Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

SDA O 9. JANUARU: BH. PRAVOSUĐE DA PROCESUIRA PROTIVUSTAVNO DJELOVANJE
Autor: NAP
Objavljeno: 09. January 2020. 14:01:47


SDA osuđuje nastavak obilježavanja 9. januara kao „Dana RS“, uprkos jasnoj odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da taj datum ne može biti dan ovog bh. entiteta, saopćeno je iz te stranke.

"RS je samo entitet u okviru države Bosne i Hercegovine. On nije, niti može može biti entitet samo jednog naroda. Svako ponašanje izvan ovih okvira i principa predstavlja kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, udar na Ustav i vladavinu zakona. Istrajavanjem da se 9. januar obilježava kao „Dan RS“, politički predstavnici entiteta RS slave naslijeđe presuđenih ratnih zločinaca Karadžića, Mladića i drugih, što je jasan anticivilizacijski čin. Tog dana 1992. godine izvršen je udar na ustavno-pravni poredak i multietničnost kao suštinu Bosne i Hercegovine. Bio je to uvodni čin u agresiju, etničko čišćenje, masovne zločine i genocid. To je potvrđeno odlukama Ustavnog usuda BiH, kao i presudama Haškog tribunala i Međunarodnog suda pravde u Hagu", kažu iz SDA.

Navode da se obilježavanjem 9. januara kao „Dana RS“, direktno krše odluke Ustavnog suda BiH i čini krivično djelo sankcionirano članom 239. Krivičnog zakona BiH.

Krajnje je vrijeme da se bh. pravosuđe prestane povlačiti pred agresivnim nacionalizmima, da počne raditi svoj posao i procesuira odgovorne za protivzakonito i protivustavno postupanje.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora:
» THACI U HAAGU
14. July 2020 15:11