Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

 
Islamske teme


Bismillahir-Rahmanir-Rahim
NOBELOVA NAGRADA: IBRETA RADI
Procitaj komentar

Autor: Abdullah ef. Hodžić
Objavljeno: 17. December 2019. 15:12:12
“O vjernici! Brinite se o sebi! Ako ste na Pravom putu, neće vam naškoditi onaj koji je zalutao.” (El-Ma’ide, 105)

Zamislite da neko nominira za Nobelovu nagradu nekoga ko negira holokaust?!! Vrlo je interesantno da je opet jedan Šveđanin, Erik Gotfrid Kristijan Brant, švedski političar i član švedskog parlamenta, 1939. zvanično nominovao Adolfa Hitlera za Nobelovu nagradu!!! Eto, ako nije Hitler, jeste profašista Peter Handke dobio Nobelovu nagradu, što je nakon 80 godina (1939-2019) satisfakcija svim fašistima.


ABDULLAH HODŽIĆ: I francuski književnik i jedan od najvećih živućih savremenih filozofa Pascal Bruckner je izjavio da je Nobelov komitet dodijelio nagradu za književnost austrijskom dosadnom profašističkom piscu Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici koji je podržavao zločince Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ovaj profašistički pisac i negator genocida je govorio da su sarajevski muslimani sami sebe granatirali i potom optužili Srbe!! Hvala i Paskalu Brukneru, francuskom piscu i filozofu. Hvala i hiljadama drugih diljem svijeta koji misle kao on.
Ovih je dana cijeli svijet pisao, čitao, izvještavao i brujao o dodjeli Nobelove nagrade za književnost austrijskom profašističkom piscu Peteru Handkeu, pa sam htio da i mi nešto kažemo i razmislimo o tome i onome što se iza toga krije.

O ovome i drugim važnim pitanjima je vrlo učeno, mudro i poučno pisao i govorio naš uvaženi i u naučnim krugovima planetarno poznati akademik, gospodin Esad Duraković. Zaista je milina čitati i slušati ovog prefinjenog i grandioznog naučnika koji, bez bacanja prašine u oči, tako elokventno i umješno analizira i postavlja stvari na svoje mjesto, ali i kulturno drži lekciju onima koji su slijepi i u zabludi, poput onih koji sramno dodijeliše Handkeu Nobelovu nagradu. Sretni su sagovornici cijenjenog naučnika a mi i naša država smo ponosni što ga imamo. Mudri su oni koji koriste njegov širok opus znanja i svijetle vizije koje osvjetljavaju puteve čovječanstva dobrano zaglibljenog u kal nepravde i zuluma. Hvala mu i neka mu Uzvišeni Bog podari dobro zdravlje i dug život.

Ovo je bila sjajna prilika da se vidi ko je ko, šta ko nosi i krije u duši, ko podržava dobro a ko zlo, ko je čovjek a ko nečovjek, ko je na strani pravde a ko podržava zločin i zločince. Prilika je to da se vidi da u moru mraka ima i svjetla, iako malo, koje ohrabruje i ulijeva nadu da svijet može biti ljepši za sve ljude koje stvori Jedan i Jedini Bog, Uzvišeni Allah, Stvoritelj mikro i makrokosmosa.

Pa, evo, krenimo od jedne divne dame, švedske doktorice Kristine Doktare, koja je zbog BiH i zbog negatora genocida Petera Handkea vratila Nobelovu nagradu za mir koju je dobila 1988. godine. Ona kaže: “Osjetila sam sram da sam u istoj grupi dobitnika kao Handke. On je negator genocida i ponaša se na način za koji smatram da nije dostojan Nobelove nagrade. Sinoć sam učestvovala na protestu sa svim ljudima koji su došli i osjetila sam ljutnju jer znam šta su prošli ti ljudi. Ljuta i bijesna odlučila sam da vratim svoju Nobelovu nagradu za mir. 1992. godine sam razgovarala sa ženama koje su bile žrtve sistematskog silovanja i shvatila sam da sam i ja mogla biti jedna od tih žrtava da sam tu živjela. Obišla sam cijelu BiH i sve žene su imale iste priče. Radilo se o sistematskom zločinu.”

“To je bilo planirano i sistemski rađeno po cijeloj zemlji; razdvajali su muškarce i žene, muškarce odvodili u logore a žene su silovali. O tome sam pisala i na televiziji govorila o sistematskom silovanju.” Hvala doktorici Kristini i svim poštenim i pravednim ljudima.

I francuski književnik i jedan od najvećih živućih savremenih filozofa Pascal Bruckner je izjavio da je Nobelov komitet dodijelio nagradu za književnost austrijskom dosadnom profašističkom piscu Peteru Handkeu, negatoru genocida u Srebrenici koji je podržavao zločince Slobodana Miloševića, Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Ovaj profašistički pisac i negator genocida je govorio da su sarajevski muslimani sami sebe granatirali i potom optužili Srbe!! Hvala i Paskalu Brukneru, francuskom piscu i filozofu. Hvala i hiljadama drugih diljem svijeta koji misle kao on.

Čujmo sada šta je naš književnik, rahmetli Nedžad Ibrišimović, rekao:
“Bio sam u Švedskoj. Ne daj, Bože, tuđine!

Šta sam tamo rek’o. Rek’o sam da sam doš’o u Švedsku sevap da zaradim. Da vidim tu zemlju iz koje je visoki evropski povjerenik za Bosnu i Hercegovinu Carl Bildt.
Da obiđem daidžinicu. (…)

Rek’o sam da sam doš’o da vidim Švedsku, zemlju koja svake godine daje najveću nagradu za književnost na svijetu. Da su Nobelovu nagradu za književnost dobili Ivo Andrić i Nagib Mahfuz zato što su ružno pisali o muslimanima. Ja neću ružno pisati o muslimanima, pa nikad ne dobio Nobelovu nagradu za književnost.

Četiri se godine u Evropi prave da ne znaju šta se u Bosni događa, a četiri se godine u Bosni događa upravo ono što Evropa hoće da se u Bosni događa. Pa i sad.

Bosna je samo u našim srcima. Bez nas Bosne nema, a bez Bosne nema ni nas. A oni drugi što govore, govore nešto drugo, ili otvoreno govore ono što nije, da Bosne nema.
Ima i ne damo je.
Bosna je čudo.
Bosna je pokazala da ima snagu – i zato i dalje toliko navaljuju na nas!
Borit ćemo se do Kijametskoga dana.”

Da je Ibrišimović živ da vidi šta se dešava nikada ne bi prihvatio Nobelovu nagradu za književnost. A ko dođe u Srebrenicu, u Potočare, i vidi more bijelih šehidskih nišana, pomuti mu se u glavi i razboli se. Naravno, pod uslovom da je čovjek, ma ko bio i ma odakle dolazio.

Norveška muzička zvijezda Jorn Hoel nedavno je posjetio Bosnu i Hercegovinu i Srebrenicu koja je na njega ostavila dubok trag.

Po povratku iz Srebrenice norveška zvijezda je trebala održati dva koncerta, no morao ih je otkazati. "Razbolio sam se. Nakon što sam bio tamo 5-6 dana, morao sam otkazati dva koncerta jer nisam psihički mogao izdržati. Nemoguće je otići iz tog mjesta, a zatim skakati i pjevati. Nisam to mogao, pa sam samo rekao da sam bolestan. Dojam koji sam stekao tamo ću nositi sa sobom do kraja života. I mislim da ću pomisliti na sve ove dječake, braću i očeve koji su ubijeni svaki put kada pomislim na to da sam i sam djed. I onda mislim na sve koji su izgubili oca i djeda", kazao je Hoel, navodeći kako mu je ova posjeta utjecala i na apetit. Vrativši se iz Srebrenice u Sarajevo, Hoel kaže da nije mogao da jede od muke. Nije mogao shvatiti da su Srbi mogli pobiti u Srebrenici, bez ikakva razloga, više od 8.000 muslimana!

I, ko je sada kriv što je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost? On ili neko drugi? Kada bi neko nominovao Hitlera za Nobelovu nagradu, pa nije Hitler kriv, nego oni koji su ga nominovali. Takvi su i stojali iza genocida, samo što su oni šutili i u sebi tajili ono što je glasno rekao austrijski profašistički dosadni pisac, kao što reče francuski filozof Paskal.

Spomenuti francuski pisac i filozof Paskal zove Petera Handkea dosadnim profašističkim piscem jer je toliko dosadan da, kaže on, ni jedno njegovo djelo nije mogao do kraja pročitati. Ali Handke dobro zna negirati genocid i otvoreno podržavati zločince Miloševića, Karadžića i Mladića.

Zamislite da neko nominira za Nobelovu nagradu nekoga ko negira holokaust?!! Vrlo je interesantno da je opet jedan Šveđanin, Erik Gotfrid Kristijan Brant, švedski političar i član švedskog parlamenta, 1939. zvanično nominovao Adolfa Hitlera za Nobelovu nagradu!!! Eto, ako nije Hitler, jeste profašista Peter Handke dobio Nobelovu nagradu, što je nakon 80 godina (1939-2019) satisfakcija svim fašistima.

Budući da znamo ko je počinio genocid, da znamo i ko ga negira, kao i one koji su stojali iza njega, postavljamo najvažnije pitanje nama i vlasti: Šta činimo da nam se genocid nikada više ne dogodi? Do sada se govorilo: Nikada više!, ali se opet dešavalo nama Bošnjacima/muslimanima već deset puta!! Mi hoćemo da se genocid više nikada ne desi ne samo nama, već nikome u svijetu.

Od oronule i bolesne Evrope se može malo očekivati a od ovakvog muslimanskog svijeta još manje. Zar nismo vidjeli da se od najmanje pedeset muslimanskih zemalja jedino Erdogan oglasio! Ostali gledaju i šute, kao što su šutili i gledali pune 4 godine zločinački terorizam nad bošnjačkom djecom, ženama i nemoćnim ljudima!! A da su htjeli, mogli su sve spriječiti. Samo jedan od njih upravlja kompanijom čija je vrijednost 2 biliona dolara (Saudi Aramco, 2.000 milijardi)!!

I, na kraju, opet ne kupujmo svoje proizvode, već kupujmo za nekoliko feninga jeftinije proizvode onih koji genocid počiniše!! I još se time diče pa fašistima spomenike podižu, a sutra će podići spomenik i profašisti Handkeu, dobitniku Nobelove nagrade, koji će biti citiran i glorificiran, kao što reče akademik Duraković! A to je gore od dodjele nagrade fašističkom piscu koji negira genocid! Gore od toga je i zaboraviti ono što nam se desilo! Gore od toga je i svoju zemlju prodavati onima koji su nas klali, silovali i genocid počinili. Gore od Handkea je imati i korumpiranu vlast! Gore od toga je i svoju djecu ne vaspitati, obrazovati i naučiti ih da budu paraziti koji bi da ne rade a da dobro žive! Vrijeme je da se naučimo živjeti bez donacija!

Gore je i tuđe prisvajati i krasti! Gore je i što godišnje u kladionicama potrošimo skoro dvije milijarde KM! Gore je od svih dušmana i što se nemoral raširio, i što se ne ženimo i ne udajemo, i što djecu ne rađamo, i što nam omladina i sve što je sposobno ode u druge države! Gore je i što nam je smeće na svakom koraku, i što avlije svoje, i njive, i šume svoje nismo pretvorili u parkove! Gore je i što smo zaboravili svoga Stvoritelja i svoje obaveze prema Njemu, roditeljima, rodbini, komšijama, svim ljudima i svim živim bićima! Gore je i što nam je krivi put miliji od Pravog puta. A samo Pravi put je garancija uspjeha na oba svijeta i garancija da nam niko ne može naškoditi. Jer, Uzvišeni Allah kaže:

“O vjernici! Brinite se o sebi! Ako ste na Pravom putu, neće vam naškoditi onaj koji je zalutao. Allahu ćete se svi povratiti i On će vas o onom što ste radili obavijestiti” (El-Ma’ide, 105)

Autor je imam Bijele džamije u Gračanici.

VRHOstali prilozi:
» PORUKA I POUKA POVODOM NOVE 1446. HIDŽRETSKE GODINE
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2024 14:53
» DOVA ZA BOLJE SUTRA
MINA | 28. June 2024 17:33
Ostali prilozi istog autora:
» VELIKA POBJEDA NA BEDRU
15. June 2017 21:39
» KAKO PROVESTI RAMAZAN
26. May 2017 14:08
» GRIJEH SE UŠUNJAO U NAŠE KUĆE
28. January 2017 14:13
» ČOVJEČE, NE BUDI AROGANTAN
14. January 2017 00:03
» ČUDESNA MOĆ ISTIGFARA
14. October 2016 17:47
» FARAON, MI I NAŠI NAJBLIŽI
23. September 2016 20:55
» RAMAZAN PROĐE, ŠTA SADA?
18. July 2016 13:51
Bosnjackakucabanner.jpg
Optuzujembann.jpg
Feljtonalijaizetbegovic.jpg
fastvee.gif
EnesTopalovic54.jpg
AtentatnaBosnuavdohuseinovic1mart2022ad.jpg
Beharban.jpg
RancSalihSabovic.jpg
DokfilmBosnjaci454.jpg
hrustanbanner20april2020.jpg
BANA34234.jpg
ArmijaBiH.gif
NjegosMilo.jpg
bosanskahistorijabanner.png
zlatni ljiljani.jpg
njegosvirpazar.gif
Istraga-poturica.gif
sehidska_dzamija_plav140x80.gif
hotel_hollywood_ilidza_sarajevo.gif