Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Strategija odbrane Srbije direktni udar na suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine
UDAR NA SUVERENITET BIH: POVRATAK SRBIJE NA POZICIJE IZ '90-TIH
Autor: Vijesti.ba
Objavljeno: 16. January 2020. 13:01:21


Dok se Aleksandar Vučić deklarativno opredjeljuje za dobrosusjedske odnose sa BiH i govori o potrebi povezivanja naroda izgradnjom autoputa Sarajevo-Beograd, novi vojni dokument države na čijem je čelu definiše očuvanje RS kao jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Srbije.
Prebrzo je u bh. javnosti stala priča o činjenica da je Strategija odbrane Srbije direktni udar na suverenitet i integritet države Bosne i Hercegovine.

Iz OHR-a su tek naveli da se Srbija “obavezala se na puno poštivanje suverene jednakosti Bosne i Hercegovine i izbjegavanje bilo kakvih aktivnosti koje bi bile usmjerene protiv nezavisnosti Bosne i Hercegovine, te je prihvatila da promovira i poštuje obaveze koje proizlaze iz Aneksa 4 odnosno Ustava BiH.

Sukob u regionu

No Srbija ih niti poštiva, niti promovira. Priznaje to i biši predsjednik Srbije Boris Tadić koji je u nedanom razgovoru za N1, između ostalog rekao: “Pitanje Strategije odbrane direktno zadire u nadležnosti suverene u susedne države“.

Stručnjak za sigurnost Nedžad Ahatović za Vijesti.ba kaže da ono što Srbija radi u smislu i naoružavanja i usvajanja novih vojnih strategija i doktrina pokazuje da oni ne odustaju da vojnim putem rješavaju sporove sa svojim susjedima.

„Međutim i pored opremanja Vojske Srbije modernim oružanim sredstvima koje je sprovedeno u posljednjih pet godina oni to što najavljuju nisu u stanju uraditi, jer to logistički ne mogu izdržati. Tačnije, Srbija može započeti, ali ne može završiti nijedan sukob u regionu. To znači da bi Ruska Federacija bila ta koji bi taj sukob najvjerovatnije završila, ukoliko bi do njega eventualno došlo. I tu se ustvari i krije suština te priče oko famozne zaštite Srba van Srbije, koja je apsolutno deplasirana“, smatra Ahatović.

Oslanjanje na Rusiju u tom kontekstu može sa druge strane da bude vrlo realna vojna prijetnja svim zemljama članicama NATO-a u srbijanskom susjedstvu, kao i zemljama aspirantima za članstvo kao što je BiH, dodaje naš sagovornik.

„Upravo zato je ulazak u NATO najvažniji vanjsko-politički cilj BiH“, zaključuje Ahatović.

Miloševićevski ciljevi

Ugledni beogradski književnik i intelektualac Filip David za Vijesti.ba kaže da neupućenima nije lako odvojiti šta je u sadašnjoj srpskoj politici iskreno, a šta neiskreno.

"Predsjednik Vučić se okružio ljudima koji su početkom devedesetih itekako bili prisutni u formulisanju Miloševićeve politike. To nije čudo jer je i sam učestvovao u podršci takvoj politici".

Kako upozorava, sve zapravo sluti da se srpska politika vraća na pozicije uoči raspada Jugoslavije.

"O tome svjedoči odnos prema počinjenim zločinima, oštra retorika ministra odbrane Vulina, nedavni povratak imena 72. Padobranskoj i 63. brigadi, kao i nova Strategija odbrane Srbije i saglasno sa tim obaveza da Srbija brani interese srpskog naroda i van Srbije. A to nije daleko od priče 'svi Srbi u jednoj državi'", navodi naš sagovornik.

Prema njegovoj ocjeni, više puta sa pravom je rečeno kako politčka i ekonomska, pa i vojna stabilnost u ovom dijelu Balkana i Evrope u velikoj mjeri zavisi od srpske politike.

"Srbija nema dobre odnose ni sa Crnom Gorom, Bosnom i Hercegovinom, Makedonijom, Hrvatskom, da ne spominjemo Kosovo. U glavama onih koji malo duže pamte zloslutno odjekuju poznate Miloševićeve riječi: 'Ako ne umemo da radimo, umemo da se bijemo!'", upozorava Filip David.Ostali prilozi:
» KATASTROFE NAS ZBLIŽAVAJU I UJEDINJUJU
Zijad Bećirević | 23. March 2020 02:08
» ZEMLJOTRES U ZAGREBU
Zijad Bećirević | 23. March 2020 02:03
» HISTORIJSKI SPOMENIK "MARAGHA - 150"
B.net | 19. March 2020 23:01
» LJUBLJANSKA HUTBA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 13. March 2020 14:21
» PREVENTIVNE MJERE I NA KOSOVU
Sahit Kandić | 12. March 2020 13:11
» „DOMOVINA U SRCU“ UZ ZLATNE LJILJANE
Mensud Alićušić | 08. March 2020 02:38
» TRAŽI SE DOMAĆIN ZA „MOSTARSKU SOFRU“
Mr. Milan Jovičić | 08. March 2020 02:08
» LIKVIDACIJA 12 BOŠNJAČKIH PRVAKA U PLAVU
Bošnjaci.Net | 05. March 2020 21:06
» KAKO MI NERETVICA NA SAN IZLAZI
Said Šteta | 25. February 2020 16:12
» ODRŽANI SUSRETI BOŠNJAKA MEDŽLISA 3 U NEW JERSEY-U
Mr. Aiša Purak | 22. February 2020 14:10
» LJILJAN U TRNJU
Nikola Šimić Tonin | 13. February 2020 14:27
» PISMO ZAHVALNOSTI PREMIJERU REPUBLIKE KOSOVA GOSPODINU ALBINU KURTI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 09. February 2020 15:40
» HVALA ZAGREBU ZA DOSTOJAN DOČEK MUSLIMANSKOM ČELNIKU RABITE NJ.E. MUHAMMEDU BIN ABDULKERIMU AL-ISA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 06. February 2020 16:19
Ostali prilozi istog autora: