Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Komentari

Pismo mještanima Gusinja
KO I ZAŠTO JE POZNATOG BH. BIZNISMENA SALJU MRKULIĆA SPRIJEČIO DA ULAŽE U RODNO GUSINJE
Autor: B.net
Objavljeno: 17. November 2019. 14:11:31

Mislim dok je ova vlast i načelnica u Gusinju da nikada neće biti nikakvog ulaganja i napretka, jer oni nisu tu radi vas mještana nego radi SEBE, to se do sada pokazali više puta.


Jedan od najpoznatijih biznismena rodom iz Gusinja, vlasnik sarajevskih hotela Holywood i Hills, Saljo Mrkuljić, ovih dana oglasio se po pitanju izgradnje “Hajtarhane” u sklopu Islamskog kulturnog centra u Gusinju, čija je izgradnja u toku. S obzirom da je jedan od vodećih i uglednih biznismena u Sarajevu i BiH, dobitnik je niza prestižnih nagrada, a rodom iz ovog mjesta ispod Prokletija, koji ujedno bezrezervno voli svoj narod i ovaj kraj, rado mu sa porodicom dolazi, već godinama pokušava u trajnom vlasništvu pokloniti hajrata ili objekat koji je neophodan ovom kraju, ali i po nečemu što bi ga trebao pamtiti narod ovog kraja, ali nažalost, naišao je na potpuno nerazumijevanje od strane, prije načelnika Općina Plav, a sada i od načelnice Općine Gusinje, ali i nažalost rukovodioca Odbora za izgradnju IKC Gusinje i čelnika Fondacije za izgradnju IKC, koji su posebno trebali imati sluha prema namjerama jednog vakifa. Saljo Mrkuljić se oglasio putem Facebooka, njegovo obraćanje prenosimo u cjelosti:

- Ja, Saljo Mrkulić, dužan sam da svojim mještanima dam objašnjenje u vezi izgradnje Hajtarhane. Ne koristim Facebook pa ovo objavljujem preko mog sina Anesa Mrkulića, zaljubljenika u Gusinje.

Naime prije više od 10 godina imao sam nijjet napraviti fontanu u Gusinju ispred Džamije Radončića. Od bivšeg načelnika Plava uzeo sam projekat za izgradnju fontane odlučio da napravim fontanu. Kada je trebalo da počnem da pravim načelnik Plava mi je rekao, da ja to ne mogu praviti nego firma iz Bijelog Polja koja je i projektovala fontanu. Odustao sam od tog projekta jer mi nije dozvoljeno da lično pratim utrošak novca za izgradnju spomenute fontane.

Prije pet godina imao sam namjeru napraviti Hajtarhanu u Gusinje i pokloniti je svom rodnom mjestu. Bilo je mnogo sastanaka i puno obećanja od načelnice Gusinja i Islamske zajednice Gusinje.

Načelnica Gusinja početkom 2019. me je obradovala i da ima lokaciju gdje se može napraviti Hajtarhana. Samo nakon nekoliko dana me je obavijestila da je napravljena peticija od komšija i da ne žele Hajtarhanu u svom komšiliku (mada ja nisam nikada vidio tu peticiju), poštujući volju naroda sastao sam se sa imamom Alenom Šabovićem i on je predložio novu lokaciju prema Ali-Pašinim izvorima (zemlja Islamske zajednice). Pošto sam imao idejno rješnje za Hajtarhanu odmah sam počeo sa radovima, da bi opet nakon nekoliko dana od gospodina Alena bio obaviješten da obustavimo radove i tada je predložena lokacija gdje će se praviti IKC Gusinje, na staroj pijaci.

Ponovo nekoliko sastanaka sa načelnicom, Alenom Šabovićem i ostalima, dogovoreno je da odustanemo od prethodne lokacije i da će se na pijaci praviti IKC i da će meni dati dio prostora da napravim Hajtarhanu u prizemlju. Bio sam sretan jer se konačno našlo rješenje i lokacija za izgradnju Hajtarhane.

Dolaskom gosp. Selima Čekića, koji je predsjednik Fondacije za izgradnju IKC i prikupljanju novca nastali su problem. Jedan od mnogih problema i uslova koje je postavljao gosp. Čekić je, da objekat koji ja trebam da finansiram da ne može imati tablu Vakifa, tj. mene i moje familije. Na istom sastanku sam naglasio da ja neću praviti Hajtarhanu bez table na koje će pisati ime Vakifa, pojašnjavajući-, ljudi naprave česmu i postave tablu ko je napravio da se zna. Dobio sam odgovor da tabla se neće moći postaviti na Hajtarhani koju sam ja htio napraviti, i rečeno mi je, da ako ja neću pod ovim uslovima da oni imaju nekoga koji će to napraviti. Imao sam osjećaj kao da jedva čekaju da ja odustanem, uspijeli su u tome, a ja nisam htio prihvatiti da pravim nešto bez table koja je trebala biti postavljena na Hajtarhani.
Možda su htjeli da ja svoj novac pomješam sa donacijama iz NY i da zajedno gradimo IKC, ja to nisam htio prihvatiti jer svi znamo šta se desilo sa novcem koja je skupila dijaspora iz NY za popločavanje čaršije (oko 150.000 dolara).

Za svu ovu situaciju smatram da je kriva vlast, načelnica, gosp. Alen Šabović, gosp. Selim Čekić i drugi iz NY.

Ja sam rođen u Gusinju, imali smo planove da 2020., započnemo izgradnju staračkog doma na svom imanju sa 250 apartmana urađena su idejna rješenja i obezbjeđena sva sredstva (12 miliona eura). Zahvaljujući vlasti i načelnici koja nema sluha za takve projekte odustao sam i od ovog projekta jer siguran sam da bih i tu imao neki problem.

Mislim dok je ova vlast i načelnica u Gusinju da nikada neće biti nikakvog ulaganja i napretka, jer oni nisu tu radi vas mještana nego radi SEBE, to se do sada pokazali više puta. Ističem jedan od mnogih primjera, svake godine 2. augusta u Gusinju, Dana Opštine, i nikad nisam pozvan na bilo kakvu vrstu svečanosti ili bilo šta drugo.

Moja familija i ja svake godine ljetujemo u Gusinju dva mjeseca jer volimo i voljet ćemo Gusinje i nikada mi osobe poput navedenih neće zgaditi moje rodno mjesto, jer je to najljepše mjesto na svijetu.

Zato molim sve mještane Gusinja da prenesu pravu istinu o ovome što sam već napisao.

Selam svim mještanima Gusinja,

SALJO MRKULIĆOstali prilozi:
» ZAGREBAČKI MIKA
Aldina Kardum | 26. September 2021 16:28
» SAČUVAJ NAS BOŽE SRPSKO - HRIŠĆANSKE PRAVDE OD SRPSKOG PATRIJARHA PORFIRIJA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 23. September 2021 14:53
» SPECIJALNE DAJTOSNKE VEZE KAO SPECIJALNA BOSANSKA NOĆNA MORA
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 22. September 2021 14:10
» VRIJEME JE ZA ZDRAV RAZUM, A NE ZA POHVALU POLITIČKOM LUDILU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 21. September 2021 14:54
» DR. CERIĆ PORUČIO PETRISCHU: AKO NE ŽELITE POMOĆI, NEMOJTE NAM ODMAGATI
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 20. September 2021 21:02
» DR. CERIĆ: PAMETNI ZLATKO BEGIĆ PORAZIO GLUPOST MILANA TEGELTIJU
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. September 2021 14:49
» POD HITNO OSUJETITI POLITIČKO DJELOVANJE GUSLARA IZ LAKTAŠA!
Mr. Milan Jovičić | 16. September 2021 18:40
» ZAŠTO JE KRISTIJAN ŠMIT POSJETIO SRPSKOG PATRIJRAHA U BEOGRADU?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 14. September 2021 15:42
» FERID SPAHIĆ - ODLAZAK JEDNOG BATONCA
Dr. sc. Amir Ismić | 09. September 2021 15:37
» VRATITE NAM ORIGINAL UKRADENOG PRIMJERAKA POVELJE KULINA BANA!
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 31. August 2021 14:13
» ZAŠTO DODIK VJERUJE ERDOGANU OKO BOSNE, A OSPORAVA MU PRAVO DA LOBIRA ZA NEZAVISNOST KOSOVA?
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 30. August 2021 12:45
» ERDOGAN: PLANIRAMO OBIM TRGOVINE S BIH PODIĆI NA MILIJARDU EURA
Anadolu Agency (AA) | 29. August 2021 14:50
» BRATSKI APEL NARODU AFGANISTANA: NE NAPUŠTAJTE AFGANISTAN…
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 24. August 2021 13:09
» MOJ OMAŽ ŠEJHU DR. ABDUL HAMIDU ABU SULEYMANU (1936-2021)
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 19. August 2021 18:27
» TALIBANI MORAJU SHVATITI DA NEMAJU MONOPOL NA ISLAM I JAVNI MORAL
Dr. Mustafa Cerić, reisu-l-ulema (1993 - 2012) | 18. August 2021 14:49
» JAD I BIJEDA HOHŠTAPLERA I NOVINARSKIH PROSTITUTKI
Bošnjaci.Net | 17. August 2021 01:08
Ostali prilozi istog autora: