Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Saopćenje za medije Europske akademije znanosti i umjetnosti
PROF. DR. MEHMEDU A. AKŠAMIJI U MARTU ĆE BITI URUČENA POVELJA REDOVNOG ČLANA ACADEMIAE SCIENTIARUM ET ARTIUM EUROPAEA
Autor: Bošnjaci.Net
Objavljeno: 20. December 2019. 13:12:28


Na Svečanoj plenarnoj sjednici Europske akademije znanosti i umjetnosti (EASA - Academia Scientiarium et Artium Europaea / European Academy of Sciences and Arts), koja će se održti 7. marta 2020. godine u Salzburgu (Austrija), prof. dr. Mehmedu A. AKŠAMIJI, redovitom članu BANU-a i dugogodišnjem profesoru i dekanu Akademije likovnih umjetnosti Univerziteta u Sarajevu biti će predana povelja u svojstvu redovitog člana Academiae Scientiarum et Artium Europaea.
Pozdravni govor priopćiti će akademica Christiane Woopen, predsjedavajuća Europske grupe za etiku u nauci i novim tehnologijama, a povelju će uručiti predsjednik EASA akademik Felix Unger.

Prethodno je prof. dr. Akšamija bio nominiran od strane članova Hrvatskog foruma Europske akademije znanosti i umjetnosti u Zagrebu, a zatim je njegova nominacija prošla odgovarajuću umjetničku i znanstvenu recenziju eminentnih redovitih članova EASA iz odgovarajućih oblasti, pa je potom njegov izbor predložen Senatu Akademije koji je usvojen, a predsjednik akademik Felix Unger je 16. decembra/prosinca 2019. godine obznanio njegov izbor. U obrazloženju Senata, između ostalog stoji da je njegov prijem u redovito članstvo opravdan zbog zasluga na području umjetničkih i znanstvenih istraživanja i drugih dostignuća u oblasti Opće teorije umjetnosti - Teorije fotografije. Članstvo je ujedno i priznanje i nagrada za kreativni, znanstveni i pedagoški rad, kao i dodjeljena respektabilna nacionalna i internacionalna priznanja.

Profesor dr. Akšamija je jedini iz Bosne i Hercegovine izabran u razred za umjetnost EASA, najprestižnije transnacionalne akademije umjetnika i znanstvenika. Među poznatim znanstvenicima iz Bosne i Hercegovine koji su ranije primljeni u Europsku akademiju znanosti i umjetnosti (Alma Mater Europea) tu čast je imala prof. dr. Senka Mesihović-Dinarević, akademica ANUBiH-a, koja je 2016. godine primljena u razred medicinskih nauka. Time su se ovo dvoje bosansko-hercegovačkih akademika, uz uvaženog akademika Asima Kurjaka - člana sedam svjetskih akademija a rezidentnog bosanca u Hrvatskoj, pridružili uglednim članovima Europske akademije, među kojima su 32 nobelovaca i nekoliko stotina najuglednijih svjetskih znanstvenika, umjetnika i istraživača.

Univerzitetski profesor dr. Mehmed A. Akšamija veliko je priznanje dobio zahvaljujući impresivnome životopisu, u kojemu je taj osobiti kreativac i teoretičar medija fiksacije optičke slike nanizao velik broj upečatljivih kreativnih i znanstvenih dostignuća, ali i kao dugogodišnji univerzitetski profesor, iza kojega su brojna mentorstva, umjetnički, stručni i znanstveni radovi, pedagoški rad, pa i dokazano rukovođenje visokoškolskom ustanovom, kao i aktivna i veoma zapažena suradnja sa više europskih univerziteta. Popraćen je i njegov angažman na polju unapređenja univerzalnih vrijednosti, kulture življenja u bogatstvu različitosti, te međusobno poštovanje i uvažavanje. Izbor u članstvo Europske akademije znanosti i umjetnosti je veliko priznanje za prof. dr. Akšamiju osobno, ali isto tako i veliko priznanje za Sarajevski univerzitet u cjelini, te na ponos svih njegovih članica i kompletnog zbora nastavnika, suradnika, tehničkog i administrativnog osoblja i studenata.

Misija Akademije je poticati interdisciplinarnu suradnju istaknutih znanstvenika svih disciplina i vrsnih umjetnika, kako bi se analizirali važni društveni izazovi te kako bi se pridonijelo razrješenju složenih pitanja europske budućnosti. Cilj ove Akademije je interdisciplinarna rasprava kroz specijalistička područja, ideologije i znanstvene kulture, kao i promicanje međunarodnog dijaloga i razvoja novih znanstvenih spoznaja i akademskih razmišljanja.

Europska akademija znanosti i umjetnosti u Salzburgu ustanovljena je inicijativom kirurga kardiologa Felixa Ungera, bečkog nadbiskupa Franza Königa te politologa i filozofa Nikolausa Lobkowicza. Europska akademija znanosti i umjetnosti u formi međunarodne akademske zajednice je organizirana u sedam znanstvenih disciplina: humanistika, medicina, umjetnost, prirodne znanosti, društvene znanosti, pravo i ekonomija, tehničke znanosti i znanosti o okolišu te svjetske religije. Kroz navedene discipline znanstvenici i umjetnici se bave pitanjima s kojima se suočavaju Europa i svijet, a rezultate istraživanja objavljuju putem publikacija ili kolokvija.

Membership Department EASA/ Odjel za članstvo EASA,

Salzburg 17. prosinca 2019. godineOstali prilozi:
» BAJRAMSKA POSLANICA: MOM NARODU 1441/2020
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. May 2020 15:04
» NI LUK JEO, NI LUK MIRISAO
Sefadin Korać | 11. May 2020 16:50
» DNEVNI ŽIVOT I ADETI SANDŽAČKIH MUSLIMANA
Mustafa Kahramanyol, prof. dr. emeritus | 05. May 2020 16:33
» TITO JE NAJZASLUŽNIJI POLITIĆAR ZA OBNOVU DRŽAVNOSTI BOSNE I HERCEGOVINE
Akademik dr. Suad Kurtćehajić | 05. May 2020 01:37
» ČETIRI VELIČANSTVENA MOSTARSKA HRVATA
Mr. Milan Jovičić | 03. May 2020 17:37
» BOSANSKI PARADOKS: NAMA U BOSNI RESPIRATORI NE TREBAJU!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. April 2020 15:44
» NENADMAŠNA ODA O SANDŽAKU, KNJIŽEVNICE SANELE HALKOVIĆ
Faruk Međedović | 19. April 2020 00:11
» SRPSKI ŠARLATANI SVIJTE REP POD SOBOM
Sahit Kandić | 16. April 2020 00:42
» SURA EL-IHLĀS (ISKRENOST)
Dr. hfz. Safvet Halilović | 13. April 2020 22:37
» VUKOVI POJEDOŠE MAGARCE
Mr. Milan Jovičić | 09. April 2020 16:15
» DAN SJEĆANJA NA 31. MART - DAN GENOCİDA NAD AZERBEJDŽANCİMA
Mahir Džafarov, šef Diplomatske misije Republike Azerbejdžan u CG | 30. March 2020 15:08
» VRIJEME BORBE PROTIV STRAHA OD STRAHA SA ALLAHOVOM MILOŠĆU I DOBROTOM
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. March 2020 15:14
» MOJE ISKUSTVO S KORONOM
Zijad Bećirević | 27. March 2020 01:21
» IZGLASANO JE NEPOVJERENJE KURTIJEVOJ VLADI
Sahit Kandić | 26. March 2020 16:53
» KATASTROFE NAS ZBLIŽAVAJU I UJEDINJUJU
Zijad Bećirević | 23. March 2020 02:08
» ZEMLJOTRES U ZAGREBU
Zijad Bećirević | 23. March 2020 02:03
Ostali prilozi istog autora:
» SJAJNIJI OD ZLATA
20. May 2020 15:38