Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Intervjui

Elmedina Muftić u povodu izlaska iz štampe druge knjige „Pamti Bošnjače“
KULTURA PAMĆENJA JE TEMELJ BOŠNJAČKOG OPSTANKA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 04. February 2020. 21:02:09
. Elmedina Muftić: Mi smo narod koji ima čime i da se ponosi, naša historija je slavna, naše kulturno naslijeđe je blistavo, mi smo potomci dobrih Bošnjana, mi imamo stećke i hiže, imamo naše heroje, šehide, gazije, imamo sve što jedan narod čini časnim, dostojanstvenim i ponosnim.


Iz štampe je izašla knjiga „Pamti Bošnjače“ autorice Elmedine Muftić. Izdavač je sarajevska Pravda, koizdavač Bošnjaci.net, recenzent knjige je akademik dr. Ferid Muhić.
„Pamti Bošnjače“ je druga po redu knjiga Elmedine Muftić. Knjigom „Pamti Bošnjače“, Elmedina pokušava da probudi uspavanu svijest Bošnjaka, da nas podsjeti koliko je bitno pamtiti prošlost, da bi imali sretnu sadašnjost i sigurnu budućnost. U knjizi su obrađene teme „devet heroja“; šehida - gazija Armije R BiH; svoje mjesto u knjizi našle su se bosanske heroine nana Fata Orlović i Hatidža Mehmedović r.a., kao uzori žene Bošnjakinje, te njihove borbe za svoj toprak i istinu.
Obrađene su teme agresije na RBiH i genocida od Prijedora do Srebrenice, UZP i zločini protiv čovječnosti od Ahmića, Han Ploče, Stupnog Dola.
U knjizi su spomenuta stradanja Bošnjaka, ali i velike pobjede, časna borba Armije R BiH oslikana kroz jedinice Crni Labudovi i 505. viteška bužimska brigada, te još mnoge teme koje u sebi sadrže nepresušan izvor ljubavi za Bosnom, poziv na razvijanje patriotskog duha, te svetosti vjere, države i nacije.

Elmedina, čestitamo ti isred Bošnjaci.net na izlasku druge knjige „Pamti Bošnjače“.
ELMEDINA:
Hvala vam lijepim željama, zadovoljstvo i čast mi je biti dio tima Bošnjaci.net, te zajedno sa vama boriti se za istinu, te promovisanje stvarnih vrijednosti.

Nakon objave prve knjige „Istina“, koji je razlog da ste se odlučili da objavite i drugu knjigu?
ELMEDINA:
Jednostavno želja ili potreba da se perom borim za Bosnui Bošnjake. Da otrgnem od zaborava, ali i napišem ono što se zaboraviti ne smije. Svjesna sam ako zaboravimo prošlost, prijeti nam opasnost da ne dočekamo budućnost.

Od završetka rata na udaru je istina o agresiji na RBiH i genocida nad Bošnjacima od strane nasljednika genocidne i UZP-e politike. Da li je ova knjiga dopirnos upravo borbi za istinu?
ELMEDINA:
Upravo je cilj, borba za istinu i bošnjačku kulturu pamćenja. Jer svih postdaytonskih godina bije se bitka za interpretaciju istine o agresiji i genocidu. Sa svih strana ratni zločinci i nasljednici ratnih zločinaca i genocidne politike napadaju lažima žrtvu. Namjera je jasna, nastoji se promijeniti karakter rata, od višedržavne agresije na R BiH plasirati priču o tzv. građanskom ratu, uz sve to izjednačiti žrtvu i agresora. Zbog toga smatram da niko od nas nema pravo da šuti, niti je iko izuzet od borbe i pružanja otpora novom obliku agresije kojoj smo izloženi u miru. Sve ovo su razlozi moga pisanja. Jedan od bitnijih razloga je očuvanje kulture sjećanja na časnu Armiju R BiH, njezin odbrambeno-oslobodilački put, naše heroje, šehide i poginule borce, gazije. Sve to sam objedinila u knjizi, koja ponese naziv "Pamti Bošnjače".

Kakvu poruku si željela uputiti Bošnjacima i javnosti sa nazivom knjige - „Pamti Bošnjače“?
ELMEDINA:
Bošnjaci su jedan častan europski narod, upravo što gaji slobodarski duh, već tri vijeka se vrši genocid nad njima. Ali pored toga što to svi znamo izloženi smo zaboravu. Rijetki pamtimo zlo onih pored nas koje su nam nanijeli bez ikakvog povoda. Zlikovcima ne treba povod. Zato nas brine koliko je zaborava prisutno u našem narodu, posebno intelegenciji koja je odgovorna za takvo stanje. Jer narod smo nad kojim se stoljećima izvršava genocid u kontinuitetu a naša intelegencija šuruje sa raznim probisvijetima, čak i sa onima koji negiraju genocid nad našim narodom i rade protiv države BiH. Intelegenciji je mjesto u narodu, ne samo od izbora do izbora, već da ih poslušaju i nauče.

Koliko kao narod pamtimo svoje vrijednosti?
ELMEDINA:
Nažalost, u dobroj mjeri smo narod koji olahko prođe ili zaboravlja svoje vrijednosti, svoje heroje, velikane. Skloni smo veličati tuđe, a svoje nipodaštavati. Jesmo zaboravan narod, ali smo i plemeniti, hrabri. Najbolji smo kada nam je najteže. Ne bojimo se stati pred daleko jače i nadmoćnije, znamo braniti svetinju. Narod smo koji vrlo često u miru izgubi ono što u vremenu rata uspije da odbrani životima. Zbog toga nam je stroga dužnost da pamtimo, o tome se kroz određena piglavlja bavi moja knjiga.

Da li smo iznevjerili emanet predaka?
ELMEDINA:
Neki sigurno jesu. Davno je rečeno da oni koji zaborave prošlost, rizikuju da im se ponovi. Bošnjaci su narod nad kojim je izvršeno jedanaest genocida, i sada se nameće putanje, da li imamo smjelosti da dozvolimo da nam se genocid ponovi!? Moramo biti svjesni da smo upravo mi u ovo naše vrijeme dobili emanet od naših predaka, ali i u posudbu od naših pokoljenja koje tek trebaju doći. Imalo li pravo iznevjeriti emanet i pronevjeriti posuđeno. Nemamo. Zato se moramo ogledati u prošlosti, iz nje uzimati lekcije, kako više nikada ne bi po masovnim grobnicama iskopavali našu djecu, sinove, očeve. Pamćenje je temelj našeg opstanka. Mi smo narod koji ima čime i da se ponosi, naša historija je slavna, naše kulturno naslijeđe je blistavo, mi smo potomci dobrih Bošnjana, mi imamo stećke i hiže, imamo naše heroje, šehide, gazije, imamo sve što jedan narod čini časnim, dostojanstvenim i ponosnim. I ono što je najbitnije stvoreni smo od grumena najljepše zemlje na dunjaluku, zemlje Bosne, koja je abdestila krvlju šehida. Sve ovo je naša golema obaveza da pamtimo.

Naslovnica knjige je šehidski nišan, stećak i ljiljani, brda bosanska, pojasnite nam malo?
ELMEDINA:
Naslovnica knjige je prozor u samu knjigu, odnosno uvod u sradžaj, šehidski nišan je naša bliska prošlost, jedan od zaloga našeg opstanka, jedan od temelja opstanka Bosne i Bošnjaka. Stećak je daleka prošlost u čijoj dubini smo pustili korjen naše autohtonosti, ljiljani su simbol naše države Bosne, našeg iskonskog smisla za ljepotom, naše plemenitosti, ali i spremnosti da za ovaj grumen zemlje poginemo kad god je to potrebno.

Već je zakazana prva promocija knjige?
ELMEDINA:
Promocija knjige će, ako Bog da, biti održana 26. februara 2020.godine, u 18,30 sati, u Gazi Hrsrev begovoj biblioteci u Sarajevu. Promotori su Nezim Halilović Muderris, Neriz Hadžić, dok će moderator biti Harun Hodžić.
Svakako svi su dobrodošli koji su u prilici, da zajedno otrgnemo od zaborava ono što nikako i nikad zaboraviti ne smijemo, odnosno da svi zajedno poručimo PAMTI BOŠNJAČE.Za kraj...
ELMEDINA:
Želim da se zahvalim svima koji su mi dali podršku, koji su ugradili sebe u ovu knjigu. Posebno se zahvaljujem akademiku dr. Feridu Muhiću na izuzetnoj recenziji, za mene je to velika čast, ali i velika obaveza.
Također, veliko hvala Ahmedu Alibašiću koji je lektorisao knjigu, Eldinu Mehmedoviću na tehničkom uređenju i Esadu ef. Bajiću na dizajnu naslovnice. Hvala web magazinu Bošnjaci.net na povjerenju koje mi ukazuje godinama, dajući mi prostora da objavljujem kolumne i koji je afirmisao moje pisanje. Molim Allaha s.v.t.a. da ova knjiga bude naš zagovornik na Danu suda, naš put do Njegove milosti i naš zalog za šefaat naših uzoritih šehida. Hvala mojoj porodici i mojim prijateljima, na bezuslovnoj podršci.
Samo da naglasim, sve napisano izašlo je iz pera ljubavi, iz duše u kojoj stanuje Bosna. Nošena snagom i ljepotom napojenom u bjelini nišana šehidskih, tamo gdje počivaju tijela onih koji su za Bosnu dali sve što su imali, svoje živote, nastojim da istinom prodrem do duša živih, kako bi znali da se emanet šehida iznevjeriti ne smije.
Molim Allaha s.v.t.a. u čijoj je moći moj život i moja smrt, neka moj život učini kurbanom moje Domovine, a kada mi nastupi čas povratka Njemu, neka me učini šahidom (svjedokom) opstanka islama, Bosne i Bošnjaka.
Jer ja bez Bosne živjeti ne umijem.Ostali prilozi:
» VUČIĆ MISLI, DODIK GOVORI
Vijesti.ba | 28. July 2021 21:19
» U SRBIJI NA VLASTI UČENICI MILOŠEVIĆEVE ŠKOLE
slobodna-bosna.ba | 21. July 2021 14:15
» NIKADA PRIJE NISAM VIDIO TOLIKU KOLIČINU KRVI
Anadolu Agency (AA) | 07. June 2021 15:15
» O IZRAELSKOM TERORU: PALESTINA ĆE NA KRAJU POBIJEDITI
Anadolu Agency (AA) | 19. May 2021 14:16
Ostali prilozi istog autora:
» DODIKOV FAŠISTIČKI NARATIV
05. August 2021 19:28
» IGK: SVI SMO MI ĆAMIL!
31. July 2021 13:50