Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Održana sjednica Rijaseta IZ u BiH
DONESENA ODLUKA O FROMIRANJU MEDRESE „REIS IBRAHIM-EF. MAGLAJLIĆ“ U BANJOJ LUCI
Autor: MINA
Objavljeno: 27. December 2019. 11:12:30


U četvrtak, 26. decembra 2019., pod predsjedavanjem reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića održana je petnaesta redovna sjednica Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Rijaset je razmatrao Izvještaj Komisije za odabir Ilmihala za drugi i treći nivo mektebske pouke i prijedloge sadržaja udžbenika koji su ispunili kriterije proslijedio Vijeću muftija na očitovanje. Vijeću muftija je upućeno i uputstvo za mektebsku transkripciju kur'anskih sura latiničnim pismom u ilmihalima za mektebsku pouku koja bi trebala olakšati polaznicima mekteba i muallimima pravilno učenje sura u skladu sa tedžvidskim pravilima.

Prihvaćena je informacija o uspostavi sistema upravljanja kvalitetom u Rijasetu i na osnovu nje je doneseno više zaključaka i zaduženja. Donesena je odluka o fromiranju medrese „Reis Ibrahim-ef. Maglajlić“ u Banjoj Luci kao i osnivački akti potrebni za njenu registraciju.

Usvojen je Poslovnik o radu Programskog savjeta Media centra i Poslovnik o radu savjeta za vjerska pitanja i savjeta za administrativna pitanja Muftijstva tuzlanskog. Također, Rijaset je dao suglasnost na prijedlog Satuta Islamske zajednice Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Rijaset je na prijedlog reisu-l-uleme imenovao Sadžida ef. Ramića za rukovodioca Ureda za hadž i umru i rješavao radno-pravni status i druga kadrovska pitanja uposlenika IZ i institucija kojima je Rijaset osnivač.Ostali prilozi:
Ostali prilozi istog autora: