Bosnjaci.Net - Najcitaniji Web Magazin Bosnjaka u Bosni i Hercegovini i Dijaspori
Naslovna  |  Arhiva  |  Pretraga  |  Redakcija  |  O Bosnjaci.Net  |  Kontakt  |  Bosniaks.Net English

Vijesti

Sarajevo
POTPISAN MEMORANDUM O RAZUMIJEVANJU IZMEĐU ISLAMSKE ZAJEDNICE U BIH I MINISTARSTVA ZA VJERSKA PITANJA KRALJEVINE SAUDIJSKE ARABIJE
Autor: MINA
Objavljeno: 14. November 2019. 14:11:30


Reisu-l-ulema Kavazović: Nastavak plodonosne saradnje
Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović i zamjenik ministra za vjerska pitanja Kraljevine Saudijske Arabije Muhammed Abdulvahid el-Arifi danas su u Sarajevu potpisali Memorandum o razumijevanju između Islamske zajednice u BiH i Ministarstva za vjerske poslove Kraljevine Saudijske Arabije.

- „Ovo je samo nastavak jedne zaista plodonosne saradnje između Islamske zajednice u BiH, ali i BiH kao države sa ovom za nas važnom zemljom“, kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

On je podsjetio da se uspjelo sve ove godine ostati zajedno i zajedno brinuti o muslimanima u BiH te mnogim pitanjima i izazovima sa kojima su bili suočeni.- „Primili smo veliku pomoć od Kraljevine Saudijske Arabije za izgradnju džamija, medresa, fakulteta. Saudijska Arabija je podržala i jako puno jetima i to sve govori koliko je ova zemlja prisutna u BiH. Ovo je samo proširivanje temelja ove saradnje koja će, ako Bog da, biti još uspješnija“, dodao je reisu-l-ulema.

Ovom prilikom zahvalio je braći muslimanima u Saudijskoj Arabiji, slugi dvaju harema kralju Selmanu, koji je uvijek bio uz BiH, kao i prijestolonasljedniku Muhammedu na njegovoj brizi za stanje u BiH.

Iskazao je nadu da će u narednom periodu biti organizirani novi susreti na kojima će se razgovarati o projektima o kojima je bilo riječi tokom današnje posjete.

Nakon potpisivanja Memoranduma, zamjenik saudijskog ministra podsjetio je da saradnja traje već dugo, ali da je današnjim dokumentom ona dobila i svoj pravni okvir.
El-Arifi: Ugovor je jedan kvalitetan temelj saradnje

- „Kralj Selman i prijestolonasljednik Muhammed se trude da pruže ruku saradnje svim muslimanima svijeta, ali i svim ljudima i građanima uopće. Trude se da Saudijska Arabija promoviše vijednosti kakve su umjerenost, suprostavljanje radikalizmu i ekstremizmu bilo kojeg oblika. Nadamo se da je ovaj ugovor jedan kvalitetan temelj da Islamska zajednica u BiH i naše ministarstvo razmjenjuju iskustva i sarađuju na poljima koja će promovisati upravo ove vrijednosti“, kazao je el-Arifi.

U okviru ove službene posjete Islamskoj zajednici, zamjenik saudijskog ministra sastao se danas i sa muftijama iz BiH i mešihata Islamske zajednice u BiH, te sa dekanima i direktorima obrazovnih ustanova Islamske zajednice.Ostali prilozi:
» ALDINA HODŽIĆ TREBA POMOĆ HUMANIH LJUDI
Eset Muračević | 24. September 2020 14:48
» CRNA GORA: ŠTA SE VALJA U CRKVENOM ČETNIČKOM FRONTU
Vijesti.me | 22. September 2020 20:25
» KOSOVO: PODJELA KNJIGA ZA NASTAVU NA BOSANSKOM JEZIKU
Bošnjaci.Net | 22. September 2020 15:06
» APEL ZA POMOĆ ALDINI HODŽIĆ
Bošnjaci.Net | 21. September 2020 20:39
Ostali prilozi istog autora: