Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

U SARAJEVU OTVOREN SIMPOZIJ "NAUČNA MISAO IMAMA EL-MATURIDIJA"
Autor: AA
Objavljeno: 20. November 2019. 14:11:43


U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu danas je otvoren dvodnevni Međunarodni simpozij "Naučna misao imama El-Maturidija (853-944)" koji je opisan kao vodeći učitelj islamske dokrine, javlja Anadolu Agency (AA).

Simpozij organiziraju fakulteti islamskih nauka univerziteta u Sarajevu i Ankari, Fakultet islamskih nauka Univerziteta Fatih Sultan Mehmet Vakıf u Istanbulu, Udruženje Ilmijje Islamske zajednice (IZ) u BiH i Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu.

Otvaranju simpozija prisustvovao je i reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović, koji je istakao da je imam El-Maturidi jedan od islamskih alima čiji značaj nije potrebno posebno isticati niti na njega podsjećati.

"Njegov ugled revolucionarnog i inovativnog mutekelima već dugo je neupitan. Njegov uticaj na kasnije generacije svi uvažavaju. Ovo naslijeđe podiglo je imama el-Maturidija na rang vodećeg učitelja islamske doktrine i o njemu se na taj način govore svi klasični izvori i skoro sva istraživanja o islamu, sve do danas”, poručio je Kavazović.

Dodao je da cilj simpozija nije da odbrani ili ospori imama el-Maturidija nego da sagleda "naš odnos prema njegovom učenju i našoj tradiciji".

"Danas znamo da su se maturidije nekada i nazivali Ebu Hanife. To su naši korjeni i na njima počiva naša ukupna islamska misao i naša zajednica", kazao je Kavazović.Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc istakao je da će se na simpoziju razgovarati o zajedničkim i univerzalnim vrijednostima.

"Ono što se dogodilo u prošlosti je na neki način svjetlo koje osvetljava ono što će se desiti i u budućnosti. Ukoliko uspijemo razgovarati o našim zajedničkim vrijednostima, ukoliko uspijemo stvoriti zajedničku platformu, mislim da ćemo biti snažni pred budućim izazovima”, rekao je Koc.

Dodao je da se BiH nalazi na području koje je bilo na historijskoj vjetrometini i prošlo kroz razne probleme.

"I Turska je takođe prošla kroz mnoge nedaće u svojoj dugoj historiji. Turska je prošla kroz nedavnu nedaću 15. jula 2016., ali na kraju svega ono što nas je dovelo do svjetla na kraju tunela bila je nauka, razum. Naravno i u budućnosti će nas čekati slične nedaće, međutim ovakvi naučni skupovi su prilika da razgovaramo o nekim zajedničkim vrijednostima koje će nas očeličiti i koje će učiti da se zajedno pokušamo oduprijeti svim izazovima”, poručio je Koc.

Dekan Fakulteta islamskih nauka Univerziteta u Ankari Ahmet Nedim Serinsu istakao je da simpozij nudi priliku svim učesnicima da se međusobno bolje upoznaju i više zavole."Maturidijsko učenje je naš habitus. U svakom habitusu žive različite ljudske priče, pojedinci. Naši preci su naše ljudsko blago u kojima vidimo uzor. Oni su izgradili našu prošlost, ali u značajnoj mjeri oblikovali našu sadašnjost. Njihovo naslijeđe koje ima za cilj izgraditi dobrog čovjeka poziva nas stalno da se trudimo biti još bolji ljudi. To je poziv da svoje vrijednosti učinimo aktivnim ljudskim iskustvom, a to je nešto što možemo nazvati 'duh Anadolije'", rekao je Serinsu.

Koordinator Turske agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju (TIKA) za BiH Omer Faruk Alimci podsjetio je da agencija u brojnim zemljama vodi razvojne projekte, vođena politikom koja ima za cilj osiguranje mira i blagostanje za sve. Istakao je da TIKA radi na tome da ekonomske, društvene i kulturne potencijale Turske podijeli sa zemljama s kojima sarađuje u cilju razvoja njihov institucionalnih i ekonomskih kapaciteta.

U tom kontekstu podsjetio je da je TIKA 1995. godine počela provoditi projekte i u BiH i zaključno sa 2019. godinom, ostvarila je blizu 900, čime je snažno doprinjela razvojnim procesima u BiH. Važan segment rada TIKA-e predstavlja i oblast naučnih istraživanja i obrazovanja, pa je agencija dosad podržala realizaciju brojnih naučnih simpozija i publikacija, uključujući i današnji."Od prvog trenutka smo bili ubijeđeni da će i simpozij o imamu Maturidiju biti koristan za BiH i Bošnjake i zato smo dali pun doprinos njegovoj realizaciji. Danas se, nažalost, u islamskom svijetu radi na širenju diskriminatorske retorike i podjela među muslimanima. Postoje brojne grupacije koje takvom retorikom predstavljaju prijetnju za muslimanska društva. Ovaj dvodnevni simpozij ima za cilj da se na ispravan način predstavi vjerovanje ehl-i Sunneta i mišljenje izuzetno obrazovanog islamskog učenjaka imama Maturidija koji je vjerovanja ehl-i Sunneta koji su zastranile od vjere", poručio je Alimci.

Ciljevi simpozija su istaknuti nastanak, značaj i kompleksnost teorije ehl-i Sunneta ve l-džema'ata preko ukupnog djela imama el-Maturidija, izraziti aktualnost i značaj ehl-i Sunneta ve l-džema'ata danas, naglasiti čvrstu vezu vezu između imama Ebu Hanife i imama el-Maturidija, iskazati važnost veze turskih i balkanskih muslimana sa hanefijsko-maturidijskom tradicijom, te izraziti značaj akaidsko-filozofskih i drugih nauka prema imamu el-Maturidiju u savremenom svijetu.Ostali prilozi:
» GRAD SARAJEVO I EU POD ISTIM KROVOM
Bošnjaci.Net | 31. July 2020 00:56
Ostali prilozi istog autora: