Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Za sve ljude zdrave pameti na Balkanu
PORUKE ZA POHVALU I PAMĆENJE OD MADAM BISSELL I MISTER PALMERA
Autor: Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012)
Objavljeno: 05. December 2019. 17:12:39

JASNE PORUKE: Madam Bissell i Mister Palmera


DR. MUSTAFA CERIĆ: Mogu zamisliti kakav šok je doživio Aleksandar Vučić i Milorad Dodik kad su čuli ove jasne poruke od Madam Bissell i Mister Palmera iz Sarajeva. Inače, svakim danom Dodik je sve manji i sve sitnije priča otkako je u Sarajevu. Ali, on to nadoknadi kad se nađe u Begoradu, gdje može da priča gluposti do mile volje, posebno o tome da nema države Bosne, gdje se ugodno smjestio da sjedi. Ta priča u Beogradu diže mu rejting kod Srba u Srbiji, koji jedva čekaju da saznanju ko će zamijeniti ili smijeniti Aleksandra Vučića, koji je svima dodijao svojom pričom o Kosovu, za koje sinoć Mister Palmer kaže da se Srbija ne može ponašati kao da posjeduje Kosovo, već mora Kosovo priznati kao nezavisnu i suverenu državu. Jasno svima da jasnije ne može biti osim Vučiću i Dodiku. Prvom da ne izgubi mjesto prvoga u Srba, a drugom da zauzme to mjesto dok ga neko drugi nije oteo.
Odavno ne gledam domaće bosanske noćne TV emisije, jer nisu ni poučne ni ohrabrujuće. Sve je ili previše veselo kao na seljačkom vašeru ili je previše tragično kao na instantnoj apokalipsi. Nakon tih emisija postaješ ili lud, ili zbunjen ili nenormalan. Teško je da osatneš normalan pod utiskom tih vašarskih priča i apokaliptičnih histerija.

No, sinoć me zaduži prijatalj da neizostavno pogledam intervju s komadanticom Štaba NATO-a u Sarajevu, brigadnom generalicom Marti J. Bissell, kojeg je vodila novinaraka Dženana Karup na TV Hayat i intervju sa specijalnim izaslanikom SAD-a za Zapadni balkan Matthew Palmerom, koji je vodio novinar Amir Zukić na TVN1.

Nisam se pokajao što sam ga poslušao. Naime, potajno sam se nadao i od SAD-a i od NATO-a porukama, koje sam sinoć čuo od Madam Bissell i Mistera Palmera. Njih dvoje su na dvije bosanske televizije govorili u isto vrijeme, istim jezikom, istim tonom, istim optimizmom i istim uvjerenjem za mir i suživot na Balakanu pod budnim okom SAD-a i NATO-a. Oni su jasno poručili: - NATO je prisuatan na Balkanu i u Bosni s namjerom da tu ostane - unlimited (neograničeno), dok je SAD tu u Bosni da bdije nad teritorijalnim integritetom i državnim suverenitetom slobodne, nezavisne i građanske države Bosne i Hercegovine. Jasno da jasnije ne može biti.

Dakako, nakon ovih jasnih sinoćnih poruka bosanski skeptici, paničari i apokaliptičari su poraženi i poniženi, jer njihova priča o “katastrofi”, “beznađu”, “ćorsokaku”, “findžan državi”, “Bakirovom nesnalaženju”, “tempiranoj bobmbi” i tome slično postaje besmislena. U stvari, njihova je priča pakosna i zloćudna zato što u sebi krije zlu namjeru i dušmanluk pritiv zdravog tkiva bosanskog društva i države. Naravno, kritika je lijek za bolesno društvo i državu, ali širenje beznađa je otrov za svako društvo i državu. Ne mogu se oteti oduševljenju od sinoćnih poruka Madam Bissell i Mister Palmera, koji su još jednom potvrdili bezuvjetno američko prijateljstvo prema Bosni, koja nema ni naftu, ni zlato, ni kralja, ni kraljicu, ali ima zlatnu dušu i srce - Bosna ima zlatne ljude, koji umiju da vole sve ljude dobre volje.

Mogu zamisliti kakav šok je doživio Aleksandar Vučić i Milorad Dodik kad su čuli ove jasne poruke od Madam Bissell i Mister Palmera iz Sarajeva. Inače, svakim danom Dodik je sve manji i sve sitnije priča otkako je u Sarajevu. Ali, on to nadoknadi kad se nađe u Begoradu, gdje može da priča gluposti do mile volje, posebno o tome da nema države Bosne, gdje se ugodno smjestio da sjedi. Ta priča u Beogradu diže mu rejting kod Srba u Srbiji, koji jedva čekaju da saznanju ko će zamijeniti ili smijeniti Aleksandra Vučića, koji je svima dodijao svojom pričom o Kosovu, za koje sinoć Mister Palmer kaže da se Srbija ne može ponašati kao da posjeduje Kosovo, već mora Kosovo priznati kao nezavisnu i suverenu državu. Jasno svima da jasnije ne može biti osim Vučiću i Dodiku. Prvom da ne izgubi mjesto prvoga u Srba, a drugom da zauzme to mjesto dok ga neko drugi nije oteo.

Zato je Milorad Dodik ovih dana depresivan, umoran, bezvoljan i zbunjen. Ništa mu ne ide po planu - ni u Banjoj Luci, ni Moskvi, ni u Ljubljani. Jedino mu u Beogradu još uvjek plješću kad zalaje na bosansku državu, kojoj nastoji srušiti temelje, ali svakim danom sve više uviđa da to nije moguće, jer temelji bosanske države su duboko ukupani u bosansku zemlju da ih niko nikada nije moga isčupati ni Rima, ni Bizantija, ni Turska, ni Austrougarska, ni Rusija, ni Srbija, ni Hrvatska. Svi su zube lomili i polomili na temeljima bosanske države, koja je bila i ostala razdjelnica između civilizacije i varvarstva - kako nekad tako i sada. Volio bih da to shvati današnja Rusija, koja se još jednom ispisala iz civiliziranog svijeta, odbijajući da potpiše zajedničku izjavu PIC-a. Time je Rusija još jednom pokazala da na Bosni bira svijet varavarstava umjesto svijet civilizacije.

Da, upravo je ovo to što si pomislio/la - moj javni panegerik Americi, koja je bila uz Bosnu kad joj je najviše trebalo i koja je danas uz Bosnu kad joj Makron iz Francuske prijeti poput Miterana da joj nije mjesto u Europi zato što u njoj ima previše muslimana. I kad joj se Europa opet smije dok gleda njene muke oko migranata i sastavljanja državne vlada, a vrlo dobro zna ko je odgovoran za sve to. Europa se oduvjek pravila luda u odnosu na Bosnu i nikad nije priznala svoj grijeh do kraja, jer u Europi su dvije riječi najskuplje: “Hvala” i “Oprosti”.

Amerika je bila i ostala drugačija u odnosu prema Bosni. Zbog taga izričem ovaj moj panegerik Americi u ime svih Bošnjaka/Bosanaca u domovini i svijetu, koji su u zadnje vrijeme bili jako zabrinuti oko toga šta će biti s Bosnom. Previše se čulo laveži protiv Bosne iz Beograda i iz Zagreba (i iz Moskve). Sinoćnje poruke od Madam Bissell i Mistera Palmera su nas razgalile i ulile nam nadu da će biti selameta na Balkanu i u Bosni, jer kad je Bosna mirna, miran je i Balkan, mirna je i Europa, miran je i svijet.

Zato, još jednom, hvala Americi na brizi i razumjevanju!

Thank you, America!
And sorry for not being always fair to you in return!
Ostali prilozi:
» MOJ OMAŽ BRATU SALKI BUKVAREVIĆU - BIO JE DRAG DRUG I POUZDAN PRIJATELJ
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 29. July 2020 13:34
» PITANJA KOMŠIĆU, SALKIĆU I BOŠNJACIMA/BOSANCIMA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 27. July 2020 15:14
» TIMUR NUMIĆ (1946-2020): BIO JE LICE I OBRAZ SARAJEVA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. July 2020 15:41
» SVA BOL SVIJETA U DVIJE RIJEČI: HAVA TATAREVIĆ
Esad Krcić | 24. July 2020 03:10
» SRPSKO ORUŽJE U RUKAMA JERMENA
Božidar Proročić | 22. July 2020 15:09
» MOJ OMAŽ MENSURU BRDARU: BIO JE JEDAN MEĐU NAMA ZA SVE NAS
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. July 2020 14:13
» HADŽIFACE I KONSTRUKTOR GENOCIDNE TVOREVINE ĐOKANOVIĆ
Elmedina Muftić | 19. July 2020 23:51
» AZERBEJDŽAN U OČIMA SVJETSKE ZAJEDNICE
Fuad Huseynzad i Božidar Proročić | 18. July 2020 15:09
» O AJA SOFIJI - SAMO ZA LJUDE OTVORENOG DUHA, UMA I SRCA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 15. July 2020 16:26
» MIRSAD RASTODER - BIHORAC KOSMOPOLITSKOG DUHA
Božidar Proročić | 15. July 2020 15:01
» NAPAD JERMENIJE NA AZERBEJDŽAN JEDNOSTRANI AKT PROVOKACIJE
Božidar Proročić | 13. July 2020 17:59
» MOJA BOSANSKA DUŠA PIŠE ZA ŠEHIDE – ŽRTVE GENOCIDA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 10. July 2020 18:07
» ALEKSANDAR VUČIĆ JAHAČ APOKALIPSE U ČETIRI ČINA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 08. July 2020 20:44
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 07. July 2020 15:36
Ostali prilozi istog autora:
» SRBIJA JE BOLESNIK NA BALKANU
02. August 2020 15:28
» RUSIJA JAČA OD PIC-A
07. July 2020 15:36
» HVALA NA OBAVJEŠTENJU!
03. June 2020 14:53