ličina | 01. July 2020 17:48
» HUJKE - HEROJ SA OČIMA BOJE NERETVE
Elmedina Muftić | 29. June 2020 21:54
» SRCE NERETVICE
Said Šteta | 24. June 2020 14:15
» NE ZABORAVIMO MOSTAR, NI ZA OVE IZBORE!
Mr. Milan Jovičić | 21. June 2020 16:47
» NAŠA POSTOJANOST
Aziz Hurem | 21. June 2020 15:31
» BOSANSKI PARADOKS - KAZNI DOBROG JER MOŽE BITI BOLJI, NAGRADI LOŠEG JER MOŽE BITI GORI!!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. June 2020 16:39
» STARI DRUGARI TITO & DRAŽA, SADA SKUPA IGRAJU LOPTE
Amir Telibećirović | 18. June 2020 01:40
Ostali prilozi istog autora:
» PONOSNI LJUDI U BIJELOM
04. June 2020 18:45
» VUCI SITI I OVCE NA BROJU
16. April 2020 03:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
09. April 2020 16:15
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
12. February 2020 17:30