Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

RAMIĆ U TURSKOJ: POTPISAN PROTOKOL O SARADNJI U OBLASTI ODRŽIVOG POVRATKA SA UNIJOM OPĆINA TURSKOG SVIJETA
Autor: AA
Objavljeno: 01. February 2020. 15:02:44


Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić na poziv Unije općina turskog svijeta (TDBB) boravi u službenoj posjeti u Republici Turskoj, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tokom ove posjete prisustvovao je godišnjoj sjednici Unije u gradu Sakariji, održao radne sastanke na kojima je razgovarano o budućoj saradnji u oblasti razvoja i ulaganja u održivost povratka u Bosni i Hercegovini, te danas potpisao Protokol o saradnji sa predsjednikom Unije općina turskog svijeta Ibrahimom Ugurom Altayom.

Protokol podrazumjeva zajedničku saradnju u oblasti održivog povratka na prostoru BiH za naredne tri godine. Ova zajednička saradnja bit će fokusirana na razvoj infrastrukture u povratničkim sredinama u Bosni i Hercegovini, projekte unapređenja uslova za ekonomski rast, stvaranje ambijenta za poslovanje i otvaranje novih radnih mjesta za povratnike u BiH, kao i na projekte podrške poljoprivrednom razvoju povratničkih zajednica u našoj zemlji.

"Vjerujem da ćemo na ovaj način zajedničkim djelovanjem lakše i brže utvrditi prioritete za ulaganja u povratničke zajednice u BiH, ali isto tako raditi na razvoju novih programa i projekata te udruženim sredstvima učiniti uslove života i rada boljim u mnogim povratničkim sredinama u našoj zemlji", kazao je Ramić.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i Unija općina turskog svijeta će se uzajamno koristiti programima razmjene znanja i iskustva, te raditi na kreiranju novih projekata i organizovati zajedničke programe, a sve s ciljem što uspješnije podrške povratničkoj populaciji i doprinosu održivosti ostvarenog povratka u BiH.

Unija općina turskog svijeta u Bosni i Hercegovini, posebno u povratničkim sredinama, implementirala je više uspješnih projekata.

"U nekoliko općina u Federaciji BiH njihova podrška je zaista značajna i utječe na razvoj lokalnih sredina. Ova posjeta bila je prilika da sagledamo sve aspekte uspostavljanja moguće saradnje, gdje smo na radnim sastancima prezentirali postojeće stanje te razmotrili mogućnosti zajedničkog djelovanja, a sve s ciljem iznalaženja najboljih rješenja za ulaganja u one projekte koji prioriteno doprinose održivosti povratka u našoj zemlji. Izražavamo zahvalnost za dobru saradnju naše dvije prijateljske zemlje, kao i zalaganje i podršku Republike Turske, te vjerujemo da će putem svojih organizacija i instutucija i dalje biti snažan oslonac za našu zemlju na njenom razvojnom i evropskom putu", poručio je Ramić.

Unija općina turskog svijeta je organizacija koja broji više od 1.200 općina, te pomaže brojne općine od kojih i značajan broj u BiH. U posljednje četiri godine u BiH provodi više od 50 infrastrukturnih projekata, kao što su izgradnja objekata obrazovnog, vjerskog i društvenog značaja u povratničkim područjima.Ostali prilozi:
» SDA: UZNEMIRUJUĆA I OPASNA PORUKA IZ ENTITETA RS
Vijesti.ba | 28. March 2020 18:36
» HUMANI GESTI ŠIROM SANDŽAKA
B.net | 27. March 2020 00:42
Ostali prilozi istog autora: