Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Sahovici 1924. godine
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Kolumne

BOSNE JEDNE BOŠNJAK
Autor: Dženita Hodžić
Objavljeno: 10. January 2020. 17:01:04

Budimo Bošnjaci, volimo ono svoje šta nam je dato, i činimo u ime toga ono lijepo i ono šta ostaje. Budimo Bošnjaci i volimo jezik kojim pričamo, i jela koja pravimo, i prostranstva koja posjedujemo, i čuvajmo jezik svoj i hranu svoju i prostranstva svoja i emanete i odazivajmo se sebi i drugima na lijepe pozive.
Bosne ima, i bit će je, sve dokle je dunjaluka.


Mi, kao zajednica različitih, kao nacija Bošnjaka, kao insan sa imenom, kao insan sa prezimenom, kao insan sa onim šta je njegova duša i sa onim šta njegova duša podaje zajednici, u ime emaneta koji mu vrli, ali vrli, preci ostaviše. Ne znam da li znate, vi koji mislite da sve znate, i da sve sobom umijete i da posjedujete neograničene slobode, i koji mislite da ipak svojim mislima, i svojim riječima, i svojim djelima, ono proniknuto, unjedreno, učinjeno ostavljate samo sebi, pa napisah - ne znam da li znate ali sve što vam je ostavljeno u emanet pretvorili ste u otpadak. I ostavili nama, onima koji dolaze. A rijetki su oni i koji dolaze. Jer je sve ono lijepo podano drugim nacijama, i djeca koju rađamo, i imena koja im dajemo, i vrijednosti kojima ih učimo. I ne znam da li znate, ali čovjek ponajprije sebi, onime učinjenim sobom, štetu čini. I koliko god bilo onih koji nisu sobom Bosna, već stopa nataliteta, već izvod iz listova, već opredijeljenje, već križić, već kružić, već otisak prsta, ima i onih koji su sobom Bosna, i emanet vrlih, ali vrlih predaka njenih, i lijepa misao i lijepa riječ i lijepo djelo njeno, i lijep poziv njen na ono lijepo, i lijep odaziv njen na ono lijepo. Mi, kao zajednica različitih, kao nacija jakih, strpljivih, poniznih, kao oni kojima je ostavljeno blago neizmjerno, trebamo gledati u ono šta dolazi, a dolazi ono šta dajemo od onog šta nosimo u sebi.

Bosne ima, i bit će je, sve dokle je dunjaluka. I neka znaju oni koji nisu umjeli da ju vole i oni koji voljeti Bosnu još uvijek ne umiju, oni koji ju pore i zašivaju, oni koji ne vole sebe i ono šta u sebi i sa sobom nose, oni koji ne predstavljaju sobom vrlinu koja krasi čovjeka njenog, pa napisah -, i neka znaju da u Bosni ljiljani rastu, i da rastu pod Suncem što ne izlazi sa Zapada, i da rastu pod Nebom što vidljivim oku čini i Mjesec i zvijezdu.
Oni koji se propinju prema visinama, koji misle da vladaju prostranstvima, koji zarobljavaju vrhove ne bi li njima zarobili one ispod njih, oni koji se nadmeću u slobodama svojim, oni koji pozivaju na nerede, i koji poriču naše bošnjaštvo i njegovo mjesto unutar države, njegovo mjesto van države u kojoj živimo, neka znaju da mi ne živimo u Bosni sve dok ona ne živi unutar nas, da mi utjerani u zemlje naše ponovno iz zemlje naše ničemo, i tako dajemo, i kao takvi uspravni stojimo, i kao takvi prema Nebu se pružamo, i kao takvi na vjetru se pokoravamo, i kao takvi do Trenutka ostajemo. Koje god vrhove oni zarobljavali, neka znaju da ima i vrhova nedokučivih koji se nad takve poput njih spustiti umiju. I oni znaju da mi njih prihvatamo, i njima dobro mislimo, i s njima živjeti umijemo. Budimo Bošnjaci, volimo ono svoje šta nam je dato, i činimo u ime toga ono lijepo i ono šta ostaje. Budimo Bošnjaci i volimo jezik kojim pričamo, i jela koja pravimo, i prostranstva koja posjedujemo, i čuvajmo jezik svoj i hranu svoju i prostranstva svoja i emanete i odazivajmo se sebi i drugima na lijepe pozive.

Bosne ima, i bit će je, sve dokle je dunjaluka. I neka znaju oni koji nisu umjeli da ju vole i oni koji voljeti Bosnu još uvijek ne umiju, oni koji ju pore i zašivaju, oni koji ne vole sebe i ono šta u sebi i sa sobom nose, oni koji ne predstavljaju sobom vrlinu koja krasi čovjeka njenog, pa napisah -, i neka znaju da u Bosni ljiljani rastu, i da rastu pod Suncem što ne izlazi sa Zapada, i da rastu pod Nebom što vidljivim oku čini i Mjesec i zvijezdu. Budimo oni od ljudi koji daju lijepo. I koji ne zapodijevaju ružno. I koji se ne primiču tuđem. Volimo ponajprije onu istinsku vjeru koju nosimo u sebi. Ta vjera će nas približiti onome šta je lijepo i čisto. Sve ostalo su samo podjele, stranke, različitosti. A Neko to sve vidi. Tebe, i ono šta je u tvojim njedrima, i ono šta tvoje srce haje. Ja sam Bosne moje Bošnjak, jer je Bosna moja, odredbom Onoga koji određuje i daje, ono lijepo od sebe iznjedrila. Zauvijek, Bosno. Tebe, i zemlje tvoje, i neba tvoga, tebe, i riječi tvojih. Tebe, tobom me pokrijte. Ti, i zemlja tvoja, pod nebom tvojim, rječju tvojom. Neka znaju oni, znanja željni, nad Bosnom su ezani.


Dženita Hodžić je rođena 9. novembra 1993. godine, u Gradačcu, gdje stvara i živi sa suprugom Mirzom i dvoje djece..Ostali prilozi:
» ODLAZAK PATRIOTE BIH MUHAMEDA DŽUMHURA
Zijad Bećirević | 27. February 2020 21:14
» PLEONAZAM SAOPĆENJA OPĆINE KONJIC
Said Šteta | 27. February 2020 15:23
» NJEGOŠ NA RTV SLOVENIJA
Šemso Agović | 23. February 2020 03:03
» NACISTIČKI TERORIZAM U HANAU
Nihat Bećirović | 21. February 2020 21:23
» DA LI SU SE BOŠNJACI U VLASTI, KONAČNO OPAMETILI?
Mr. Milan Jovičić | 21. February 2020 16:52
» SINE: “SVE ĆE OVO OTIĆ HELAĆ“
Aziz Hurem | 20. February 2020 18:28
» NEDŽIBOV UMJETNIČKI PUT DO TRONA
Hajro Ikić | 17. February 2020 20:03
» GENOCID I SAKRALOCID U SREBRENICI I PODRINJU
Besim ef. Čanić (Allahu jerhamuhu) | 17. February 2020 19:19
» BOSANSKE VREDNOTE
Mesud A. Ramić | 17. February 2020 18:06
» SLOVO O NEDŽIBU VUČELJU
Sabahuddin Sijamhodžić | 17. February 2020 01:32
» SPRAM OBRAZA!
Haris Hojkurić | 17. February 2020 01:27
» KO BI GORE, A KO DOLE U BH KUPLERAJU
Mr. Milan Jovičić | 17. February 2020 01:16
» NERETVICA, NEUDANA LJEPOTICA
Said Šteta | 13. February 2020 19:56
» BOŠNJACI NA BALTIČKOM LEDU
Mr. sci. Džavid Begović | 13. February 2020 19:34
» SPRIJEČENA JE PODJELA DRŽAVE BOSNE I HERCEGOVINE
Armin Čusto, dipl.iur. | 13. February 2020 13:31
» BOŠNJACI BRZO ZABORAVLJAJU
Aziz Hurem | 12. February 2020 17:37
» MOSTARSKI PREDIZBORNI VIRUSI
Mr. Milan Jovičić | 12. February 2020 17:30
» NEOBIČNA POVEZNICA BUDIMPEŠTE I SARAJEVA
Amir Telibećirović | 10. February 2020 15:00