Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Teme


Održana manifestacija „Bošnjački muhabeti & Besjedom kroz Sandžak“ na kojoj su učestvovali dr. Rešad Plojović, književnica Šefka Begović - Ličina i umjetnica Nizara Šabović
DR. PLOJOVIĆ U NEW YORKU: BOŠNJAČKA MANIFESTACIJA IZ LJUBAVI
Procitaj komentar

Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 26. January 2020. 20:01:40

Specijalni musafir manifestacije: Dr. Rešad-ef. Plojović, dikrektor Medrese „Gazi Isa beg“


U New Yorku, u subotu, 25. januara, u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmon Hill, održana je vjerska, kulturna i sportska manifestacija pod motom „Bošnjački muhabeti & Besjedom kroz Sandžak“.

Specijalni gost je bio dr. Rešad-ef. Plojović, dikrektor Medrese „Gazi Isa beg“ – Novi Pazar, bošnjačka književnica Šefka Begović – Ličina održala je promociju svojeg novog romana „Đulizara“, dok je umjetnica Nizara Šabović predila izložbu umjetničkih slika sa motivima iz Sandžaka i Bosne.

U toku kulturnog dijela manifestacije priređeno je „Sjećanje na umjetnika rahmetli Ibrahima Ibra Rekovića“.

Učenjem ašareta iz Kur'ana časnog, manifestaciju je otvorio hafiz Hako-ef. Omeragić, gl. imam IZ&KC Plav-Gusinje u New Yorku, dok su u uvodnom dijelu nekoliko ilahija i kasida proučili mališani mektebskog hora.
Kurtagić: Važno je njegovati bošnjačku kulturu i tradiciju

Srdanović: Jedinstvom do uspjeha
U svojstvu koordinatora manifestacije h. Nevzad Kurtagić u obraćanju je govorio o važnosti ovakvih manifestacija, promoviranju kulture i tradicije Sandžaka:

- “Sandžak se pamti. Ma gdje bili ljudi porijeklom iz Sandžaka nastoje da održavaju svoju kulturu i tradiciju. Time Sandžaklije sa ovakvim i sličnim manifestacijama nastojat će ispriječiti se negativnoj asimilacijo. Stoga, važno je nastaviti i njegovati tu kulturu i tradiciju.

Predsjednik Odbora Islamskog Centra h. Smajlje Srdanović je neglasio:

- Prije 25 godina i više godina u New Yorku nije bilo bošnjačkih institucija, sredstava informisanja, kao ni udruženja. Vrijedni Bošnjaci svojim trudom primjera radi sada imaju pet islamskih centara u New Yorku. To su postigli zbog jedinstva, tvrdi Srdanović.

Naglasio je da neke elite uglavnom sa strane, ulažu novac s namjerom da razbiju to jedinstvo koristeći novinske kuće.

- Uzalud im je pokušavati, neće uspijeti!, - podvukao je Srdanović.
On je naveo kao primjer kada su neke zajednice sa prostora ex-Yu imale svoju zemlju i objekte a Bošnjaci nisu imali ništa. Sada mi imamo bošnjačku zemlju u Monticello.

Inače svi islamski centri, posebno ovaj u Richmond Hillu, posjeduje prateće prostorije za kulturu i sport, naravno za sve dobronamjerne je otvoren bez obzira na starosnu dob i pol.

DR. PLOJOVIĆ: ISLAMSKI CENTRI SU SRCE MUSLIMANA
Specijalni gost direktor medrese “Gazi Isa beg” dr. Rešad-ef. Plojević, svoje obraćanje je započeo s biranim riječima zahvale organizatoru, kao i svim prisutnim Bošnjakinjama i Bošnjacima, Albancima a posebno omladini NY. Također da mu je drago da na ovoj manifestaciji učestvuju književnica Begović – Ličina i umjetnica Šabović.

Dr. Plojović je u obraćanju rekao:
- Oni koji su prevalili dug put na ovaj Bošnjački muhabet i samo da bi sačuvali muhabete, ustvari to čine iz ljubavi. Jer riječ muhabet i ne znači ništa drugo do ljubav.

Direktor Plojović je istakao:
- Spas je u jedinstvu i zajednici svih muslimana a posebno onih koji potiču s Balkana ili tamo žive. Bošnjaci, Albanci i drugi muslimani, to je sve isto. Islamski centri su srce muslimana, kao što srce u organizmu pumpa krv, tako su islamski centri srca koja ne samo da obezbjeđuju opstanak vjere i kulture, nego i omogućavaju njihovo širenje.

Dr. Plojović je posebno istakao značaj islamskih centara upravo u New Yorku i onih koji su uložili sredstva, rad i trud da ih kupe i sagrade.

PROMOCIJA ROMANA “ĐULIZARA” AUTORICE ŠEFKE BEGOVIĆ-LIČINA
Moderatorica programa Adila Todić promociju romana “Đulizara”autorice Šefke Begović Ličina najavila je čitanjem teksta iz njenog szarijeg romana “Vrisak krvi”:

“I ja, Odredbom Božijom, naoštrih pero:
Da na gubilištu za svezanoga sina pisnem!
Da prezrem katila što nevinim živote oduze!
Da saburom i snagom čast kćerinu odbranim!
Da Evropu za nepravednu presudu opomenem!
Da u vječnu kuću nevjestu Zejnu ispratim!
Da krvavu bajku bošnjačkom suzom ispišem!
Da bez pokapane krvi mjesto u Bosni pronađem!
Da na tuzlanskoj Kapiji diplome crvene podjelim!
Da Fahrudina brata u nevine ćefine umotam!
Da iz Štrpca Iljazove kosti do kuće donesem!
Da, za šest Havinih sinova, zlikovce prokunem!
Da Božjim strahom, krvolocima kajanje i stid iznudim!
„Ko ubije jednog čovjeka, ubio je cijelo čovječanstvo“!” – slilo se iz pera na hartiju koju je suzom topila bošnjačka književnica Šefka Begović – Ličina, dok je ispisivala redke knjige “Vrisak krvi”. Draga Šefka ponosni smo što te imamo i velika nam je čast da te po drugi put ugostimo u velegradu New Yorku, rekla ja Todić, nastavljajući čitati kraće biografske podatke iz Šefkine biografije.Književnica Šefka Begović – Ličina nije krila oduševljenje da se opet nalazi u New Yorku u Bošnjačkom islamskom kulturnom centru Richmond Hill, među Bošnjacima iz Sandžaka i Bosne.
Izrazila divljenje lijepom skupu, zahvalila se organizatoru skupa, kao i incijatorima njenog dolaska u New York po drugi put, izdvojivši koordinatore manifestacije Nevzeta Kurtagića, Smajlje Srdanović, Adili Todić, te Esadu Krciću, gl. uredniku web magazina Bošnjaci.Net.

- Bila sam na promocijama knjiga diljem Europe ali nigdje nisam naišla na tako jako očuvanje bošnjačke tradicije i kulture kao u New Yorku, rekla je Begović - Ličina.

Ona je posebno istakla važnost “Sandžačkog rječnika” čiji je koatur sa bratom Džavidom Begovićem.- Ono što Sandžak ima je pravo kulturno bogastvo. Sandžak ima riječnik sa 10000 riječi, 3000 fraza i 11000 objašnjenja. Očuvanje kulture i tradicije je zapravo očuvanje identiteta. Zato je potrebno da svako od nas učestvuje u očuvanju tog bogatstva. Umjetničko bogastvo naših nana i majki, bosanski jezik, sandžački govor, ćililmi, a majčine šamije i dimije neka nam budu svetinja, istakla je, čitajući kasnije jednu priču iz novog romana.

SJEĆANJE NA UMJETNIKA IBRAHIMA IBRA REKOVIĆA
I odjednom u sali su prigušena svjetla i pušten je video-sjećanja na rahmetli Ibrahima Ibra Rekovića, koji je urađen za ovu priliku. Prisutni su imali priliku, kako reče inicijator i moderator sjećanja Esad Krcić, gl. urednik Bošnjaci.net, da zajednički zavirimo i vidimo šta njegova bogata sehara skriva. Naravno, vrhom oka je samo površinski ‘zagrebeno’ u njegovu ostavštinu, dijelu porodičnih fotografija i umjetničkih slika, portreta ličnosti kroz vrijeme i crteža u njegovih nepunih osam decenija života, rada i stvaralaštva. Ako jedna slika govori više od hiljadu riječi, onda sami izračunajte koliko su nam riječi ispričale Ibrahimove slike koje su izlistane pred našim očima, rekao je Krcić nakon 14.minutnog prikazivanja video sjećanja.
- Slikar, publicist, hroničar i političar Ibrahim Reković rođen je u Plavu, 3. marta 1941., preselio je na ahiret 4. augusta 2019.
Bio jedan od uglednijih građana Plava, Gusinja ali i Sandžaka. Kistom i perom ovjekovječio svoj zavičaj Plav i Gusinje koje je neizmjerno volio, pa je često u razgovorima isticao, “odavde ne mrdam”. Na njegovim radovima kistom i akvarelom prikazao je netaknutu prirodu zavičaja, dok je tušom i pernicom očuvao prošlost dva živopisna mjesta ispod Prokletija, na obali Plavskog jezera i nadomak Alipašinih izvora.Pored prekrasne prirode plavsko-gusinjskog kraja, jezera Plavsko, Hridsko i Visitorsko, Oko Skakavice, Ali-pašine izvore, rijeke, planine Prokletije, Visitor, Reković je kroz svoje radove, nastojao da oživi onaj stari vakat u Plavu i Gusinju u kojem su živjeli naši preci. Složićete se, uskraćena bi bila sadašnja, ali i buduće generacije, da bar na crtežu u tušu ne vide nekadašnje plavsko-gusinjske kule, kuće, avlije, biblioteku, sokake, mahale iz kojih se uzdižu vitke munare i džamije, ili pak Dizdarevića grad koji je ležao u tvrđavi iza Carske džamije kojeg su porušili oni kojima je smetala kultura naroda ovog kraja, rekao je Krcić.

- Izlagao je radove samostalno i zajednički u: Plavu, Peći, Prištini, Sarajevu, Škofjoj Loki, Kranju, Podgorici, Rožajama, New Yorku, Torontu i drugim mjestima.

Bio je u dva mandata poslanik u Skupštini CG i u više navrata odbornik u Općini Plav…
Pored likovnih radova Reković je autor “Rječnika plavsko-gusinjskog govora”, više od pet hiljada riječi. Sakupljao je kulturnu baštinu plavsko-gusinjskog kraja. Objavio je tri knjige “Plavsko-gusinjski biseri”, “Plavljani i Gusinjani u anegdotama” i “Izgubljeni ambijent”. Naglasio je Krcić, čiji će integralni tekst sa ove večeri naknadno biti objavljen sa videom sjećanja.

Na kraju pročitano je nekoliko anegdota koje je sakupio Reković, prisutni su sa sjetom i smijehom, ali i učenjem Fatihe pred njegovu dušu, ispratili kraj sjećanja na ovog izuzetnog stavaroca.

GOVOR BOJA UMJETNICE NIZARE ŠABOVIĆUmjetnica Nizara ŠabovićSelma Đešević
Selma Đešević čitanjem kraće biografije je najavila izložbu slika umjetnice i slikarke Nizare Šabović, koje su izložene na stalcima ukrasile ambijent cjelokupne manifestacije koja se odvijala u Bošnjačkom centru.

- Čuli smo lijepih govora večeras. Ja ne govorim riječima nego bojama, - rekla je umjetnica Nizara Šabović, nastavljajući:

- Moje slike su odraz mene, kao što su djela svih nas, naš odraz. Svakog umjetnika ćete prepoznati po njegovim djelima. Recimo, ako je osoba slikar poput mene, po sjaju boja, po ljepoti slike može se zaključiti je li osoba vedra, tolerantna, ima li ljubavi u sebi. Moje slike govore o meni i mom stvaralaštvu. Sve je pred vama pa bujrum, istakla je pored ostalog Šabović.

Zaista, svi prisutni, pa i oni koji su preko socijalnih mreža pratili direktan prenos iz Bošnjačkog centra, obogatili su se dohovnošću izlaganja dr. Rešada Plojovića, ljepotom pisane riječi Šefke Begović Ličina i ljepotom boja koje govore sa slika umjetnice Nizare Šabović.

Na kraju Ammar Sharaf, unuk čuvenog rah. Safeta Ćatovića, proučio je više ilahija i kasida, praćen glasovima prisutnih.U cjelokupnom duhovnom i bošnjačko-kulturnom ambijentu sa posebnom sjetom na umjetnika rah. Ibrahima Ibra Rekovića, pokazali smo da smo da institucionalno sazrijevamo i da u ovoj tuđini ne dozvoljavamo da nam tako tiho sa ovog dunjaluka odu oni koji su ostavili umjetnički, pisani, ali i politički trag u Sandžaku, posebno u zavičaju Plavu i Gusinju.
Ibrahime, nek’ ti je vječni rahmet. Amin!

SPORT

U prijepodnevnim satima bio je turnir u malom nogometu i stonom tenisu.
Stoni tenis turnir je počeo u 10 am. Turnir je imao 18 učesnika, dobro organizovan u vrlo jakoj konkurenciji i bratskoj atmosferi. Igralo se pojedinačno na dobijena 2 seta do 21 poen. Uglavnom su učestovali omladinci i "stari" omladinci. Ipak iskusniji i sa više volje i želje su se plasirali u samu završnicu. Igralo se fer sa mnogo dobrih poteza i žara za pobjedom.Na kraju bilans osvojenih mjesta:
1. Nedzad Ef.Avdović
2. Smajlje Srdanović
3. Adis Radončić
4 i 5 mjesto:
Senahid Halilović i Hajro Dervišević.

U organizacije manifestacijue “Bošnjački muhabeti & Besjedom kroz Sandžak” učestvovalo je pet sandžakih džemata u New Yorku i New Jerseyu: Islamska zajednica & Kulturni centar Plav-Gusinje u New Yorku, Centar bošnjačko-američke zajednice u Elmwood Parku, Asocijacija Bošnjaka Albany, Bošnjački islamski kulturni centar Astorija i Islamski centar Monticello.VRH


  Dossier: Bošnjački centar u New Yorku i događaji
» NEW YORK: VEČE MUHABETA I BESJEDE O ZDRAVLJU SRCA
Selma Đešević | 15.02.2022 14:57
» ABDULAH SIDRAN I AHMED SEJDIĆ U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 11.03.2020 17:38
» NEW YORK: ODRŽANO VEČE KUR'ANA
Bošnjaci.Net | 29.12.2018 18:09
» NJUJORŠKI BAJRAMSKI TEKBIRI
Bošnjaci.Net | 25.06.2017 21:01
» KURBAN BAJRAM U NEW YORKU
B.net | 12.09.2016 18:39
» STOP PARAODBORU I PARADŽEMATU!!!
Avdo Metjahić | 03.04.2016 20:33
» IZABRANI NOVI ČLANOVI ODBORA
Bošnjaci.Net | 02.06.2013 19:56
» BOŠNJACI NAPRIJED!
Avdo Metjahić | 10.01.2012 22:01
» KREĆE BOŠNJAČKA KULTURNA REVOLUCIJA
Bošnjaci.Net | 08.01.2012 18:47
» PLAV, ŠAHOVIĆI, BUKOVICA, KO JE SLJEDEĆI?
Ibrahim Čikić | 05.10.2011 13:50
» ĐUKANOVE PODREPNE MUHE
Avdo Metjahić | 02.10.2011 09:34
» CRNOGORSKA HOROR KUĆA U NEW YORKU
Esad Krcić | 22.09.2011 15:00
» LIKVIDACIJA 11 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Prof. Ramo Markišić | 21.09.2011 15:43
» PLAV - GUSINJE: SMRT ILI KRST
Mehmed Meša Delić | 21.09.2011 15:28
» SVOJU KUĆU RUŠE, A TUĐU HOĆE DA PRAVE
Avdo Metjahić | 17.09.2011 19:42
» DELEGATI IZGLASALI OTKAZ IMAMU MULIĆU
Esad Krcić | 14.02.2011 08:58
» NOVI ODBOR U NOVOJ HIDŽRETSKOJ GODINI
Esad Krcić | 06.12.2010 15:23
» PONOSIT ĆEMO SE SA CENTROM
Esad Krcić | 14.05.2009 22:06
» ŠERBOVO RAZAPINJANJE
Esad Krcić | 20.11.2008 06:53
» NA METI SAM VEHABIJA
Esad Krcić | 10.11.2008 07:22
» KONAČNO - KLJUČEVI U RUKAMA BOŠNJAKA
Esad Krcić | 22.10.2008 13:42
» ČAK 57,4 ODSTO PLAVLJANA ŽIVI U ISELJENIŠTVU
Bošnjaci.Net | 02.07.2008 06:00
» SPISAK DONATORA ZA CENTAR U NEW YORKU
Bošnjaci.Net | 22.05.2008 18:42

Ostali prilozi:
» SYDNEYSKIH 8372 CVIJETOVA
Fahir Zečević | 14. July 2024 19:01
» SREBRENICA JE SIMBOL KOLEKTIVNOG BOLA
Aiša Hadžiahmetović | 10. July 2024 21:09
» BORISLAV-GOLUB LAZAREVIĆ MAJSTOR SATOVA I PRIJATELJSTVA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 01. July 2024 19:41
» OVA MANIFESTACIJA JE POSTALA SIMBOL ZAJEDNIŠTVA, KULTURE I TRADICIJE NAŠEG KRAJA
Božidar Proročić, književnik i publicista | 24. June 2024 15:46
» HANA KRCIĆ - ĐAK GENERACIJE
Bošnjaci.Net | 21. June 2024 16:12
» DR. AHMED SMAJLOVIĆ - DOBRO KOJE TRAJE
MINA | 18. June 2024 17:16
» PRISJETIMO SE I UGLEDAJMO NA NAŠE SLAVNE I ZNANE LJUDSKOSTI
Mr. Milan Jovičić, mostarski Sarajlija, Bosanac | 15. June 2024 17:29
» FARKO - IKONA NAŠE (BAŠ)ČARŠIJE
Ferhat Korajac | 03. June 2024 14:25
» PROVIĐENJE ‒ DŽAMIJA ADAMIRA JERKOVIĆA U LASTVI
Bošnjaci.Net | 01. June 2024 15:27
Ostali prilozi istog autora:
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif